Dit onderzoek toont aan dat men bij nauwe contacten (mensen die 15 minuten binnen 1,5m in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon) in veel gevallen na vijf dagen na het contact een SARS-CoV-2 infectie kan detecteren met een antigeen sneltest ook al ze dan (nog) geen klachten hebben.
Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd. Bij de omikron(sub)varianten is de incubatietijd meestal 3 tot 4 dagen.
Elke persoon die contact heeft gehad met een bevestigd COVID-19 geval binnen een tijdspanne van 2 dagen voor het begin van de symptomen tot het einde van de besmettelijkheidsperiode van het geval, loopt risico besmet te zijn.
Er is geen enkele medische indicatie meer voor een zelftest, je kan altijd kiezen om een zelftest doen, bijvoorbeeld met het doel om kwetsbare mensen te beschermen. In geval van respiratoire symptomen zal het resultaat van de test niet leiden tot een verschillende benadering van de ziekte.
De kans op transmissie door de geïnfecteerde persoon is het grootst van 2 dagen voor tot 3 dagen na start van de symptomen, met daarna afnemende kans tot dag 5. Tussen dag 5 en dag 7 is het risico niet goed bekend, maar het lijkt beperkt.
Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Sommige mensen houden klachten na corona. De kans is groot dat klachten na corona vanzelf overgaan. Weinig mensen hebben langer dan 6 maanden klachten. De meeste mensen kunnen binnen 6 maanden na corona weer werken.
Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.
Maar waarom nou precies twee armlengtes afstand houden? Het antwoord is simpel: Iemand die hoest of niest, verspreidt in een straal van anderhalve meter rondom zichzelf het grootste volume aan vochtdruppels met virus. En via die kleine vochtdruppels kun je het coronavirus doorgeven.
Je kan COVID-19 doormaken zonder symptomen. Maar de ziekte kan ook luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. In de meeste gevallen is er een mild verloop van de ziekte, maar soms kan het op korte tijd ernstig evolueren.
Houd afstand tot anderen.Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.
Gemiddeld worden er binnen 2 weken antistoffen geproduceerd tegen SARS-CoV-2 (Long, 2020) en wordt het virus geneutraliseerd. Enkele studies laten zien dat het aantonen van IgG en/of neutraliserende antistoffen voorspellend kan zijn voor het klaren van infectieus virus (Van Kampen 2021, Mollan 2021).
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Omikron leidt dus al met al een halve dag sneller tot klachten. Die periode tussen de eerste ziektedag van de bron en de eerste ziektedag van de geïnfecteerde wordt het “serieel interval” genoemd.
Toch worden spierpijn, hoofdpijn en rugpijn vaak gemeld als eerste symptomen van een besmetting. Een recent onderzoek laat zien dat 69.3% van de patiënten met corona spier- en/of gewrichtspijnen hebben.
Rugklachten bij long COVID komen waarschijnlijk door een langere periode van inactiviteit. Daarnaast lijkt een verstoring van de buikwandfunctie een belangrijke rol te spelen en kunnen ademhalingsoefeningen helpen dit te herstellen.
Het aantal dagen tussen expositie en ontwikkeling van klachten varieert tussen de 1-14 dagen, mediaan 5 dagen voor het wild-type- (Wuhan) virus (Lauer 2020) en 3-4 dagen voor de omikronvariant (Brandal 2021). 99% van de personen ontwikkelt binnen 14 dagen klachten (Lauer 2020, Jansen 2021).
Iemand met een verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan. De incubatietijd (periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt) is twee tot drie dagen.
Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk.