Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen. Hera wordt vaak afgebeeld in haar strijd om de titel 'de mooiste godin' (het oordeel van Paris). Zij verloor echter van de godin Aphrodite.
Net als Zeus heeft de godin controle over de lucht en de atmosfeer. Zo kan ze bijvoorbeeld allerlei weersverschijnselen, zoals donder en bliksem over de aarde, over de aarde te laten neerdalen. Als vrouw van Zeus geniet Hera in het godenrijk veel aanzien. Ze wordt ook wel de koningin van de Griekse goden genoemd.
Hera is een Griekse meisjesnaam. Het betekent `mytische godin`.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Voor zijn huwelijk met Hera was hij eerst getrouwd met Metis, daarna met Themis. Hij was geïnteresseerd in Demeter, maar op een keer na bood zij weerstand aan hem. Zijn derde vrouw was Mnemosyne. Hij had een affaire met Leto kort voor zijn huwelijk met Hera.
Hera was zeer jaloers en trachtte op allerlei manieren Zeus van zijn amoureuze escapades te weerhouden, maar vaak tevergeefs: hij had ten minste negen relaties met godinnen en veertien met sterfelijke vrouwen uit de mensen. Hij verwekte bij hen tientallen kinderen.
Zeus heeft vele heldhaftige kinderen, zoals: Athene, Hermes, Herakles (ook wel Hercules) en Perseus. Kinderen die Zeus met Hera heeft gekregen zijn Hebe, Hephaistos, Eileithyia en Ares.
Onderwereld (mythologie)
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naar toe ging nadat men dood ging. Hij wordt bewaakt door Cerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades. Wanneer men stierf ging je, begeleid door Hermes, naar de Styx.
Krishna is gemakkelijk te herkennen aan zijn blauwe huid en aan zijn fluit. Vaak wordt hij afgebeeld als herder... Of samen met allerlei leuke vriendinnetjes.. Of als baby.
Ares was de god van de oorlog en het geweld. Hij was een zoon van Zeus en Hera. Bijna altijd was hij op stap met Eris, zijn zus en godin van de tweedracht.
Hera was als vrouw van Zeus ook een machtig heerseres over de lucht en de atmosfeer. Zij kon het, net zoals haar echtgenoot, laten donderen en bliksemen.
Bij de Romeinen werd Zeus Jupiter genoemd. Zeus is de Griekse oppergod, heerser over hemel en aarde. Zeus werd als baby gezoogd door de magische geit Amalthea op Kreta. Nadat Zeus, eenmaal volwassen, de Titanen en Giganten had verslagen, kreeg hij de absolute macht en werd hij de heerser over alles.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
In latere tijden werd Sobek gezien als incarnatie van de god Amon. Op afbeeldingen is hij uitgebeeld als een man met een krokodillenkop of een (gemummificeerde) krokodil. Vaak draagt Sobek op zijn hoofd de zonneschijf met een cobra.
De twaalf Olympische goden zijn: Zeus, heerser over hemel en aarde Hera, de zus en tevens vrouw van Zeus, Athena, de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten, Poseidon, de god van de zee, Demeter, godin van de vruchtbaarheid, Apollo, god van het licht, Artemis, de godin van de jacht, Hermes, ...
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
HET HINDOEÏSME: Ze geloven dat elke mens een ziel heeft (het Atman). Na de dood keert het Atman terug op aarde en wordt het herboren in een nieuw lichaam. De dood wordt niet gezien als het einde van het leven maar als een nieuw begin.
In de Noorse en Germaanse mythologie is Thor de dondergod. Wij noemen hem ook wel Donar en onze donderdag is naar hem genoemd! Hij was de zoon van Odin (de oppergod) en Fjörgyn. Als kind was het al een lastig kereltje, dus Odin schakelde twee bliksemgeesten in bij de opvoeding.
De onderwereld of het schimmenrijk is de plaats waar men volgens de Griekse mythologie naartoe ging nadat men dood ging. De onderwereld wordt bewaakt door Kerberos, een driekoppige hond. De god van de onderwereld is Hades, zijn vrouw Persephone (de godin van het opkomende graan).
1700 Hades is de zoon van Cronus en Rhea en dus een broer van de oppergod Zeus. Nadat Cronus door Zeus en diens broers en zussen ten val is gebracht, wordt de macht verdeeld. Hades krijgt de heerschappij over het dodenrijk, Poseidon de macht over de zee en Zeus de macht over de hemel.
De Griekse Zeus werd geassocieerd met wind, regen en bliksem, net als de Thracische Sabazios. Ook de Luwische Tarhund, de Hettitische god Teshub, en de Noord-Europese god Thor zijn typische stormgoden.
De oude Grieken hadden de aarde eveneens aan een godheid opgedragen: de godin Taia (Gaia). Zo bezien zijn Gaia (Terra/ Tellus) en Venus dan de enige "vrouwen" te midden van de zeven "mannen" in ons Zonnestelsel. In de mythologie werd Gaia geboren uit Chaos. Zij was zowel de moeder als de vrouw van Uranus.
De godin Athena (bij de Romeinen Minerva) werd geboren uit het hoofd van Zeus, haar vader. Ze was de godin van de beheerst gevoerde oorlog, en daarnaast van de wijsheid en de kunst. Zij was populairder dan de strijdlustige god Ares.