Onkruid ontstaat meestal wanneer je gazon minder goed onderhouden en verzorgd is. Bijvoorbeeld wanneer je gazon te weinig voeding krijgt of te kort gemaaid wordt. Maar ook vogels kunnen de oorzaak zijn van onkruid. Ze nemen zaden van het onkruid mee of deze komen via ontlasting op je grasperk terecht.
Tip 2: Strooizout gebruiken
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Bedek de grond met een laag oude mest. Hierdoor verstikt het onkruid en verrijk je tegelijkertijd jouw eigen grond. Plaats een bodembedekker zoals klaverblad in jouw tuin. Deze verstikt onkruid en kan aan het einde van het seizoen ondergeschoffeld worden.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Eenjarig onkruid
Doordat de grond regelmatig bewerkt wordt heeft het een open structuur. In dit gespreide bedje ontkiemen de zaden snel. Sommige van deze onkruiden groeien zo snel dat ze zich meerdere keren per jaar vermenigvuldigen via zaadproductie.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Onkruid zoals een paardenbloem gaat vaak een stuk lastiger, omdat deze lange penwortels hebben. Blijft een stukje van deze wortel nog in leven, dan is de kans groot dat het plantje binnen enkele weken weer terug groeit. Het onkruid branden regelmatig blijven herhalen, is aan te raden om het plantje uit te putten.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Nuttig onkruid
Sommige onkruiden zijn heel nuttig. Dat komt door het herstellend vermogen van de natuur. Dat betekent dat planten het gebrek in de grond niet alleen aantonen maar ook opheffen. Tref je in je tuin veel spurrie (niet eetbaar), dan weet je dat de grond zuur, voedselarm en zanderig is.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Heet water. De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Onkruid doden met kokend water
Eén keer kokend water over de planten gieten is niet voldoende om ook de wortel te doden. Pas na drie tot zes keer, sterft ook de wortel af.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Onkruid zijn ongewenste (kruidachtige) planten in de tuin. Echter wat voor de één ongewenst is, is voor een ander wel gewenst. In deze Onkruid Top 50 hebben we een overzicht van planten die de gemiddelde tuinder niet in de tuin wilt hebben. De tuinder wilt deze plant graag bestreden en verwijderd hebben.
Er bestaan twee soorten onkruid, namelijk éénjarig onkruid en vast onkruid. Eénjarig onkruid groeit uit zaadjes die snel ontkiemen. Eénjarig onkruid is vrij makkelijk te bestrijden, mits je er op tijd mee begint. Zodra het onkruid groter wordt, vallen er steeds meer zaadjes op de grond.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Zodra het buiten wat warmer begint te worden, begint het onkruid met groeien. Voornamelijk in het voorjaar in de maanden april en mei krijgt het onkruid een enorme groeispurt. Dit komt omdat de temperaturen ideaal zijn en het buiten nog redelijk vochtig is.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Af en toe schoffelen helpt om de bodem los te houden. Daarnaast schoffel je automatisch kleine onkruidjes af welke anders groot worden en uitzaaien. Met schoffelen werk je snel, binnen een kwartiertje kun je al een hele tuin doorwerken. Daarnaast heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.