Hoe kan ik gebakken klinkers halveren? Klinkers kun je halveren door middel van een steenknipper knippen of een zaagmachine zagen. Er zijn van sommige klinkers ook standaard halve klinkers te verkrijgen.
Zorg voor een drainerende ondergrond onder je klinkers. Maak hem stabiel met een stabilisémengsel van zuiver gewassen rivierzand (0/2-0/5 mm) waarbij je per kubieke meter maximaal 150 kg cement toevoegt (1 deel cement per 7 delen zand). Dat mengsel moet je gelijkmatig verwerken binnen de 3 uur, met een dikte van 15 cm.
Sla de klinker in stukken met een steenbeitel en een hamer. Plaats de beitel altijd in de breuklijnen van de beschadigde klinker zelf en niet in de voeg van de onbeschadigde klinkers.
Met een tegelsnijder kras je met het snijwieltje door de glazuurlaag van een tegel. Achter het wieltje zit een breekvoetje. Als het wieltje van de tegel is, kun je de tegel breken met het breekvoetje. Dit doe je door de hendel naar beneden te duwen.
Cement werkt sneller als het warm is en werkt zeer traag onder 5°C. Na plaatsing van de klinkers wacht je het best enkele dagen voor je het pad gebruikt. Voor een oprit wacht je het best twee à drie weken. Na 28 dagen is het volledig uitgehard."
Tijdens het aantrillen zal de bestrating over het algemeen nog ongeveer 15mm zakken.
Bonus: Hoe klinkers leggen op andere ondergronden
Plaats uw klinkers op een niet-verdichte straatlaag. Op split: Gebruik een fundering en onderfundering van gebroken steenslag (0/20-0/32 mm) en een straatlaag van split (1/3-2/5 mm).
Om een vlak, egaal zandbed te krijgen, wordt vaak een trilplaat gebruikt om het zand aan te trillen. Maar in sommige gevallen wordt ook de sierbestrating getrild, nadat deze is gelegd. Dit om extra stevigheid te verkrijgen en er zeker van te zijn dat het terras mooi recht vlak ligt.
Omdat het rubber van de hamer soms afgeeft gebruik je voor een donkere tegel een donkere hamer en voor lichtgekleurde tegels een lichte kleur. Tegels kun je dus prima leggen zonder trilplaat. Voor het zandbed kun je beter wel een trilplaat gebruiken. Zeker als je veel schoon ophoogzand hebt gebruikt.
Een tuin bestraten in de regen is niet zozeer aan te raden, een natte ondergrond en aanhoudende regen is ver van ideaal. Het zand kan wegspoelen en de aarde kan onder uw voeten dieper wegzakken. Indien het weer niet meewerkt is het nodig om maatregelen te nemen zodat het mogelijk is om te bestraten.
Duurzaamheid: Gebakken klinkers hebben een levensduur van ruim 125 jaar en zijn vrijwel kleurvast. Qua materiaal kun je gebakken klinkers vergelijken met keramiek. Betonklinkers gaan ook erg lang mee, maar worden gemiddeld na vijf tot tien jaar toch echt wel minder mooi.
Plaats je klinkers op een niet-verdichte straatlaag. Op split: gebruik een fundering en onderfundering van gebroken steenslag (0/20-0/32 mm) en een straatlaag van split (1/3-2/5 mm). Rei af op 3-5 cm zonder vooraf te verdichten.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Voor een oprit en/of parkeerplaats waarop met een personenauto gereden wordt: hiervoor adviseren wij een laagdikte van 7 cm. Qua maat grind of split kun je alles tussen 8-20 mm gebruiken zoals bijvoorbeeld de maat 8-16 mm.
Brekerzand is gebroken zand om uw bestrating mee in te vegen. Het wordt dan ook vaak inveegzand genoemd. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft. Dit komt door het hoekige structuur van het zand en de kleine steentjes.
10 tot 30 centimeter. In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand.
Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Aan te vullen hoogte in meters: Voor een zandbed van zand onder bestrating wordt een laagdikte gebruikt van 15-20cm (bij licht gebruik). Bij zwaarder gebruik moet de laagdikte 20-40cm zijn.
Brekerzand wordt veel gebruikt voor terrassen, trottoirs, opritten, parkeerplaatsen, tuin- en looppaden en andere tegelwerken. De hoekige structuur van het zand wat zorgt voor stabiliteit in combinatie met de goede waterdoorlaatbaarheid maken brekerzand zeer geschikt voor dit soort toepassingen.
Grind en split zijn beide waterdoorlatend, maar grind is meer waterdoorlatend in vergelijking met split omdat er meer ruimte tussen de steentjes zit.
Als u goedkoop uw oprit wilt laten bestraten dan is de keuze voor grind niet zo een slecht idee. Grind, of kiezel stenen, is veel goedkoper dan klinkers en zeker goed te combineren met het aanleggen van een sierbestrating. Op deze manier kan een hele chique oprit gerealiseerd worden.
Kleiklinkers/ betonklinkers worden gestapeld op een vleilaag of een laag stabilise. Doordat deze klinkers niet 100% maat vast zijn worden deze aangedrilt. Op een betonondergrond kan dit niet, klinkers breken. ofwel beton eruit, maar dit is geen optie voor je.
Gebakken klinkers
Ze zijn kleurvaster dan betonklinkers. Dat houdt in dat ze niet snel zullen verkleuren onder invloed van weersomstandigheden. In gebakken klinkers heb je de keuze tussen oud- en nieuw gebakken.
Tegels of klinkers leggen
Bij het leggen van bestrating die dicht op elkaar komt te liggen, zoals bij een terras, is het aan te raden voldoende ruimte tussen de tegels te laten. Meestal wordt 3-5 millimeter ruimte aangeraden.