De oren gaan naar achter, en de spieren rond de neus verstrakken. Nu is de merrie echt kwaad! De oren liggen plat in de nek en de spieren rond de neus en mond zijn helemaal verstrakt.Ze kijkt kwaad, en zwaait ook kwaad met haar staart.
Ze had immers tevoren al besloten wat ze zou zien. Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
De oorzaak kan liggen in de spieren, maar ook wervels of gewrichten kunnen pijn doen en boosheid veroorzaken. Paarden met gevoelige borststpieren, kunnen ook boos worden met aansingelen. De pectoralis profundus kan bijvoorbeeld opspelen.
Een paard spiegelt niet alleen emoties, maar ook ons gedrag en onze bewegingen. Dit spiegelen zie je vooral aan het gedrag van het paard. Een paard loopt bijvoorbeeld van je vandaan, komt juist naar je toe of doet precies wat jij ook doet.
Ik vind een paard op z'n blijst als hij soortgenoten aan het kroelen is, of rustig staat te eten. Als je paard bij je komt staan en je krijgt een gratis poetsbeurt, dan weet je heul zeker dat hij het naar z'n zin heeft.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Ook in andere gevallen is dit gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de dreiger wil dat jij of een ander paard of dier bij hem vandaan gaat. Veel voorkomende redenen daarvoor zijn pijn, angst, onuitgenodigd te dichtbij komen, of ervaringen uit het verleden.
Of paarden ook rouwen durft hij niet te zeggen. “Merries die hun veulens verliezen kunnen daar wel heel heftig op reageren. Maar ik denk toch dat oudere paarden iets anders in het leven staan. De natuur is op zich hard.
,,Een paard kan je heel erg bewust maken van je eigen emoties. Hij spiegelt hoe jij je voelt. Als ik bijvoorbeeld zenuwachtig ben voor een presentatie die ik de volgende dag moet geven en er met mijn hoofd niet helemaal bij ben, schrikt mijn paard ineens van een opvliegend vogeltje.
Om in gesprek te gaan met een paard (of eigenlijk met wie dan ook) is het heel belangrijk dat de andere partij zijn aandacht bij jou heeft. Als jouw paard bijvoorbeeld honger heeft, moet plassen, pijn heeft, bang is, jeuk heeft, moe is of zich verveelt, zal het niet lukken om zijn aandacht (helemaal) op jou te richten.
In de omgang met mensen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor het paard is gaan bijten. Het kan zijn dat het komt door een fysiek ongemak, zoals rugpijn, waardoor hij gaat bijten tijdens het opzadelen of aansingelen. Bij koliek zie je ook wel eens dat het paard richting zijn buik bijt vanwege de pijn.
In praktijk worden paarden helaas regelmatig 'gestraft' door flinke tikken met de zweep, schoppen onder de buik of bijvoorbeeld een mep met de hand (tegen het hoofd). Vaak is deze straf bedoeld om het paard ongewenst gedrag te stoppen.
Een paard zal hard en vol melodie hinniken als hij aan u wil laten merken waar hij is. Veel paarden doen dit naar hun eigenaren wanneer deze op stal aankomen. Een paard kan ook briesen, dit doet hij wanneer hij twijfelt tussen nieuwsgierigheid en angst.
Meest voorkomende blessure is een kneuzing (42 procent), gevolgd door fractuur (39 procent) en traumatisch hersenletsel (13 procent). Minst voorkomende oorzaak: een beet (bron: De Limburger). Sporten met een dier kan risicovol en gevaarlijk zijn.
Als een paard zijn oren naar achteren heeft, hoeft dat helemaal niet altijd te zeggen dat hij boos is! Het hangt ervan af hoe plat hij zijn oren naar achteren heeft. Bovendien doen sommige paarden hun oren naar achteren uit angst en hopen ze zo met rust gelaten te worden door een dominantere soortgenoot.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Onder 'spiegelen' verstaan wij (paardencoaches) de reactie van het paard op de gevoelens van de mens. Hierbij kan het paard de mens in gedrag spiegelen door hetzelfde gedrag te laten zien als de mens, of juist precies het tegenovergestelde gedrag (het spiegelbeeld).
De mond, de neus en de huid van het paard zijn zeer gevoelig. Een paard kan zelfs een vlieg op zijn achterhand voelen! Een paard ervaart wel degelijk pijn als hij een zweepslag krijgt, of zweren, blaren, kloofjes of schuurplekken oploopt door een neusriem of bit.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Hoe lang rouwt een paard? Hoe ze ook reageren, gun je paarden voldoende tijd om van de emoties te bekomen. Veel te vaak zie je dat er, nadat een kuddemaatje is ingeslapen, al snel weer heel veel van de 'overblijvers' verwacht wordt.
Naast lichamelijke oorzaken, kan het natuurlijk ook zijn dat een paard zich niet goed voelt omdat er geestelijk iets dwars zit. Zo kan hij heimwee of verdriet hebben, of zich eenzaam voelen.
Van jongs af aan zien paarden hoe soortgenoten onderling communiceren met lichaamshoudingen, geluiden, geuren en aanrakingen. Hun houding betekent veel voor deze dieren. Een paard neemt een subtiele houding aan en een soortgenoot op meters afstand reageert daarop. Ook met de oren en staart geven paarden signalen.
Een natuurlijke connectie
Paarden (wilde of gedomesticeerde) zullen alleen maar gaan liggen als ze zich veilig genoeg voelen, ook in hun groep. Als ze neerliggen en er komt een paard of een ander dier waar ze zich niet veilig bij voelen of vertrouwd mee zijn, dan zullen ze opstaan.
Dit boek is geschreven door een ervaren paardentherapeut. De wetenswaardigheden over paarden geven inzicht in hoe deze edele dieren denken. Al snel kunt u het gedrag van uw paard aan de hand van zijn lichaamstaal en signalen juist interpreteren en reageren op wat het 'vertelt'.
Vaak probeert het paard echter iets duidelijk te maken, zoals pijn, ongemak of angst. Net als bij communicatie in de kudde zal een paard nooit zomaar bijten. Het paard zal altijd eerst met subtiele signalen proberen te waarschuwen.