De spelers van de niet-selectieteams worden door leden van de scoutingcommissie bekeken en beoordeeld en na de eerste helft van de competitie wordt bepaald of er spelers in aanmerking komen voor een selectie-elftal.
Binnen veel sporten, en zo ook binnen het voetbal, speelt selectie of selecteren een rol. Of het nu gaat om het selecteren van de spelers die in de basisopstelling beginnen of het selecteren van een bepaald aantal spelers voor een team: het komt altijd neer op een keuze tussen spelers.
Hoe word je een Voetballer? Als Profvoetballer heb je de vrijheid om je na de middelbare school volledig op het voetbal te richten. In die zin is de jeugdopleiding van een of meerdere clubs doorlopen jouw opleiding, alleen is deze niet door de overheid geaccrediteerd als een MBO, HBO of WO opleiding.
In de jacht op talent komen de Nederlandse clubs uit bij steeds jongere kinderen. Al voor hun zesde jaar worden ze gescout op de amateurvelden en verleid om naar de opleiding van een profclub te gaan.
Natuurlijke aanleg en trainingsarbeid kunnen beide betrekking hebben op specifieke componenten als spierkracht, uithoudingsvermogen, handelingssnelheid, technische vaardigheden, tactisch inzicht, etc. Dit soort factoren zijn evident van groot belang voor succes in de sport.
Scouts kunnen letten op zaken als techniek en motoriek, op technische vaardigheden zoals aanname van de bal, pass-vaardigheden, dribbelen, sprinten, aanvallen en verdedigen.
Qua natuurlijke aanleg hoort iemand slechts bij de beste 10% van zijn leeftijdsgroep, maar door heel veel oefenen, motivatie en doorzettingsvermogen kan zo iemand toch bij de beste 1% van alle talenten komen.
Er wordt nu gespeeld in drieluiken. Zoals het woord al zegt is een drieluik is een blok van 3 wedstrijden. Een thuis spelend team (gastheer) en twee uitspelende teams (gasten). De drieluik duurt totaal 150 min, hierin worden 3 wedstrijden van 2x20 min gespeeld, met 5 minuten rust en 5 minuten tussen de wedstrijden.
Jeugdplan Nederland (JPN) kent een traject voor zowel meiden als jongens van amateurverenigingen (av). Bij de meiden is het JPN ingericht voor de allerbeste talenten. Bij de jongens is dit vanaf seizoen 2022/'23 voor spelers uit een bepaalde doelgroep, de zogenaamde 'Futures'.
Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je ouder dan 18 jaar? Dan is het nog steeds mogelijk om een geweldige profcarrière op te bouwen en misschien zelfs het Nederlands Elftal te halen!
Maak kans om gescout te worden door FC Utrecht
Je krijgt de kans om jouw droom te verwezenlijken: gescout worden door de domstedelingen en/of een plek verdienen in de Jonger Oranje Regioselectie.
Het beroep profvoetballer mag voor velen een statussymbool zijn, het percentage jongens en meisjes dat het daadwerkelijk tot de top schopt, is erg klein. Van de meer dan 100.000 spelers in het jeugdvoetbal gaan er jaarlijks zo'n 5000 naar een profclub.
Scouts kijken zowel wanneer je aan de bal bent als waar je bent als je geen balbezit hebt. Ze willen zien hoe je omgaat met tegenstanders die op je afkomen, of dat je verdedigers weghaalt van de bal om ruimte te creëren voor je teamgenoten.
Iedere week bezoeken zo'n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. Zij kijken naar verschillende aspecten binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Heeft een speler(ster) genoeg kwaliteit, dan krijgt deze een uitnodiging voor Jeugdplan Nederland (JPN).
Het salaris kan vermoedelijk uiteenlopen van €2000,- tot zo'n €3500,- bruto per maand. Het salaris zal afhangen van zaken als de werkervaring, werkplek en leeftijd van de werknemer. Een Talent Scout kan ook voor zichzelf gaan werken en zijn eigen prijs bepalen.
De spelers van FUNdament worden gescout door de profclubs. De scouts letten op een aantal kenmerken, zoals motivatie, spelinzicht, snelheid en coördinatie. Daarnaast kijken zij hoe snel uw kind leert, of hij over doorzettingsvermogen beschikt en of hij een teamspeler is.
Ze trainen vier keer per week, dus ik had tijd om te schrijven. Ik kwam in een vreemde wereld terecht die ik niet goed kende. De verhalen dienden zich vanzelf aan."
Naast discipline, concentratie en omgang met tegenslag, scoren topvoetballers ook hoog op motivatie en zelfvertrouwen. Daarnaast zijn ze veerkrachtiger en committeren ze zich meer aan de sport. Ook zijn ze beter in mentale training zoals mental imagery, waarbij een speler zich een bepaalde voetbalbeweging inbeeld.
Passen en trappen: de techniek van hoe een speler een bal verplaatst; Passeerbeweging: is het spelertje in staat iemand voorbij te gaan en varieert hij daarin ook; Combineren: heeft hij oog voor de medespelers, is hij in staat samen te spelen; heeft hij al wat gevoel voor tactisch inzicht?
Reacties. Daar zit geen grens aan, maar over het algemeen is het zo dat je na je 14e zelden nog gescout zal worden voor een profclub. Soms gebeurt het nog als je op je 16e al in het eerste elftal van je club speelt, maar normaal gesproken is het vanaf je 17e/18e te laat om nog gescout te worden voor de jeugdopleiding.