Dopluis is niet schadelijk voor mensen. Welke planten zijn gevoelig? In theorie zijn alle kamerplanten gevoelig voor dopluis. Vooral bij de ficus, orchidee en palm soorten komt dopluis vaak voor.
Wat je moet doen: je doordrenkt een watje met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens wrijf je alle dopluizen met de alcohol in. Na 10-20 seconden kan je de puntjes gemakkelijk van het blad afhalen.
Dopluis voorkomen
Om jouw planten vitaal te houden, is het belangrijk om ze regelmatig van voeding en voldoende water te geven. Zorg daarnaast voor goede potgrond, zodat de plant sterker in zijn pot staat en minder aantrekkelijk is voor dopluis.
Zowel de dopluizen als de schildluizen behoren tot de grote groep van schildluizen. Het verschil tussen een dop- en schildluis zit hem in het feit dat de dop van de dopluis vergroeid is met de luis terwijl het schild van de schildluis los over het insect ligt.
Bladluizen zijn in het voorjaar een natuurlijk fenomeen, zowel in de natuur als in de tuin. Vooral bij warm en vochtig weer kunnen ze zich razendsnel vermeerderen, maar dat is meestal geen reden tot paniek. De aanwezigheid van bladluizen loopt zelden fataal af voor een plant die verder gezond is.
Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.
Waarom komen luizen op mijn planten af? Luizen komen op de geur van bepaalde planten af, waar sappen in zitten die ze lekker vinden. Bij verzwakte planten is deze geur sterker.
Dopluis herkennen
Jonge dopluisjes (worden crawlers genoemd) hebben een lichtbruine of groen-gelige kleur. Ze hebben dan nog geen dop schild, maar zijn plat. Volwassen dopluizen hebben wel zo'n schild dat eruit ziet als een dopje (vandaar de naam dopluis). De kleur verandert dan ook.
De schildluis is niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.
Verspreiding door: vliegen
Naast klein, wit en driehoekig, zijn ze ongeveer 1 tot 3 mm groot. Wanneer ze bij je in huis getrokken zijn, zul je ze vrij snel opmerken als witte stipjes op de bladeren van je plant. Mocht je plant jonge bladeren hebben, dan zitten ze hoogstwaarschijnlijk daarop.
De bladluis wegspoelen met koud water
Luizen kun je van je plant afspoelen met water en dit is gelijk de beste én meest eenvoudige manier om bladluis te bestrijden. Bladluizen houden niet van kou.
Vaak zijn ze gecentreerd rondom de nerf van het blad aan de onderkant van het blad. Ook komen ze voor aan de bovenzijde van het blad. De verspreiding van dopluis geschiet door insecten, vogels en de wind.Bij kamerplanten gebeurt verspreiding vaak door contact met huisdieren of kledingstukken.
Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango. Bladluizen zitten bijna altijd bij een ader van je plant, vaak in de meest verse delen van de plant: nieuw blad en nieuwe stengels.
Bladluis in je plant
Zie je kleine groene of zwarte beestjes op je planten? En hangen de bladeren van je plant al slap of kleuren ze geel? Dan heb je waarschijnlijk last van bladluizen. Deze plaag komt vaak buiten voor, maar kan ook in je kamerplant verschijnen.
De meest voorkomende luizen op planten zijn de Dopluis, Bladluis en Wolluis. Vaak zijn luizen te zien als kleine stipjes, net als andere insecten, op de bladeren of stengels van de plant. Ook kunnen luizen een witte, kleverige substantie achterlaten op de bladeren, die bekend staat als 'honingdauw'.
Aangetaste bladeren verkleuren en worden geel. Zwaar aangetaste bladeren verliezen snel hun kracht. Schildluizen scheiden, zoals bijna alle andere zuigende insecten, een plakkerige honingdauw uit op de bladeren van de lager hangende takken. Daar groeit al snel een zwarte schimmel op.
Schildluis bestrijden met ijswater
Schildluizen zijn geen fan van de kou en zullen hierdoor uiteindelijk uitsterven omdat ze zich niet meer voortplanten.
Bladluizen bijten ze wel. Die eten ze en hun larven eten er nog meer. En waarachtig, met hun scherpe, uitgestoken kaken kunnen die ook door mensenhuid dringen. Op internet kom ik meer gebeten mensen tegen.
Bladluizen voeden zich met de sappen van de plant. Dit doen ze door met hun monddelen in de plant te steken en zuigen, wat open wondjes op de plant veroorzaakt. Net zoals open wondjes bij mensen infecties kunnen veroorzaken, is dit ook bij planten het geval.
Was (mogelijk besmet) beddengoed in heet water (60 graden). Bewaar kleding die (mogelijk) besmet is met hoofdluis twee weken lang in een gesloten, plastic verpakking. Kook kammen, borstels en haarbanden 5 minuten lang in kokend water om de luizen en neten te doden.
Ter geruststelling: bladluizen en andere plantenziekten zijn vaak van voorbijgaande aard. Zo houdt bladluis van jonge plantenscheuten en kan de overlast na de lente vanzelf verdwijnen. Vaak kunnen luizen met de hand bestreden worden: gewoon handschoenen aan en ze van de tak en bladeren rissen.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.