Olifanten zijn heel intelligente dieren, die in wezen niet voor de mens onderdoen. Alleen de olifant gebruikt zijn intelligentie niet om anderen te doden of om er zelf beter van te worden. Het sociale gedrag van olifanten is bijzonder. Mensen kunnen in veel gevallen een voorbeeld nemen aan olifanten.
Onderzoek heeft nog niet aangetoond dat olifanten nooit vergeten, maar ze hebben zeker een bijzonder goed geheugen! En dat is hartstikke belangrijk, zeker voor de matriarch die wordt geacht haar kudde te leiden door alles wat ze heeft geleerd gedurende haar leven.
Olifant heeft goed geheugen
De olifant staat vooral bekend om zijn goede geheugen. Een waterbron waar de dieren jaren geleden waren, weten ze terug te vinden. Ze zijn erg meelevend met leden van hun eigen groep en zelfs van andere soorten. Olifanten rouwen ook.
Soorten olifanten
Het verschil tussen Afrikaanse en Aziatische olifanten is stiekem best goed te zien. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. De Afrikaanse olifant heeft nog twee ondersoorten: de savanne olifant en de bosolifant. De verschillen tussen deze twee olifanten is niet heel groot.
Het is bekend dat olifanten huilen als ze verdriet hebben, maar het is niet alleen dat. Ze zijn zich bewust van zichtzelf, kunnen medeleven tonen en voelen jouw emoties aan. Zo zijn er veel verhalen bekend waarbij een verzorger getroost wordt door een olifant.
Olifanten doen alsof ze aanvallen
Daar kunnen ze ook wat bij trompetteren. De juiste oplossing: wegwezen. Maak je het te bont, dan kan het gebeuren dat een olifant echt aanvalt. Dat doet hij zonder geluid, met ingeklapte oren voor extra snelheid en met de slagtanden vooruit.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Mensapen en mensen slapen graag lang, vaak wel acht uur of langer aan één stuk. Een olifant heeft aan drie tot vijf uur slaap per dag voldoende.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.
De leeftijd die olifanten in het wild bereiken is voor een groot deel op schattingen gebaseerd. De gemiddelde levensverwachting van een gezond dier is waarschijnlijk ongeveer 70 tot 80 jaar. Jonge mannelijke olifanten worden uit de groep verdreven als ze volwassen worden.
1. olifanten. De olifant is waarschijnlijk geen onverwachte diersoort in deze lijst. Deze sociale dieren beschikken over een arsenaal aan communicatiemiddelen: aanraking, lichaamsbeweging, geur en akoestisch geluid.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
Honden zijn zonder twijfel een van de slimste dieren op aarde. Deze prachtige wezens zijn in staat om te leren, te onthouden en problemen op te lossen. Ze hebben bewezen dat ze in staat zijn om menselijke emoties te begrijpen en zelfs om te communiceren met hun menselijke metgezellen.
Het blijkt dat in de hersenschors van honden tweemaal zoveel neuronen aanwezig zijn dan in die van katten, wat erop wijst dat ze ook tweemaal zo intelligent zijn.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Qua intelligentie zijn varkens te vergelijken met honden, chimpansees, dolfijnen en zelfs mensen. Een neuro-wetenschapper ( Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol) heeft onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens en stelt dat er “genoeg bewijs is om onze relatie met varkens te heroverwegen”.
Van alle moederdieren is de Afrikaanse olifant het langst drachtig: maar liefst 22 maanden.
Als een olifant de aanval inzet, zijn zijn oren plat tegen zijn hoofd gedrukt en zijn slurf omhoog gekruld. Als er op deze manier een olifant op je af komt gerend, ren dan voor je leven om buiten het zicht van de olifant te komen.
Welke dieren jagen op olifanten? Leeuwen, hyena's en krokodillen jagen op baby-olifantjes. Volwassen olifanten hebben maar weinig natuurlijke vijanden, maar het komt weleens voor dat hongerige leeuwen, als ze echt wanhopig zijn, op olifanten jagen.
Olifanten hebben geen schrik van muizen, maar er is één diertje dat ze wel liever mijden: bijen. Biologen maken dankbaar gebruik van die angst om olifanten uit de akkers te houden. Soms volstaat het bijen te imiteren. Met één drone kan je een kudde van 100 olifanten verjagen.