Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren.
Er is te weinig insuline om je bloedsuiker normaal te houden. Daardoor komt er te veel suiker in het bloed. Bij sommige vrouwen reageren de lichaamscellen al voor de zwangerschap minder goed op insuline. Bijvoorbeeld bij vrouwen met overgewicht of met diabetes in de familie.
Neem geen zoete tussendoortjes. Dus geen: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker, ijs, zuidvruchten (abrikoosjes en dadels). Pizza, patat en pannenkoeken bevatten naar verhouding meer koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Eet daar dus minder van.
Het gaat er ook om gesuikerde dranken en zoete hapjes te beperken (en indien mogelijk totaal weg te laten), de consumptie van fruit te beperken tot maximum 3 porties per dag en de voorkeur te geven aan minder gesuikerd fruit (kies bijvoorbeeld eerder voor een appel dan voor een perzik) en vermijd getransformeerde ...
Het advies is om minimaal twee porties (200 gram) vers fruit per dag te eten. Vruchtensap, light vruchtensap, vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank zijn geen fruitvervangers en worden afgeraden. Deze producten bevatten veel vruchtensuikers waardoor zij een snelle stijging van de bloedglucose veroorzaken.
Zwangerschapsdiabetes ontstaat in het tweede trimester. Screening vindt daarom plaats tussen week 24 en 28. Bij een eerder doorgemaakte zwangerschapsdiabetes wordt al in de 16de – 18de week onderzoek gedaan naar zwangerschapsdiabetes.
Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes. Meestal treedt dit pas op na de twintigste week van de zwangerschap.
Als je diabetes krijgt terwijl je zwanger bent, heet dat zwangerschapsdiabetes. Het aantal zwangere vrouwen met diabetes stijgt hard. Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en je kunt een gezonde baby krijgen. Over het algemeen verdwijnt de diabetes na de bevalling.
Dit bespreekt de diabetesverpleegkundige en/of internist met u. Om de gevolgen van zwangerschapsdiabetes zo veel mogelijk te voorkomen, streven we tijdens de zwangerschap naar de volgende waarden: nuchter: ≤ 5.3 mmol/l. één uur na het beëindigen van de maaltijd: ≤ 7.8 mmol/l.
Uw kindje krijgt via de placenta de voedingsstoffen uit uw bloed. Heeft u zwangerschapsdiabetes, dan kan uw kind te snel groeien, waardoor hij of zij bij de geboorte te zwaar is (macrosomie). Hierdoor kunnen er problemen ontstaan tijdens de bevalling.
Risico's voor baby
Te sterke groei van de vrucht (macrosomie) met een grotere vetopstapeling, een grotere moederkoek en meer vruchtwater. Grotere kans op complicaties rond de geboorte, zoals vroeggeboorte, traumata bij de bevalling (zoals bijvoorbeeld een schouderontwrichting), hypoglycemie.
De screening glucose challenge test of O'Sullivan-test wordt uitgevoerd tussen 24 en 28 weken zwangerschap. Het gaat om het drinken van een oplossing met 50 gram glucose en het meten van bloedspiegels 1 uur later. Gedurende het uur mag je niets meer eten, 1 beker water drinken mag wel.
Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019. Waren er in 2015 nog 9.000 vrouwen met zwangerschapsdiabetes bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken; in 2019 was dat aantal opgelopen naar ruim 12.000.
Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkelt. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiënt meer als ze bevallen zijn.
Viewer voor webcontent. De verloskundige of gynaecoloog heeft je aangeraden om een suikertest (orale glucose tolerantietest) te laten doen. Je hebt een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Je krijgt deze test tussen 24 en 28 weken.
Is deze ziekte erfelijk? Waarschijnlijk krijgen vrouwen zwangerschapsdiabetes door een erfelijke aanleg, samen met andere factoren (multifactorieel erfelijk). - een vrouw is van Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Midden-Oosterse afkomst (bijvoorbeeld uit Turkije, Marokko, Pakistan, Suriname, Ghana of de Antillen).
Uitslag bloedsuikertest
Bloedsuikerwaarde - nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water): Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen. Het aantal kilo's dat je aankomt hangt vaak ook af van de BMI die je hebt voor je zwangerschap.
Hormoon progesteron: je lichaam maakt tijdens de zwangerschap progesteron aan. Dit hormoon speelt bijvoorbeeld een rol bij de innesteling, de groei van de baarmoeder en melkproductie. De bijwerking? Je geheugen doet tijdelijk minder goed zijn werk.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.