Het dunst bevolkte onafhankelijke land ter wereld is Mongolië ( 2/km² (2020)). Het dunst bevolkte afhankelijke land ter wereld is Groenland (0,027/km² (2020)).
Het dunstbevolkt is IJsland, met slechts 3 inwoners per vierkante kilometer. Ook Finland, Noorwegen en Zweden zijn relatief dunbevolkt. Tussen 1998 en 2008 is de bevolkingsdichtheid het sterkst toegenomen in Ierland, met 20 procent.
China is het dichtstbevolkte land ter wereld met 1,4 miljard inwoners – circa een vijfde van de wereldbevolking.
Van alle lidstaten van de Europese Unie is Malta het dichtstbevolkt. In 2008 telde dit land 1 304 inwoners per vierkante kilometer. Geen enkele andere lidstaat komt ook maar in de buurt van dit aantal.
Feiten en cijfers over het leven in de Europese Unie
De EU beslaat meer dan 4 miljoen km² en heeft 447,7 miljoen inwoners. Qua oppervlakte is Frankrijk het grootste EU-land en Malta het kleinste.
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...
1. De aller-, allerkleinste. Met 0,44 vierkante kilometer is Vaticaanstad de kleinste staat ter wereld.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Het kleinste land ter wereld is eigenlijk een stad: Vaticaanstad. Het land ligt eigenlijk midden in Rome in Italië, maar is toch helemaal zelfstandig. Ze hebben bijvoorbeeld ook eigen euromunten. Pas sinds 1929 is Vaticaanstad een land.
Zeker, Nederland is een dichtbevolkt land, maar de verschillen tussen regio's zijn groot. Het CBS verdeelt Nederland in veertig regio's. In negen regio's ligt de bevolkingsdichtheid boven de duizend mensen per vierkante kilometer.
Nederland een van de dichtstbevolkte landen van de EU
Na Malta (1.595 personen per km2) is Nederland het meest dichtbevolkte land van de EU (Europese unie), met 507 personen per km2. De gemiddelde bevolkingsdichtheid in de EU is 109 inwoners per km2 (meetjaar 2019; Eurostat (opent in een nieuw venster), 2021).
De bevolkingsdichtheid is zo'n 140 personen per vierkante kilometer. De verdeling over het land is onevenwichtig, de meeste mensen wonen aan de oostkust en grote delen in het westen van het land zijn nauwelijks bevolkt (zie ook Heihe-Tengchonglijn).
Hierdoor is San Marino het kleinste land ter wereld naar inwoneraantal met een olympische medaille.
België vs.
Nederland is gelukkig maar 1.3 keer zo groot (41.526 km²). Maar met hun 17 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 449 inwoners per km² leven ze wel redelijk dicht op elkaar.
Zwitserland verkozen tot beste land ter wereld.
De meeste arme Nederlanders wonen in de grote steden. In Amsterdam is 15,4 procent van de bevolking arm, in Rotterdam 14,9 procent en in Den Haag en Groningen 14 procent. Ook in Zuid-Limburg zitten relatief veel mensen onder de armoedegrens; in Vaals 13,7 procent en in Heerlen 13 procent.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
Atomen zijn de bouwstenen van moleculen. Het kleinste atoom is het heliumatoom (He) met een middellijn van 0,6 ångström, het grootste is francium (Fr) met een doorsnee van 5,4 ångström. Een atoom bestaat uit een kern met positieve lading, waar een of meer elektronen omheen bewegen.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Luxemburg. Het Groothertogdom Luxemburg is het rijkste land van Europa, met een koopkrachtpariteit van maar liefst 87.101 euro. Slechts één land ter wereld is rijker.
Japan, Hong Kong en Duitsland hebben het kleinste percentage 0- tot 24-jarigen onder hun bevolking. Met een aandeel van een dikke 23% worden ze op de hielen gezeten door het gros van de Europese landen. België en Nederland behalen vergelijkbare resultaten met 28.6% en 28.4%.