Je eet minimaal 1 keer per week heel veel chips op, ook al heb je geen honger of zit je zelfs al vol.Dit doe je minimaal 3 maanden achter elkaar. Na het eten van de chips voel je je schuldig en krijg je last van schaamtegevoelens. Als jij jezelf belooft om nu echt minder te gaan eten verbreek je die belofte vaak(2).
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut toch weer open te doen "voor een laatste handje" (en die actie dan op repeat), heeft alles te maken met drie boosdoeners: vet, zout en suiker. De combinatie van die drie maakt dat chips - en andere junkfood - soms moeilijk te weerstaan zijn.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen. Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet.
Een gezond alternatief voor chips is bijvoorbeeld een bakje met radijsjes; deze knapperige groente heeft een sterke smaak en is zeer geschikt om 's avonds van te genieten. Andere snacks zijn bijvoorbeeld de diverse snacktomaatjes die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, of de recentere snackkomkommers of snackpaprika's.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag.
Ondanks dat chips vaak van aardappel of mais is gemaakt, zou je er zo drie zakken van leeg kunnen eten. Dit komt omdat je maag in de war raakt van chips. Het hapt zo lekker weg en je hoeft amper op één chipje te kauwen, waardoor je hersenen niet het signaal doorkrijgen dat je aan het eten bent.
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo'n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten. Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen. Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen.
Aan de meeste soorten chips zijn namelijk suikers toegevoegd en vooral HEEL VEEL smaakversterkers (e-nummers). De smaakversterker die in veel soorten chips voorkomt is mononatriumglutamaat: E621. Er zijn verschillende meningen over, en onderzoeken gedaan naar dit e-nummer, maar al met al vermijd ik deze liever.
Lay's Ovenchips naturel
Dit is de winnaar in de lijst met minst vette chips. Dit komt voornamelijk omdat deze chips in de oven zijn gebakken, en niet in het vet. Per 100 gram bevat deze chipssoort 416 calorieën, 9,9 gram vet en 73 gram koolhydraten.
In 1 portie (30 gram) chips op basis van aardappelmeel zit: 157 kcal energie. 9,8 gram vet. 2,6 gram verzadigd vet.
Deze week: bodemdrang. Die zak chips moet direct leeg, tot de laatste kruimel. 'Bodemdrang', hoor je soms. Het wordt vaak wat lacherig gezegd, maar ook met een lichte ondertoon van schaamte: ik kon me niet beheersen.
Het korte antwoord: Het beste dieet is geen dieet, maar een gezonde(re) leefstijl. Dit houdt in: gezonder eten, niet te veel eten, voldoende bewegen en voldoende ontspanning en slaap. Het zal zorgen voor een geleidelijke afname van het gewicht, maar ook voor resultaten op de langere termijn.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Geef de moed na een dag te veel eten niet op
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.