Je kunt betongaas tegen de schutting of tegen de muur bevestigen om de klimplant de mogelijkheid te geven om te klimmen. Het is meestal het beste als je een kleine afstand houdt tussen het betonijzer en de wand, want dan kan de klimplant zich goed vastgrijpen. Betongaas is te vinden in verschillende afmetingen.
De Kamperfoelie vormt geen hechtwortels zoals de klimop en moet daarom gesteund worden. Wanneer je de Lonicera mooi in je tuin wilt laten klimmen kun je deze slingerplant het beste een beetje op weg helpen door langs een latwerk, een plantenrek of grof gaas naar boven te leiden.
Klimop is een schaduwplant
Klimopplanten houden van schaduw. Samen met de snelle groei maakt dit ze tot ideale bodembedekkers. Met hechtwortels zetten ze zich vast op een muur of schutting.
Het is het makkelijkst om de Clematis langs een rek of tuingaas te leiden. Dit zet je namelijk eenvoudig neer en je maakt de Clematis gemakkelijk met touwtjes netjes vast aan het hek of gaas. Hierbij hebben de Clematis en de jonge uitschietende ranken direct een houvast.
Leid de scheuten zoveel mogelijk horizontaal, dat bevordert de productie van bloemen. Gebruik het juiste bindmateriaal. Raffia is broos en vergaat snel, gewoon touw snijdt en breekt af en geplastificeerde ijzerdraad knelt de takken af. Professionele kwekers werken met bindbuis, een holle, elastische plastiekdraad.
Het vastzetten van de hedera gaat gemakkelijk met bindbuis. Het bindbuis is van soepel kunststof, is hol van binnen en kan de hedera planten niet beschadigen. Het bindbuis kunt u gemakkelijk meebestellen in de webshop.
Een klimconstructie voor klimop is te maken door bouwstaalmat (6 mm, maaswijdte 15x15 cm) of gaaspanelen vast te maken tegen en in een raamwerk van houten palen. Voor de bevestiging van de bouwstaalmatten of gaaspanelen zijn speciale klemmetjes in de handel (zie foto).
Deze bloeiende klimplant kan in schaduw en in de zon. Hoe meer zon de plant krijgt, hoe meer bloemen eraan zullen komen. Kamperfoelie staat graag beschut tegen een muur in vochtige, maar goed waterdoorlatende grond, die humusrijk is. Maar veel soorten zijn erg gemakkelijk en groeien op vrijwel iedere plek in de tuin.
De Clematis moet dan ook begeleiding krijgen om zich omhoog te werken. Dit kan door een klimrek te plaatsen, betongaas te gebruiken of de planten gewoon in een boom, paal, of struik te laten groeien waar ze voldoende houvast hebben.
De jasmijn is ook uitermate geschikt als klimplant en muurbeplanting. Sommige soorten hebben wel een steuntje in de rug nodig om omhoog te klimmen. Door gebruik te maken van plantensteunen en delen van de plant met een touwtje vast te maken, zullen ze omhoog klimmen.
Je kunt hiervoor het best een stuk touw, wol of plantenringen gebruiken. IJzerdraad of garen is namelijk net te scherp waardoor het in de plant kan snijden. Bekijk ook goed hoe stevig de stengels van de plant zijn en baseer hierop hoe strak je de takken vastbindt aan de mosstok zodat deze stevig overeind blijft staan.
Een klimroos is eigenlijk geen echte klimplant. Klimrozen klimmen namelijk niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wat geholpen worden. Om dat te doen zijn allerlei verschillende hulpjes verkrijgbaar. Denk aan speciale rekjes, tuingaas, pergola's, rozenbogen of met onze klimhulp schroeven.
Klimmer tot grote hoogten
Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
Klimplanten worden in pot gekweekt en kan je daarom het gehele jaar door planten. Veel klimplanten worden geplant tegen de palen van een pergola of tegen een schutting of muur. Bij toepassing tegen een schutting of muur wordt voor de meeste klimplanten een plantafstand van 1 per lopende meter gehanteerd.
Winterharde bloeiende klimplanten
De passiflora, de clematis en de lonicera (kamperfoelie) zijn voorbeelden van winterharde klimplanten met een prachtige bloei. De passiflora 'Amethyst' bijvoorbeeld, heeft felpaarse bloemen met geelgroene stampers. Kies je voor de clematis, dan heb je een ruime keuze aan kleuren.
Vaak wordt gezegd dat klimop slecht is voor de muur. Dat is onzin. Sterker nog, klimop houdt de muur juist droog. De bladeren liggen als dakpannen over elkaar en houden zo regen tegen.
Klimop is wellicht de meest bekende soort klimplant en is uitermate geschikt voor elke soort schutting of hekwerk. Daarnaast blijft klimop ook tijdens de winter mooi groen gekleurd. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je ook tijdens dit kille seizoen enige vorm van kleur in of rondom je tuin hebt.
Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen.
In het voorjaar bloeit hij met witte schermen. In de winter valt het blad af, maar de takken die je dan te zien krijgt zijn vaak grillig van vorm en hebben zeker ook hun sierwaarde, net als de uitgebloeide bloemen. De klimhortensia is zelfhechtend en hecht zich met hechtwortels vast aan de muur of schutting.
Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimmer. De ranken zoeken steun, als ze het vinden draaien ze zich eromheen. Een stuk gaas of trellis biedt ze genoeg steun, hij is minder geschikt om pergola's te begroeien. Draai tijdens de zomer naar steun zoekende takken in het gaas of zet ze vast.
Zich zelf vasthechten doen ze niet echt, maar ze slingeren zich om palen, bomen, hekwerk enz. heen en kunnen met een klimsteun zelfs hele muren begroeien. Zoals alle hoger opgaande klimmers – Toscaanse jasmijn kan tot 6 m hoog en breed uitgroeien – zullen ze op den duur onderaan wat kaal worden.