De ahorn is een esdoorn, nl: Acer saccharum = Esdoorn suiker (Latijn) en is dus de befaamde boom die symbool staat voor Canada. Het vijfvingerig blad van deze esdoorn komt voor in de vlag van Canada. Ahorn wordt in Canada ook gebruikt als alternatief voor Esdoorn of Maple.
Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is een siroop gemaakt van het sap van de esdoorn. In Canada en Amerika worden er liters van weggewerkt bij de bekende pancakes, en ook Nederland begint het steeds meer te omarmen (klik, klik, klik, klik en klik!).
Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing.
Esdoornsiroop wordt vooral veel gegeten in combinatie met witte bonen, ham, worst, spek, wafels, pannenkoeken, poffertjes, havermout en wentelteefjes.
Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is gemaakt van het sap van de esdoorn. In Canada en Amerika razend populair bij de welbekende pancakes.
Esdoornsiroop (ook wel bekend als ahornsiroop of maple syrup) wordt uit de stam van de Noord-Amerikaanse esdoorn getapt. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop.
Ahornsiroop bevat minimaal 24 verschillende antioxidanten. [2] Daarnaast bevat het de volgende mineralen: calcium, magnesium, kalium, ijzer, zink en mangaan. [3] In vergelijking met tafelsuiker bevat ahornsiroop meer antioxidanten en mineralen. Conclusie: ahornsiroop scoort op deze punten beter dan suiker.
Vloeibare suikers zoals honing en siropen bevatten per 100 g iets minder calorieën omdat ze ook een deel water bevatten. Kristalsuiker bevat 400 kcal per 100 g, honing 321 kcal per 100 g en ahornsiroop 269 kcal per 100 g.
Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Je vitaminen, mineralen en antioxidanten haal je het beste uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en gezonde vetten.
Melasse is het residu dat overblijft bij de produktie van suiker. Maar er worden ook kleurstoffen gebruikt om de gouden tot bruine kleur van ahornsiroop te krijgen. Als je ahornsiroop wilt kopen, moet je er beslist op letten dat de siroop gemaakt is van 100% van het sap van de esdoornboom en geen toevoegingen bevat.
Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Alleen als tijdens opslag en transport condensdruppels ontstaan in de fles, en deze op de siroop vallen, ontstaat lokaal een omstandigheid dat schimmelsporen, zich kunnen ontwikkelen. De schimmelgroei gaat door totdat de condensdruppel volledig is geconsumeerd. Dat is de reden dat de Ahornsiroop gesteriliseerd wordt.
Sukrin Ahornsiroop is een suikerarme siroop. Een gezonde vervanger die vezelrijk is en zoet is van smaak! Sukrin Ahornsiroop is een vezelrijke siroop en een gezonde vervanger voor bijvoorbeeld suikerstroop en honing.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Ahornsiroop smaakt aangenaam zoet en kan tegelijkertijd enigszins wrang zijn. Afhankelijk van de kwaliteit en de kleur heeft hij een sterkere of mildere smaak. Hoe lichter de kleur, hoe milder, en hoe donkerder de siroop, hoe sterker hij smaakt. De licht houtachtige geur doet denken aan het bos.
Ahornsiroop (of maple syrup) is een zoetmiddel met een licht caramelachtige smaak. Ahornsap wordt getapt uit de maple tree in Noord-Amerika. Het ahornsap dat zo uit de boom komt smaakt niet erg zoet. Om de zoete siroop te verkrijgen, haalt men een groot deel van het vocht uit het ahornsap.
Als je let op je calorie-inname, is ahornsiroop een heel goed alternatief om honing te vervangen! Ahornsiroop bevat namelijk veel minder calorieën dan honing. Verder is het rijk aan calcium en zink.
Alternatieve suikers zijn suikers van een andere bron dan suikerriet of suikerbiet. Bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en palmsuiker. En alle stropen en siropen, zoals ahorn-, dadel- en agavesiroop.
De siroop bevat weinig suikers en past binnen elk dieet. Sukrin ahornsiroop is geschikt voor het proteine dieet, koolhydraatarme dieet, low carb dieet en eiwitdieet. Sukrin ahornsiroop is een vezelrijke siroop en een gezonde vervanger voor bijvoorbeeld suikerstroop en honing.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Ahornsiroop recepten
Dit suikerhoudende sap wordt afgetapt en geconcentreerd waardoor ahornsiroop ontstaat. Ahornsiroop is erg lekker bij pannenkoeken, wentelteefjes en op wafels, maar is ook heerlijk bij spek en kip en om ham te glaceren.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.