Een tennisarm gaat vanzelf over. Het kan wel maanden duren. Er is niets bekend waardoor het sneller over gaat. Blijf uw arm zo veel mogelijk normaal gebruiken.
Normaal gesproken duurt herstel drie á vier weken. Na zes tot twaalf weken zal er volledig herstel moeten hebben plaatsgevonden. Bij sommige mensen kan de pijn langer duren (tussen zes maanden en twee jaar). Overleg met uw fysiotherapeut wanneer u uw elleboog weer normaal kunt belasten.
Wanneer je een tenniselleboog hebt, is het belangrijk om meteen rust te nemen. Ga je door met het bewegen van de onderarmspier, dan wordt de blessure erger en duurt het herstel vaak nog langer. Het wordt aangeraden om minstens twee weken rust te nemen zodra je last hebt van de pijn.
Met de elleboog gebogen. Duw de duim diep op de gevoelige plek en ga dwars op de spier naar boven en beneden. Houdt dit enige tijd vol .
Een tennisarm begint vaak sluimerend en wordt geleidelijk steeds wat erger in de eerste paar maanden, waarbij de beperkingen kunnen toenemen. Na een paar maanden stabiliseren de klachten zich vaak en neemt de pijn wat af of blijft gelijk. Leeftijd speelt een belangrijke oorzakelijke factor.
Mogelijke behandeling
Waar nodig ontstekingsremmers of pijnstillers kan de huisarts mee geven. Indien de tennisarm niet overgaat moeten externe disciplines er naar kijken. Het lichaam lost het dan niet zelf op en heeft manuele hulp nodig om te kunnen herstellen.
Voltaren Emulgel bevat diclofenac, een zogenaamde NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel). Diclofenac verlicht de pijn en remt de ontsteking in de kern van de pijn, dit in tegenstelling tot koelende gels of warmtepakkingen die alleen de huid koelen of verwarmen.
Het afwisselend knijpen in relatief zachte bal is voor de tennisarm de beste oefening. Het knijpen in allerlei verschillende standen van de elleboog is aan te raden. Dus zowel in gebogen, als gestrekte stand van de elleboog in het balletje knijpen. Op sommige sites wordt de zgn “powerbal”aangeprezen.
degeneratieve fase: de pijn blijft zeuren, sommige handelingen blijven pijnlijk en u komt er maar niet vanaf. In deze fase is het belangrijk om het peesgebied te stimuleren d.m.v. fricties, belasting, warmte, ijs, massage etc..
Een tenniselleboog of tennisarm is de meest voorkomende aandoening van de elleboog. Een tenniselleboog is een ontsteking of irritatie ter hoogte van de aanhechting van de pezen aan de buitenkant van de elleboog. De medische benaming voor een tenniselleboog is epicondylitis lateralis.
Een tennisarm wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de pezen rond de elleboog. De overbelasting kan ontstaan als je de hele tijd dezelfde beweging maakt met je pols, bijvoorbeeld bij schilderen of computerwerk met een muis of typen.
Een zwelling aan de zijkant van uw elleboog. Uitstralende pijn naar uw onderarm, pols en hand. U heeft moeite bij het dichtknijpen van uw hand, bij het draaien van uw onderarm en het buigen van uw pols. Krachtverlies in uw arm.
Symptomen tennisarm
In het begin zit de pijn alleen ter hoogte van de zijkant van de elleboog. Soms zijn typische ontstekingsreacties, zoals roodheid, zwelling, pijn, bewegingsbeperking en warmte aanwezig. Wanneer de klachten toenemen, zal de pijn uitstralen naar de onderarm en kan de kracht in de arm afnemen.
Wat te doen bij overbelasting
Rust: Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen. Dat is meestal na 3-5 dagen. Vaak is dat relatieve rust.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.
Een pijnlijk uitstralend gevoel van je elleboog naar je pols en/of hand. Pijnsensatie als je iemand een hand geeft. Kracht verlies in de onderarmen. Een zeurend gevoel als je je hand opwaarts beweegt.
Wat is shockwave therapie
Een shockwave-apparaat geeft geluidsgolven met een hoge energiewaarde. Deze golven stimuleren de stofwisseling en bloedcirculatie in aangedane pezen, waardoor het herstelproces versneld op gang komt.
Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Er zijn pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols. De klachten treden op wanneer de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als we iets met de hand willen oppakken.
Oorzaken van armpijn
Armpijn kan veroorzaakt worden door problemen in het schoudergewricht, maar ook door uitstralende pijn vanuit de nek, het schouderblad en de ribben. De meeste armpijn is uitstralende pijn van elders. De pijn ontstaat doordat geïrriteerde zenuwen in de nek pijn uitstralen naar de arm.
Door de overbelasting zijn de banden van het polsgewricht gezwollen. De handzenuw komt hierdoor in de knel, het bewegen van de hand is pijnlijk en de hand functioneert daarom minder goed. De nek - bij de nek gaat het meestal om een beknelde zenuw die van nek naar arm loopt.