Kun je bio-identieke hormonen zelf kopen of alleen op recept van een expert? Ginny: 'Hormonen kun je in Nederland eigenlijk alleen maar krijgen met een recept, voorgeschreven door een arts. Zonder recept is een laag gedoseerde progesteroncreme vaak wel te verkrijgen.
Bio-identieke hormonen zijn hormonen die dezelfde (identieke) chemische samenstelling hebben als hormonen die door het lichaam zelf worden maakt. Dit in tegenstelling tot synthetische hormonen die weliswaar op de hormonen die van nature door het lichaam zelf worden gemaakt lijken, maar het dus niet zijn.
Meestal is het de gynaecoloog die een hormoonbehandeling opstart. Anderzijds kan dat ook de huisarts zijn, al heeft die in sommige gevallen misschien weinig ervaring op dat vlak. Of wellicht wil de huisarts die beslissing niet zelf nemen, maar is hij wel bekwaam om de behandeling op te volgen.
Nadelen van hormoontherapie
Een nadeel is dat er weer bloedingen kunnen optreden. Een ander nadeel is dat er een grotere kans is op trombose en embolieën als hormonen gebruikt worden dan wanneer die niet gebruikt worden. De kans verdubbeld ongeveer als estrdiol geslikt wordt.
Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga.
Ymea is er om deze vrouwen te ondersteunen. Onze natuurlijke producten zijn speciaal samengesteld voor de unieke behoeften van vrouwen in de overgang. We gebruiken kruidenextracten die je lichaam ondersteunen bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers1*, nachtzweten1* en stemmingswisselingen1*.
Gebruik de hormonen liever niet langer dan 5 jaar. Want hoe langer u sommige hormonen gebruikt, hoe groter de kans op sommige ziektes. Uw huisarts berekent elk jaar wat uw risico is op ziekten van uw hart en bloedvaten.
De medicatie (en dus ook de kostprijs) is per persoon verschillend, maar het is verstandig een 950 tot 1100 euro in rekening te brengen.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Er zijn voedingsmiddelen, supplementen en kruiden die niet veilig en effectief zijn als je wordt behandeld. Om een paar voorbeelden te noemen: Sint Janskruid, kurkuma, grapefruit, teunisbloemolie en valeriaan kunnen effect hebben op chemo- of hormoontherapie.
Probeer stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden. Alternatieve therapie kan uitkomst bieden, denk aan ontspanningsoefeningen of acupunctuur.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
Overgangsklachten: gebruik dit medicijn bij voorkeur niet langer dan een of 2 jaar. Probeer na een half jaar te stoppen om na te gaan of uw klachten over zijn. Als de klachten terugkeren, kunt u in overleg met uw arts de behandeling weer voortzetten.
Behalve de lichaamseigen structuur hebben de bio-identieke hormonen nog een pluspunt. Deze hormonen kunnen namelijk op maat gemaakt worden. De onderliggende gedachte is, dat iedere vrouw uniek is en dus een andere dosis hormonen nodig heeft.
De gunstige werking bij overgangsklachten is pas na één tot twee weken merkbaar. Hoe lang dit medicijn doorwerkt ligt aan wat voor pleister u krijgt, of dat u een spray krijgt. Vaak werkt estradiol drie tot zeven dagen door.
Hormoontherapie kan bij deze tumoren helpen om terugkeer van de ziekte na behandeling te voorkomen. De meeste patiënten slikken ten minste vijf jaar lang dagelijks tabletten. Hormoontherapie kan ook zinvol zijn bij patiënten met uitgezaaide borstkanker en bij patiënten die niet geopereerd kunnen worden.
Raadpleeg een diëtist en een fysiotherapeut om je te helpen bij het afvallen. Eet minder en/of anders en beweeg meer zodat je meer energie verbruikt dan je inneemt. Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding en kies een vorm van beweging die goed bij je past.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Hormoontherapie bij de overgang bestaat uit medicijnen die oestrogeen en meestal ook progestageen bevatten. Tegenwoordig is er ook medicatie zonder progestageen. Hormoontherapie is verkrijgbaar in de vorm van pleisters, een spiraal of pillen.
Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om op gewicht te blijven. Daarnaast kan de verdeling van vet over het lichaam veranderen.
Vrouwen van boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.