In citroenen en limoenen vormt Citroenzuur zo'n 8% van het geheel.Maar deze zuur zit ook in andere voedingsmiddelen zoals bessen en enkele groeten als sla en tomaat. Citroenzuur zit niet alleen in eten, maar is ook te vinden in elke lichaamscel en is essentieel voor de stofwisseling van mensen en dieren.
Citroenzuur is een van de meest voorkomende plantaardige zuren en zit in bijna alle soorten fruit, hout, paddestoelen en zelfs tabak. Citroensap bevat 5-7% citroenzuur. Het speelt een belangrijke rol in het metabolisme in alle levende wezens en dus ook het menselijk lichaam.
Het citroenzuur in citroensap helpt de werking van ons maagzuur, waardoor we voedsel sneller afbreken en verteren. Ook helpt het bij een opgeblazen buik en voorkomt het verstopping. Fijn, want een gezonde spijsvertering en darmflora is essentieel voor je gezondheid.
Citroenzuur (Citric Acid) komt dus in ontzettend veel voeding voor. Denk hierbij aan chocolademelk, margarine, oploskoffie, koekjes, nootjes, smeerkaas, gemalen kruiden en groente in blik.
Citroenzuur poeder bestellen doe je eenvoudig online bij Holland & Barrett. Bij ons vind je regelmatig citroenzuur poeder in de aanbieding. Bovendien ontvang je direct 10% extra korting als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief. Zo haal je jouw favoriete product extra voordelig in huis.
Gezonde bloeddruk
Gelukkig helpt het regelmatig eten van citroenen hiertegen. Het hoge kaliumgehalte in citroen helpt bij een goede natrium-kalium balans in het lichaam en verlaagt hiermee de bloeddruk, ondersteunt de werking van ons hart en versterkt de bloedvaten. Tevens stimuleert kalium je hersenen en zenuwstelsel.
HEITMANN pure Zuiver citroenzuur in een praktische spuitfles verwijdert kalkaanslag op oppervlakken en armaturen in badkamer en keuken. Het kan op verschillende manieren door het hele huis worden gebruikt en is krachtig en schoon. Het is een natuurlijk product en daarom volledig biologisch afbreekbaar.
Citroenzuur is een onmisbaar ingrediënt bij het maken van bruisballen voor in bad. In de meeste bruisballen zit namelijk ook Baking Soda/Natriumbicarbonaat. Als je deze Citroenzuur met Baking Soda mixt en in het water legt ontstaat er kooldioxide.
Je kunt dus aan de hand van berekeningen B en C zelf kiezen wat voordeliger is: verse citroenen of citroensapsap uit een flesje. Houdt er echter ook rekening mee dat het vervangen van citroenzuur door citroensap ook smaak aan je most toevoegd. En dat kan positief of negatief uitpakken.
Citroenzuur doodt namelijk bacteriën en schimmels waardoor het uitstekend werkt om van alles te reinigen en te desinfecteren. Het werkt ook effectief bij het verwijderen van zeepresten, harde watervlekken, kalkaanslag, kalk en roest.
Zoals gezegd geeft citroenzuur een zure smaak aan eten en drinken. Daarom komt het goed van pas bij het zelf maken van jam, marmelade, vruchtensap en limonadesiroop. Citroenzuur is hierbij een welkome verfrissende toevoeging.
Ontkalken met een natuurlijke zuuroplossing
Kalkaanslag op tegels, kranen en badkuipen kunnen met een oplossing van water en citroenzuur gemakkelijk worden verwijderd.
Kies bijvoorbeeld voor groene zeep.Spoel na de reiniging je kranen daarbij goed af, zodat er geen reinigingsmiddel achterblijft. Naast het middel, is ook de juiste doek van belang. Het beste kies je voor een zachte doek, zoals een microvezeldoek.
Is niet als bijtend/irriterend voor de huid in te delen. Veroorzaakt ernstige oogirritatie.
- kranen en douchekoppen: los 2 tot 5 eetlepels op in 1 liter warm water. Dompel een doek in deze oplossing en wikkel die om de kraan. Laat zo een nachtje intrekken en spoel na.
Het hoge kaliumgehalte in citroen helpt bij een goede natrium-kalium balans in het lichaam en verlaagt hiermee de bloeddruk, ondersteunt de werking van ons hart en versterkt de bloedvaten. Tevens stimuleert kalium je hersenen en zenuwstelsel.
Nadelen van citroenwater
Naast de positieve effecten zitten er ook nadelen aan citroenwater. Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt.
Ontgiften: warm water met citroen zou je helpen om gifstoffen uit je lichaam af te voeren doordat je vaker naar de wc moet om te plassen. Al denken we dat je dit effect ook bereikt als je water zónder citroen zou drinken. De antioxidant in citroen helpt je enzymen op gang, waardoor je lever beter functioneert.
Citroenzuur is een 3-waardig zwak zuur. Bij de reactie met natronloog zal een citroenzuurmolecuul dus 3 H+-ionen afstaan.
Alhoewel citroenzuur dus een organisch zuur is, wordt het tegenwoordig nauwelijks nog uit citrusvruchten verkregen. De vraag ernaar is inmiddels veel te groot geworden. Tegenwoordig winnen we de stof voornamelijk uit suiker.
Citroenzuur is een wit poeder dat wordt gebruikt om dranken en levensmiddelen een zure smaak te geven. Het wordt ook gebruikt als conserveermiddel om bederf te voorkomen, omdat het de zuurgraad van producten verhoogt. Veel bacteriën die voedselbederf veroorzaken, groeien niet in een zure omgeving.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking. Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking.
Effecten warm water met citroen drinken
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt.