3. Kan ik de kachel 's nachts laten branden? Het is perfect mogelijk om je pelletkachel ook 's nachts te laten branden. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een automatische start/stop-functie, thermostatische functie of kunnen op hun minimale vermogen blijven verder branden.
Het apparaat brandt dan ongeveer 7 uur per dag. Vermenigvuldig dit met het aantal stookdagen per jaar en je komt uit op een gemiddelde van 1540 branduren per jaar. Wanneer een pelletkachel correct is afgestemd op de woonkamer en isolatie, is het gemiddelde verbruik 600 gram pellets per uur.
Bij een geveldoorvoer of te lage schoorsteen kan de kachel wisselend branden, omdat de wind zorgt voor wisselende trek in de schoorsteen. Als een monteur de kachel afstelt bij windstil weer kan de kachel mooi branden, maar als er wind komt kan de verbranding weer veranderen.
Met een biomassaketel kun je je hele huis verwarmen én hij zorgt voor warm water in de keuken en douche. Een biomassaketel wordt ook wel pelletketel of pellet cv-ketel genoemd. Afhankelijk van de biomassaketel kun je er houtpellets, houtsnippers (chips) of hele houtblokken in verbranden.
Nee, pelletkachels zijn niet verboden en er komt ook geen verbod in de toekomst. Het is wel zo dat in 2030 de uitstoot van fijnstof van hout en pelletkachels met 50% verminderd moet zijn. Dit betekent dat er hogere kwaliteitseisen aan de uitstoot van de kachels worden gesteld.
Hier een concreet rekenvoorbeeld voor de kostenbesparing pellets t.o.v. gas: Een kuub gas (€0,80) x gemiddeld gasverbruik voor verwarmen (1.100 kuub) = 880 euro. De pelletkachel bespaart zo'n 80% verwarmingskosten: 704 euro besparing. Een pallet pellets kostte ten tijde van die gasprijs: 360 euro.
Een logische vraag, en het korte antwoord is dat een pelletkachel natuurlijk veilig is. De kans op koolmonoxidevergiftiging of brand is ontzettend klein. Wat wel belangrijk is, is dat de aanschaf, installatie en het onderhoud in ieder geval goed gebeurt.
Een pelletkachel kan net als een houtkachel gaan stinken als hij nieuw of een tijdje niet gebruikt is. Dit geldt ook voor petroleumkachels en elektrische kachels. Daarnaast heeft ook een pelletkachel een schoon rookkanaal nodig. Dit moet dus regelmatig worden gereinigd en gecontroleerd.
Ja, dat mag. Er is in Nederland geen verplichting om een pelletkachel door een erkende installateur te laten installeren.
Uw jaarlijkse consumptie schatten: alle criteria waar u rekening mee moet houden. De meeste fabrikanten schatten het gemiddelde verbruik van uw pelletkachel op 1 kg van pellets per uur, wat neerkomt op 2 tot 3 ton per jaar.
Het gemiddelde stroomverbruik van een pelletkachel varieert tussen de 60 en 450 Watt, afhankelijk van de grootte van de kachel en de instellingen. Een kleine pelletkachel kan ongeveer 60 Watt per uur verbruiken, terwijl een grotere kachel tot wel 450 Watt per uur kan verbruiken.
- Een houtkachel verbruikt voor 9 kW/h aan warmte geen elektriciteit. - Een pelletkachel verbruikt voor 9kW/h aan warmte 25W/h aan elektriciteit. - Een pelletketel verbruikt voor 9kW/h aan warmte +/-90w/h aan elektriciteit.
Niet-elektrische pelletkachels werken zelfs tijdens stroomuitval, maar elektrische modellen zijn gemakkelijker verkrijgbaar omdat niet-elektrische modellen nog steeds zeldzaam zijn in gespecialiseerde winkels.
Hoe sneller de pellets doorweekt zijn, hoe minder lang ze zullen branden in uw kachel. Het kleuronderzoek : als de assen zwart zijn dan is uw verwarmingssysteem waarschijnlijk slecht afgesteld of is uw pellet van slechte kwaliteit. In het laatste geval beschadigt dit uw kachel.
Gemiddeld genomen verbruikt een pelletkachel 0,23 euro per branduur en 1.000 kilogram pellets op jaarbasis. Als je gedurende zes maanden (van oktober tot april) stookt, is dat het equivalent van 7,14 kilogram per dag.
Elk jaar of na 1200 uren branden dient de pelletkachel een compleet onderhoud te ondergaan, dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Hierbij dient de kachel volledig gedemonteerd te worden waarbij de warmtewisselaar en rookkanalen schoongemaakt moeten worden.
Dit komt gemiddeld in de zomermaanden neer op ongeveer één keer in de maand, en in de wintermaanden één keer in de week.
Hoe lang gaat een pelletkachel mee? Een pelletkachel kan meerdere jaren meegaan als deze correct wordt onderhouden. Het is aan te raden om regelmatig onderhoud uit te laten voeren door een gekwalificeerde professional om de levensduur van de kachel te verlengen.
Nadelen pelletkachel:
Uitstoot van fijnstof. Afvoer door de nok van het huis. Droge opslag nodig voor pellets.
Een pelletkachel kan overlast geven aan de buren, maar niet als hij juist geïnstalleerd wordt. Pelletkachel Totaal Service is het adres voor advies, levering en onderhoud van pelletkachels. Wij verzorgen jaarlijks voor u het onderhoud van uw pelletkachel, zo blijf hij goed schoon en kunt u de kachel veilig branden.
De maximale lengte van uw pelletkachel rookkanaal
De lengte van uw pelletkachel rookkanaal, of kachelpijp, kan de prestaties van uw kachel aanzienlijk beïnvloeden. Een rookgasafvoer van een pelletkachel moet een lengte hebben tussen de 4 en 7 meter, met horizontale delen zo kort mogelijk en minder dan 1,5 meter.
Begin vorig jaar werd een zak pellets verkocht aan 4,20 euro, in oktober aan een recordbedrag van 14,80 euro. Er is echter een kentering, want sinds januari 2023 daalde de gemiddelde prijs onder de grens van 10 euro per zak. 7,50 euro per zak is zelfs geen uitzondering meer in de maand februari.
Een gemiddeld gezin met 2 kinderen verbruikt zo'n 1500 kilo aan pellets in de winterperiode. Hierbij is uitgegaan van dubbel glas, normale isolatie, een binnentemperatuur van 20-21 graden en een doorsnee winter in Nederland.