1 Steek de lijn richting de haakpunt door het oog van de vishaak of wartel en hou ruim draad over. 2 Maak drie open lussen rond de vaste lijn. 3 Steek de losse draad beginnend vanaf de eerste lus door de drie lussen. Het losse eind komt aan de zelfde kant uit de knoop als de vaste lijn de knoop in gaat.
Wikkel het kant-en-klare onderlijntje nu op een rol isolatiemateriaal. Een rol van een meter koop je voor € 0,60 bij een bouwmarkt. Prik het haakje in de rol en draai vervolgens het onderlijntje om de isolatierol heen om tenslotte de lus van het onderlijntje met een speldje aan de isolatierol te bevestigen.
De bloedknoop is één van de eerste knopen die een visser voor zijn kiezen krijgt. Of je hem nu met een mono (nylon) of braid legt, hij zit altijd muurvast! Het is een mooie, compacte en zeer betrouwbare knoop. En een ander groot voordeel is dat hij zeer makkelijk is om te knopen!
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
1 Steek het uiteinde van de lijn door het oog van de haak en laat het circa 10 centimeter uitsteken. 2 Wikkel het uiteinde van de lijn vijf keer om de hoofdlijn. 3 Haal het uiteinde van de lijn door de lus boven het haakoog. 4 Bevochtig de knoop en trek hem aan.
De Stoffenkraam biedt diverse soorten knopen aan op de website. U vindt onder andere: drukknopen, jeansknopen, knopen, koord stoppers, Prym drukknopen, sluitingen en gespen.
Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
Een onderlijn is een korte lijn met aan de ene kant een lusje en aan de andere kant een haak. Om de onderlijn vast te maken aan je hoofdlijn moet je even een lusje aan je hoofdlijn knopen. Probeer de lus zo klein mogelijk te houden zo valt hij het minste op.
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Hoe lang moet de onderlijn zijn? Wanneer ik op een harde bodem vis, ligt de lengte van mijn onderlijnen op tussen de 15 en 20 cm. Indien de kans bestaat dat mijn lood (en daarmee ook het aas) wegzakt in een zachtere bodem, dan gebruik ik een langere onderlijn.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel. - Ga je specifiek met de vaste hengel op jacht naar karper, dan kies je een nylon lijn tussen de 0.18 tot 0.26mm.
Een knoop is een zeemijl (1852meter) per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h of 0,5144… m/s.
Uitpeilen doe je altijd op exact dezelfde plek, waar je ook vist. Vis je bijvoorbeeld op 9 meter uit de kant, dan wordt deze diepte en plaats gepeild. Het beste is om met een korte opslag te vissen, d.w.z. de lengte van het snoer is de waterdiepte plus maximaal één meter van de hengeltop tot dobber.
In bijna alle stilstaande en langzaam stromende wateren komt hij voor. Ze zoeken het liefst een modderige bodem op, waarin ze naar voedsel kunnen wroeten. De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen.
Een visdraad opspoelen wanneer doe je dat? Een nieuwe visdraad opspoelen hoeft niet (bij elke soort visdraad) jaarlijks te gebeuren. Een gevlochten vislijn zoals onze braided line gaat namelijk jaren mee.
Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.