Een trend die zowel bij de mannen als de vrouwen kon worden terug gezien was brede schouders en dus de schoudervulling. Ook hadden veel jurken in die tijd mouwen in verschillende vormen, zoals de geplooide mouw en de vlindermouw, allemaal met het doel om de schouders breder te laten lijken.
Aan het begin van de twintigste eeuw streefden moderne vrouwen meer bewegingsvrijheid na. De meest vooruitstrevende dames kleedden zich in Reformkleding zonder korset. Na de Eerste Wereldoorlog werden de rokken allengs korter, en de mode voor vrouwen steeds gemakkelijker draagbaar.
Vrouwen kleding
Strakke rechte jurken, kort haar en makkelijke dans-schoenen. De vrouwen in de jaren 20 droegen omdat ze kort haar hadden vaak een (kleine) hoed of een haarband. De jurken waren recht en je zag daarom ook weinig ronde vormen.
Door de oorlog was er zeer weinig ruimte voor mode. Voor heren betekende dit dat de kleding voornamelijk praktisch was. De esthetische uitstraling van kleding was veel minder belangrijk dan nu. Daarentegen was het wel van belang dat jassen, pantalons en schoenen goed warm en weerbestendig waren.
1940 dames haarstijl
In de jaren 40 droegen de meeste dames hun haar tot op de schouders en gingen ze voor een gewaagdere look. Het was een trend om het haar aan de voorkant hoog op te steken, of het te krullen. Hoeden waren zeer geliefd, vooral de wat kleinere hoedjes die dicht op het hoofd lagen.
De dresscode voor vrouwen
Voor vrouwen waren er verschillende kleren heel populair. Zo was er bijvoorbeeld de pencil dress, capri pants of wijde jurken en rokken met petticoats. Deze jurken en rokken waren voornamelijk in pastelkleuren met prachtige bloemen patronen.
Aan het begin van de jaren 60 droegen de meeste vrouwen nette A-lijn jurken en rokken, tailleriemen en trenchcoats. Het was pas op de helft van de jaren 60 dat er een duidelijk verschil te zien was. Het statement item de minirok werd toen geïntroduceerd - iets waar veel vrouwen in eerste instantie aan moesten wennen.
De stoere kledingstijl die hierbij matcht zijn ruitjesblouses, wijde truien, gescheurde spijkerbroeken en kistjes aan je voeten. Daarnaast waren neonkleuren erg populair in de jaren 90. Vrouwen droegen felgekleurde leggings, netshirts en beenwarmers. Naast neon kleding, was ook de tuinbroek helemaal hot.
Populaire kledingstukken waren de kniehoge rok, wijde pantalon, blazer met schoudervullingen en gekleurde blouse. Omdat vrouwen steeds vaker formele schoenen, zoals kitten heels, gingen dragen en er langer op moesten lopen, begonnen veel schoenproducenten in te spelen op de vraag naar extra stevigheid en comfort.
Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
1910. Rond 1910 werd lang haar vaak populair. Vrouwen droegen het los en golvend of opgestoken en met veel accessoires opgeleukt. Ook het kapsel “gordijn haar” was erg geliefd.
Populaire kledingstukken waren hotpants, minirokjes, spijkerbroeken met een lage taille, hemdjes (met spaghetti-bandjes of strapless), spijkerjasjes, Pashmina sjaals en sleehakken. Deze trend wordt ook wel “Y2K fashion” genoemd.
Zo rond 1900 was de mode totaal anders. Lange rokken, gedragen met hooggesloten blouses en natuurlijk kon het korset met walvisbaleinen niet ontbreken. Elke fatsoenlijke vrouw droeg een korset. Vrouwen uit de arbeidersklasse droegen geen korset.
Hun kleding was vaak op maat gemaakt en uitgebreid versierd. Ze droegen jurken met extravagante versieringen zoals kant, borduurwerk en edelstenen. Kenmerken: Deze vrouwen droegen vaak hoepelrokken, korsetten en mantels gemaakt van zijde of fluweel. Hun kleding was rijkelijk versierd en volgde de nieuwste modetrends.
De vrouw bedekte het naakte lichaam en de armen met een hemd. Het had dezelfde vorm en snit als een mannenhemd. Bij edele vrouwen, werd het voorpand rijkelijk versierd met borduursel. Het was zichtbaar onder de laag uitgesneden bovenkleding.
Nederlandse vrouwen droegen in het eerste kwart van de zeventiende eeuw meestal twee mutsjes. Onder een 'onderkapje' werd het haar weggestoken. Van dit kapje was vrijwel niets te zien, hoewel het van kostbaar kant gemaakt kon zijn. Daaroverheen droeg de vrouw een sierkap.
Mondaine mannen en vrouwen kleedden zich in die tijd met rijkelijk gebrocheerde, gedamasceerde of geborduurde zijde met schitterende kleuren en patronen. Het silhouet van de vrouwen werd gevormd door korsetten en hoepelrokken die varieerden naargelang de periode.
Kenmerkende kledingstukken waren destijds Bell Bottom spijkerbroeken, wijde en losse ruitjesblouses, T-shirts en overgebleven militairenkleding. Maar ook chino's, grote truien, mouwloze vesten, legerjassen en ribbroeken waren erg populair.
In de jaren 70 waren veel stijlen in de mode. Zo waren er de hippies die rondliepen in hippie kleding zoals een hippie jurk of flower power kleding. Maar er waren ook disco gangers, die nog vóór de 80's disco gekleed gingen in disco kleding jaren 70. Wat deze mensen gemeen hadden is dat ze wel van een feestje hielden.
Het gebruik van neutrale kleuren in kleding blijft en dames dragen subtiele accessoires. Sportieve kleding wordt in deze jaren wel populair. Vrouwen dragen vaak een wijde trui op een trainingsbroek, maillot of panty. Ook worden complete trainingspakken veel gedragen.
Versleten jeans, bandshirts, flanellen ruitjesblouses, kapotte panty's: yeah, daar was de grungestijl! Een van de uitersten die niet in deze 90's lijst mag ontbreken. Grungebands als Nirvana en Pearl Jam waren de grote inspiratiebronnen voor deze stijl, die piekte in 1993 en 1994.
Ze droegen in die tijd degelijke, donkere en onkreukbare kleding. Dames van stand hoefden zich in die tijd alleen maar bezig te houden met het baren van kinderen en mooi zijn. De nauwsluitende jurken en strakke korsetten die zij droegen waren onpraktisch en gaven maar weinig bewegingsvrijheid.
Wat was de haar mode in 1950? Niet alleen de kledingstijl werd vlotter en meer uitgesproken; ditzelfde zag je terug in de kapsels en haarmode. Zowel kort, halflang en lang haar waren populair! Het was belangrijk dat de hair-do goed paste bij de persoonlijkheid, stijl én het gezicht van de vrouw.
Naast de hippie zag je steeds vaker mannen met een spijkerbroek, overhemd en trui casual gekleed over straat lopen. Dit kwam door de Italiaanse modeontwerper Nino Cerruti. In de jaren '60 werd hij populair door zijn casual chic kledingstijl.
Begin 1900
In deze tijd droegen stijlvolle mannen hoge hoeden, lange jassen tot aan de knie en liepen ze met wandelstokken. Beetje zoals Abraham Lincoln. Kun je het je voorstellen? De wandelstok werd vooral gebruikt als accessoire, net als het zakhorloge.