vergiftiging door medicijnen, alcohol of drugs; afwijking aan de hartkleppen; andere ziekten, zoals diabetes (suikerziekte) en schildklier- of stofwisselingsziekten en stapelingsziekten. Stapelingsziekten zijn ziekten waarbij het 'afval' in de cel niet goed opgeruimd wordt, met allerlei medische problemen als gevolg.
een vergroot hart gezien. Op langere termijn ontstaat hartfalen. Vaak voorkomende symptomen zijn dan kortademigheid bij inspanning en hartritmestoornissen. In meer gevorderde stadia zal hartfalen leiden tot vochtophoping (oedeem).
Een vergroting van het hart of afname van de pompfunctie maken we zichtbaar met echo-onderzoek van het hart. Kransslagaderlijden is een veelvoorkomende oorzaak. Daarom volgt vaak onderzoek van de kransslagaderen met hartkatheterisatie of CT-scan. Met name als de patiënt al wat ouder is.
Behandeling pulmonale hypertensie
Pulmonale hypertensie is niet te genezen. Medicijnen helpen om de symptomen te verlichten en er beter mee te leven. De behandeling van PH hangt af van de oorzaak. Voor mensen met PAH zijn er bijvoorbeeld speciale medicijnen.
pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen. kortademigheid. misselijkheid en duizeligheid. onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling.
Er zijn verschillende vormen van cardiomyopathie. De meest voorkomende vormen zijn: dilaterende cardiomyopathie: een vergroot hart; hypertrofische cardiomyopathie: een te dikke en stugge hartspier waardoor de holte van de hartkamer te klein is.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
De kans op hart- en vaatziekten is onder andere verhoogd bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, stress, roken of overgewicht.
Het is de meest voorkomende oorzaak van plotse hartdood bij jonge mensen en sporters. Bij de meeste mensen zijn er geen of weinig symptomen en is de levensverwachting normaal.
De meest gehoorde klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Doordat vocht in het lichaam ophoopt. Het verzwakte hart kan de bloedsomloop minder in beweging houden, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd. Op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaat vochtophoping.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Een sporthart ontstaat door topsport en intensief trainen en is in principe een gezond hart. Je hart is een spier. Net als alle andere spieren in je lichaam kun je je hart trainen. Je hart reageert hierop door groter en sterker te worden.
U moet 's nachts vaak plassen. Dit komt omdat het extra vocht in uw benen 's nachts weer terug gaat in uw bloedvaten. Het lukt uw hart 's nachts ook beter om dat extra vocht naar uw nieren te pompen. Uw nieren halen daar plas uit (water en afvalstoffen).
Pericarditis is een ontsteking van het hartzakje. Het hartzakje kan door de ontsteking krimpen. Ook kan er te veel vocht in het hartzakje ontstaan. Het hart kan hierdoor niet goed meer pompen.
Van de personen met een lichte vorm van chronisch hartfalen leeft ongeveer de helft nog minimaal 10 jaar. De helft van de patiënten met ernstig chronisch hartfalen of acuut hartfalen heeft een levensverwachting van minder dan 2 jaar.
gevoel dat het hart heel snel of heel hard klopt. pijn in de rechterschouder of rechterarm. pijn in de kaak. pijn boven in de buik of een gevoel van brandend maagzuur.
Waarom wordt het hart niet beter? Kapotte hartspiercellen herstellen niet. In een beschadigd hart moeten de resterende hartcellen extra hard werken om de boel draaiende te houden. Zo raken ze overbelast, en op den duur óók beschadigd.
Signalen. Bij een hartstilstand raak je binnen enkele seconden bewusteloos. De normale ademhaling stopt. Wel kan iemand nog naar adem happen, dit is een zware en luidruchtige ademhaling (gasping).
Alcohol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten
Het drinken van alcohol verhoogt de kans op: hoge bloeddruk. boezemfibrilleren en boezemflutter. hartfalen.
Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval vergeleken met mensen die minder dan 2 glazen water per dag drinken.
Drink voldoende water. Je zou zo'n 1,5 liter per dag moeten drinken. Drink alcohol met mate. Vrouwen kunnen beter niet meer dan 1 glas alcohol per dag drinken, mannen 2.
Fruit. Veel fruit eten draagt bij aan een gezond hart. Vooral kersen en blauwe bessen zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine E en C. Ook andere vruchten bevatten veel van deze stoffen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.