Probeer soepel rond te draaien; rond de 80-90 omwentelingen is mooi. Tijdens het klimmen ligt je cadans wel een stukje lager dan op het vlakke. Blijf schakelen als je op steilere/minder steile stukken rijdt. Schakel, voordat je een steiler stuk ziet, al terug zodat je niet opeens compleet stil komt te staan.
Zo doe je het: Zoek een korte klim die ongeveer 2 minuten duurt om te beklimmen. Zorg dat je al voordat de klim begint aan een RPE van 7/8 rijdt. Klim 90 seconden door met dezelfde inspanning en rij de laatste 30 seconden zo snel als je kunt naar de top. Herhaal vier tot zes keer.
Als klimmer heb je voor klimmen in de hal naast een paar klimschoentjes en pofzak, een klimgordel en een zekeringsapparaat nodig. Als je buiten gaat klimmen, heb je meer materiaal nodig, waaronder minimaal een touw en setjes, die de verbinding vormen tussen de haken in de rots en je touw.
De basis om veilig te klimmen leg je tijdens een klimcursus. De NKBV heeft klimcursussen ontwikkeld voor zowel indoor klimmen als voor het outdoor klimmen in de echte rots. De kans is groot dat je in Nederland voor het eerst met klimmen in aanraking komt in de klimhal.
Iedereen die de Mont Ventoux beklimt verdient respect. Dan weten jullie dat vast. Maar dit is wel de makkelijkste beklimming van de Mont Ventoux. Sault ligt al op 765 meter hoogte en over 26 kilometer neemt de route de tijd om boven te komen.
Deel je klim goed in
Kies dan een zeer behoudend tempo, wat je goed kunt volhouden, kilometers lang. Vind je cadans en concentreer je op je ademhaling. Versnel pas langzaam in het tweede deel of wanneer de top in zicht begint te komen. Zodoende heb je op de top nog voldoende energie om vlot de afdaling in te gaan.
Alleen klimmen is voor de meeste mensen de perfecte training. Zeker als je net begint moet je eerst wat tijd besteden aan het “leren” klimmen. Toch biedt “zomaar wat klimmen” voor veel mensen te weinig houvast, te weinig structuur.
Het indoor sportklimmen en de bijbehorende wedstrijdsport is onderverdeeld in drie disciplines, klimmen met touw (als wedstrijddiscipline lead genoemd), boulderen en het minder populaire speed. Het in één keer, zonder te vallen of uit te rusten, bovenkomen vormt de basis bij alle disciplines.
De 11/28 of 11/30 cassettes zijn geschikt voor heuvelachtige parcoursen en voor sommigen al in de bergen. Voor de meeste fietsers zijn echter de 11/32 en 11/34 cassettes het meest geschikt voor in het hooggebergte.
Klimmen is een goede krachttraining voor een aantal belangrijke spiergroepen, waaronder je buikspieren, triceps, schouderspieren, bovenbenen en je kuitspieren. Tijdens het klimmen gebruik je namelijk niet alleen je armen, maar je hebt je hele lichaam nodig.
De sport is extreem spannend en opwindend, maar helaas worden veel mensen ontmoedigd door de ogenschijnlijk gevaarlijke en ingewikkelde natuur van klimmen. Maar, als je het een kans geeft zal je snel merken dat dit niet het geval is, en dat de sport zo uitdagend of ontspannend kan zijn als je het zelf maakt.
Voor het klimmen is het voldoende om de antagonistische spieren 2 keer per week te trainen. Je traint met het doel om beter of sterker te worden. Je spieraanpassingen vinden inderdaad niet tijdens maar na je training plaats.
Het zou mooi zijn als je in de laatste 2-3 maanden voorafgaand je trip naar de Mont Ventoux een aantal (toer)tochten te fietsen waarbij je flink wat hoogtemeters pakt, zodat je beenspieren meer wennen aan het klimmen. Bij het klimmen gebruik je andere spieren dan tijdens het rijden op het vlakke.
Je verlegt je grenzen en dit geeft je zelfvertrouwen een boost. We hebben het al even genoemd: bij klimmen heb je de gekste obstakels die je in allerlei posities moet overwinnen. Dit vraagt je opperste concentratie en focus. Je traint dus je concentratievermogen tijdens alle lastige parcours die je moet nemen.
Als techniek raden we aan om zichzelf te zekeren aan twee strengen touw (veiligheidstouw en hulptouw) en met twee verschillende kabelklemmen, omdat we moeten aannemen dat een enkel zekeringssysteem kan falen. Gebruik twee verschillende klemmen zodat een mogelijke fout zich niet herhaalt.
#1 Met boulderen versterk je al je spieren
Je activeert hele spierketens: je armen, benen, buik en rug werken allemaal mee als je van de ene greep naar de andere gaat. Deze spieren gebruik je het meest bij het boulderen: Brede rugspier: de latissimus trekt je lichaam tijdens het klimmen omhoog.
Boulderen is gezond, doordat je het hele lichaam traint en alle spiergroepen gebruikt hiervoor. Zo wordt je hele lichaam rondom versterkt en je voorkomt eenzijdige belasting of houdingsproblemen.
Sterker worden in klimmen door intervallen heuvel op
Om hoogtemeters te trainen heb je helemaal geen hoge berg nodig. Je kan prima trainen op een brug, viaduct of dijk in de buurt. Door de heuvel op te rennen krijg je lichaam een extra trainingsprikkel. Dit resulteert in meer kracht.
ligt de ideale cadans tijdens een beklimming tussen 60 en 90 omwentelingen per minuut (rpm). Onder de 60 rpm moet je teveel kracht op de pedalen zetten. Boven de 90 rpm wordt je hartslag te hoog en verbruik je te veel energie zonder daar extra voordeel uit te halen.