In het geval van tunnelangst, kan die angst door verschillende dingen veroorzaakt worden: bijvoorbeeld bang om ergens tegenaan te rijden, bang om vast te komen te staan door een ongeluk of file, bang voor brand in de tunnel of claustrofobie. Of een combinatie daarvan.
Iemand die claustrofobie heeft, is niet bang voor gesloten ruimtes op zich, maar voor wat er zou kunnen gebeuren in zo'n gesloten ruimte (bijvoorbeeld een lift). Het idee niet weg te kunnen of beperkt te zijn in het bewegen kan leiden tot angst of een paniekaanval.
Je kunt met claustrofobie in bepaalde soorten ruimtes last krijgen van angst en paniekaanvallen. Soms proberen mensen met claustrofobie uit de ruimte te ontsnappen, zelfs als dit ernstig gevaar oplevert.
Als u niet in kleine ruimtes durft, bijvoorbeeld in een lift, kan de MRI moeilijk zijn. Als u denkt last te hebben van claustrofobie, meldt dit dan aan uw behandeld arts. De behandeld arts kan dan eventueel een medicijn (oxazepam) voorschrijven.
Mensen met claustrofobie of hoogtevrees kunnen het heel eng vinden om door een tunnel of over een brug te rijden." Wat de oorzaak ook is: je kunt van je rijangst af komen. Maar waarom zou je dat willen, als je het autorijden niet mist?
De term rijangst zegt het eigenlijk al: je bent bang om te rijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma na een ongeluk in de auto, een algehele angststoornis of andere persoonlijke omstandigheden.
Een andere mogelijkheid om over je angst heen te komen is nieuwe rijlessen nemen. Soms is de beste manier om je rijangst te overwinnen door met een rij-instructeur aan de slag te gaan. Schaam je vooral niet om een autorijschool binnen te stappen. Er zijn wel duizenden mensen die bij rijangst nieuwe rijlessen nemen.
Er zijn verschillende methodes om rijangst te overwinnen. Vaak wordt bij milde rijangst aangeraden om weer rustig achter het stuur te kruipen. Dit kunt u doen door een gespecialiseerde begeleider in te schakelen van een rijangst rijschool. Bovendien kunt u een opfriscursus autorijden volgen voor uw rijangst.
Niet in de spits de weg op
In het algemeen kun je zeggen dat de ochtendspits op werkdagen tussen 07.00 en 09.00 uur is en de middag/avondspits tussen 16.00 en 19.00 uur. Rijd dus tijdens deze uren zo min mogelijk op de weg als je dat kunt én als je de spitsdrukte wilt vermijden.
Blijf rijden, al rij je maar een rondje in een bekende omgeving. Zodra je de angst toelaat en minder of helemaal niet meer gaat rijden, zul je nooit meer achter het stuur kruipen.
Behandeling van een angststoornis. Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
Een ingrijpende gebeurtenis zoals een lange periode van ziekte, een zwangerschap of het verlies van een dierbare kan ervoor zorgen dat je hierna met een ander gevoel een auto bestuurt. Wanneer je een langere periode veel stress ervaart, kan dit een aanleiding zijn voor het ontwikkelen van rijangst.
Re: Stilvallen bij vertrekken
Dus: lichtjes gas geven, koppeling laten aangrijpen, voet even stil houden, auto wat tijd geven tot hij loopt en dan de koppeling rustig helemaal omhoog terwijl je het gasgeven nog iets vermeerderd.
Cijfers. Van de bijna 7 miljoen Nederlanders met rijbewijs zit de helft weleens nerveus of angstig achter het stuur (Kerncijfers Personen Vervoer, 2004). In Nederland zijn er tussen de 800.000 en 1.000.000 mensen die lijden aan een of andere vorm van rijangst (Van den Berg, Boon en Van Bergen, 2005).
Houd de toeren laag
Ga een versnelling hoger vanaf 2.000 t/min (dieselmotor) of vanaf 2.500 t/min (benzinemotor). Het doel is om te voorkomen dat tussen de 3.000 en 3.500 toeren blijft zitten, omdat de motor veel meer verbruikt. Pas dus op voor te snel rijden, want het verbruikt veel meer dan nodig is.
Tip 1: Zorg voor een goed gevoel
Waar dat is, verschilt per persoon. Maar zodra je merkt waar dat zit, is het belangrijk om dat gevoel kwijt te raken of te zorgen dat het sterk vermindert. En vervolgens een ander gevoel op te roepen. Bijvoorbeeld een gevoel van zelfvertrouwen, van ontspanning, rust, etc.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis, ook wel piekerstoornis genoemd, zijn continu gespannen en piekeren voortdurend. Objectief gezien is er geen reden voor, maar ze zijn constant bang dat er iets vreselijks zal gebeuren.
Mensen met rijangst zijn bang om auto te rijden. Ze zitten met een zeer gespannen of angstig gevoel achter het stuur, of vermijden autorijden helemaal. Naar schatting een half tot één miljoen Nederlanders hebben wel een rijbewijs, maar maken hier geen gebruik van. Vrouwen hebben vaker last van rijangst dan mannen.