De bekendste rode herfstkleurders zijn natuurlijk de Acers. Daarbij stelen de Japanse esdoorns beslist de show; vooral tussen de gekweekte cultivars van de Acer palmatum, Acer japonicum en Acer shirasawanum zitten prachtige roodkleurende exemplaren, zoals de Acer palmatum 'Ôsakazuki' en Acer palmatum 'Linearilobum'.
Amberboom. De amberboom staat bekend om de prachtige verkleuringen van het blad in de herfst. Het groene blad verkleurt naar een mengeling van geel, oranje en rood. Bijvoorbeeld de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' op stam deze is favoriet bij velen.
Van de Japanse esdoorn tot de meidoorn, deze planten bloeien in oktober! In oktober bereiden planten en bomen zich langzaam voor op de winter. Ze trekken hun bladgroen uit de bladeren terug, waardoor de eerste herfstkleuren, zoals die van de esdoorn, tevoorschijn komen.
Kleurrijke struiken in het najaar
Wilde wingerd, Parthenocissus quinquefolia en Parthenocissus tricuspidata (klimplant): de wilde wingerd heeft prachtig rood blad in het najaar.
Tijdens de lente en de zomer draait de bladgroenfabriek op volle toeren en maakt de boom veel chlorofyl aan. In het najaar is er minder zon en wordt er steeds minder chlorofyl aangemaakt, waardoor het uiteindelijk opraakt.
Van een groot deel van de bomen zal rond 26 oktober de helft van het blad de herfsttint hebben en vanaf de eerste week van november zullen de bomen helemaal verkleurd zijn. Rond 25 november is de helft van de eiken en beuken kaal. Bij berken is dat al eind oktober. De herfst begint hiermee dit jaar relatief laat.
Lang bladhoudende bomen
Het bekendste voorbeeld van deze bomen zijn de beukenbomen. De bladeren van de groene beuk, rode beuk en de haagbeuk worden in de herfst bruin, maar vallen dan niet meteen van de boom. Ze houden hun blad de hele winter vast, tot in het voorjaar nieuwe bladeren aan de takken komen.
Zeker met de klimaatverandering die steeds meer te merken is kiest u veilig voor een groenblijvende boom als de steeneik. Populair zijn de laurierbomen, de glansmispel, steeneik en de groenblijvende magnolia.
Cladrastis kentukea heeft een fors, vlezig wortelgestel en groeit het best op een zonnige en warme plaats, maar is goed winterhard. Bij beschadiging van jonge twijgen van Cladrastis kentukea komt geelkleurig hout te voorschijn. Op oudere leeftijd vormt de boom een karakteristieke stam.
Struiken met paarse bloemen zijn een uitstekende aanvulling voor vrijwel elke tuin. Er is een verscheidenheid aan soorten heesters met prachtige, opvallende bloemen in dieppaarse tinten. Enkele van de meest voorkomende voorbeelden zijn de rhododendron, sering en magnolia.
Vooral grootbloemige Clematis kan in de zomer last krijgen van de 'verwelkingsziekte', het blad wordt dan bruin. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel, waar eventueel tegen te spuiten is. Vaak is ook de grond besmet. Uit onderzoek is gebleken dat te droge grond meestal de oorzaak is.
De hoogbejaarde houten dame van Oisterwijk is de mooiste boom van Nederland. De Marialinde van Oisterwijk is gekozen tot Boom van het jaar 2023. Er is geen plaats in het land waar de linde zo verweven is met de volkscultuur.
Japanse sierkers 'Autumnalis Rosea'
De boom geeft lichtroze bloemen van november tot maart. Hoe langer de winter aanhoudt, hoe langer de bloei. Deze bloesemboom bloeit wanneer de boom geen blad heeft.
Boomsoorten die veel 'rommel' geven zijn lindes (Tilia) waar vruchten en soms ook honingdauw vanaf komen, esdoorns (Acer), populieren (Populus) en berken (Betula) door hun stuifmeel en vruchten. Ook vruchtbomen zoals pruim (Prunus), appel (Malus), lijsterbes (Sorbus) etc.
De Japanse esdoorn
De allermooiste acers zijn de Japanse esdoorns, vooral voor kleinere tuinen, omdat de plant niet zo snel groeit. De Japanse esdoorn is winterhard, bladverliezend en vraagt om weinig onderhoud. Sommige varianten zijn gevoelig voor (zee)wind of hebben wat meer zon nodig.
Het blad is handvormig gelobd. De jonge takken hebben meestal kurklijsten. Volwassen bomen dragen hangende, bolvormige vruchten.