Nastaar is een oogaandoening die na een staaroperatie kan ontstaan. Normaal gesproken is het lenszakje mooi helder, maar het kan voorkomen dat de achterzijde van het lenszakje na een staaroperatie toch vertroebelt. Dit noemen we nastaar. Nastaar kan enkele maanden tot jaren na een staaroperatie ontstaan.
U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar. Wat te doen na een staaroperatie? Wanneer u geopereerd bent aan staar, is het van belang om de oog op de juiste wijze te druppelen. De kans op infecties en ontstekeningen wordt hierdoor verkleind.
Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen verhoogde risico's zijn als je patiënten aan beide ogen tegelijk opereert. En dat terwijl de voordelen voor de patiënt groot zijn: minder vaak naar het ziekenhuis. minder beperkingen tussen de twee operaties in.
Ongeveer de helft van de patiënten die staar hebben gehad, krijgt nastaar.
Enkele maanden tot jaren na een cataractoperatie kan zich nastaar of secundair cataract ontwikkelen. U ziet geleidelijk aan steeds waziger alsof de cataract terugkomt.
Nastaar wordt veroorzaakt door lenscellen die na verloop van tijd gaan groeien en een dun, niet-transparant laagje veroorzaken. Bij nastaar wordt niet de (nieuwe) lens troebel, maar het omliggende zakje.
De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden. Vlak na de operatie kan alles blauwpaars van kleur lijken. Dit komt doordat uw natuurlijke, troebele ooglens een verrookte, grauwe kleur gaf.
Afhankelijk van welke lens we bij de staaroperatie implanteren, is nade staaroperatie een bril in meer of mindere mate nog noodzakelijk. Voorafgaand aan de operatie bespreken we met u wat de mogelijkheden zijn. De kunstlens gaat uw hele leven mee.
Behandeling en prognose
Bij klachten zal de kunstlens worden teruggeplaatst (repositie) of worden verwijderd en zo mogelijk worden vervangen door een andere kunstlens (IOL exchange). Vaak is een glasvochtoperatie nodig waarbij de verplaatste kunstlens wordt verwijderd (zie folder vitrectomie).
Het vaststellen van cataract kan niet bij elke opticien. Dit kan echter wel bij Brilart omdat we beschikken over de juiste, moderne apparatuur. We kunnen zelf cataract al in een zeer vroeg stadium vaststellen. Dit betekent dat we de eerste symptomen nog kunnen counteren door sterkere brilglazen.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog.
Cataract, beter bekend als staar, is een oogziekte waarbij het zicht steeds waziger wordt. Cataract (Staar) komt veel voor in Nederland. Vooral bij vrouwen, maar ook veel mannen hebben deze oogaandoening. Meestal komt staar alleen voor aan een van beide ogen, maar het kan ook bij beide ogen ontstaan.
Het optreden van nastaar is geen uitzondering. Bij tot 50 % van de mensen die aan staar geopereerd zijn, kan dit voorkomen. Meestal pas jaren na de operatie, maar soms al binnen een half jaar. Nastaar is dus niet het troebel worden van de nieuwe kunstlens, maar van het lenskapsel.
Staar ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Het kan dan jaren duren voordat u er iets van merkt. Soms gaat het sneller.Dan treedt binnen enkele maanden een verslechtering van het zicht op.
Soms wordt in overleg met de oogarts gekozen om de sterkte op min 2,5 uit te rekenen. Dan kunt u goed dichtbij kijken zonder bril, maar ziet u veraf zonder bril wel wazig. Deze optie wordt alleen gekozen als u voor de operatie gewend bent zonder bril te lezen en dit na de operatie ook wilt.
Nadelen lensimplantatie
Uw hersenen hebben enige tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Hierdoor kunt u tijdelijk een blauw/paars zicht, halo's en uitstralingen rond verlichting zien. Binnen enkele maanden na de ingreep verdwijnen deze verschijnselen vanzelf.
Een implantlens die met het lenskapsel is verschoven
Als de implantlens nog enigszins vast hangt, kan ze opnieuw aan de oogbol vastgemaakt worden met hechtingsdraad. Wanneer ze vrij in de glasvochtholte zweeft, is een volledige vitrectomie nodig.
Wie nog goed genoeg ziet om zonder problemen de dagelijkse dingen te kunnen doen, hoeft zich (nog) niet te laten behandelen. Een operatie is dan niet direct noodzakelijk, maar op den duur wel te verwachten. Staar wordt immers nooit minder; het gezichtsvermogen gaat langzaam maar zeker toch achteruit.
Wetenschappelijk is nog nooit bewezen dat staar te voorkomen is. Mensen met staar hebben waarschijnlijk gewoon pech. Wel wordt vaak beweerd om gezond te eten, niet te roken en zo weinig mogelijk te stressen. Tevens is te lang naar beeldschermen kijken ook slecht voor je ogen, wat kan bijdragen aan staar.
Elke operatie heeft een risico op een complicatie (zowel tijdens als ná de operatie). Gelukkig gaat 98% van de staaroperaties goed.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de kunstlens in zit, troebel worden. Niet de lens zelf. Dit komt omdat cellen van uw eigen lens in het oog zijn achtergebleven, deze gaan groeien en gaan een dun, ondoorzichtig laagje veroorzaken. Deze troebeling heet nastaar.
U moet per geopereerd oog in totaal 4 weken lang druppels gebruiken. Broomfenac moet u 3 weken 2 keer per dag druppelen. Bijvoorbeeld tussen 7.00 en 8.00 uur (bij het ontbijt) en om 22.00 uur (voor het slapengaan). Verdeel de druppeltijden over de dag, dus in week 1 bijvoorbeeld om 8.00, 12.00, 18.00 en 22.00 uur.