Programma 2022
Aansluitend legden de koning en koningin een krans tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Na de Taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus werd een voordracht gehouden door Tieme de Laat (19 jaar), ook burgemeester Halsema van Amsterdam hield een toespraak.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
Tijdens de Nationale Herdenking worden op de Dam kransen gelegd voor alle oorlogsslachtoffers. De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
De Dam is een plein in het centrum van Amsterdam. Het is het historische hart van de stad en de locatie van veel evenementen van nationale betekenis. Aan en op de Dam staan het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument, waar de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking wordt gehouden.
Jan Dipell Ritzinger verzorgt de geheel witte krans van de Staten-Generaal (Eerste en Tweede Kamer - violieren, rozen en lisianthus) en de vijf kransen die vanavond namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei op de standaarden op de Dam worden geplaatst.
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam. Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam.
Een jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij, net zoals veel andere Europese landen, dezelfde twee minuten overgenomen. Tijdens deze twee minuten herdenken wij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd en is de oorspronkelijke gedachte achter de twee minuten nooit overgenomen.
Naar acht uur
Eind 1987 werd het Nationaal Comité 4 en 5 mei ingesteld om het draagvlak voor 4 en 5 mei onder de bevolking te vergroten en meer samenhang tussen de twee dagen te realiseren. In 1988 werd daartoe de Nationale Herdenking op de Dam verschoven van vier uur 's middags naar acht uur 's avonds.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
De krans blijft enige tijd bij het monument liggen. Meestal zijn er bloemen in de krans verwerkt, die na enkele dagen verwelkt zijn. De krans wordt dan in stilte verwijderd.
De Dodenherdenking bij de NPO vanavond:
18.45-20.29 uur, NPO 1 en themakanaal NPO extra met gebarentolk. 19.20-19.45: NOS Jeugdjournaal Extra: Herdenken. 19.50-20.44 uur, NPO 2. 19.50-20.30 uur, NPO 3 en BVN.
De afgelopen twee jaar was de Dam nagenoeg leeg op Nationale Dodenherdenking. Dat is dit jaar wel anders. Tijdens de herdenking wordt de voordracht gehouden door onder andere de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
Elk jaar op 4 mei worden om 20:00 uur de Nederlandse burgers en soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Koninkrijk of elders in oorlogssituaties en op vredesmissies zijn overleden herdacht met twee minuten stilte.
Elk jaar wordt er tijdens de nationale herdenking 4 mei op de dam een krans gelegd voor álle burgers die zijn omgebracht of omgekomen in Azië, als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld en uitputting tijdens en direct na de Japanse bezetting.
Nationaal Monument op de Dam
Om 19.50 uur verlaten de Koning en Koningin het paleis op de Dam. Samen met andere politieke en militaire hoogwaardigheidsbekleders lopen zij door een erehaag van veteranen en militairen naar het Nationaal Monument op de Dam. Vlak voor het monument stopt de groep en neemt daar plaats.
Er is eigenlijk geen moment van de dag dat er niks te doen is. Ook wat betreft het uitzicht op de Dam heeft u niet te klagen. Staat u op het midden van de Dam dan bent u omgeven door o.a. het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het rijksmonument waarin de Bijenkorf gevestigd is.
De capaciteit van de Dam was voldoende voor het verwachtte aantal demonstranten. Volgens schattingen van de politie kunnen op de Dam 7.000 à 8.000 mensen met anderhalve meter tussenafstand staan.
Bekijk je in die tool de Dam in Amsterdam, dan passen er maximaal 4300 mensen op het plein. Gisteravond deden naar schatting 5000 mensen mee aan de demonstratie. Zonder verdere maatregelen is het dan onvermijdelijk dat de tussenafstand minder wordt dan anderhalve meter.
Op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking worden alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden herdacht, de slachtoffers die vielen tijdens de koloniale oorlog in Indonesië, en ook de slachtoffers die daarna vielen tijdens oorlogs- en vredesoperaties waarbij Nederland ...
Wereldwijd. Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al aan de kant van de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden. Dodenaantal Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918): 10 miljoen, merendeels militairen.
Nationale Herdenking op woensdag 4 mei
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uitspreekt.