Magnesiumoxide is de meest gebruikte vorm om migraines te voorkomen. Dit kan in de vorm van een pil worden ingenomen, met een algemeen aangeraden dosis van 400 tot 500 mg per dag. Magnesiumsulfaat kan via een infuus worden toegediend.
Bij migraine
Migraine ontstaat door een verstoord evenwicht van de stofwisseling. Hierdoor ontstaat er een verkramping van de bloedvaten met een migraine als gevolg. Permsal adviseert mensen met migraine verschijnselen om gebruik te maken van de magnesium sportolie voor een direct resultaat.
Een aantal voedingssupplementen kan een bijdrage leveren om de frequentie, duur en/of hevigheid van de klachten te verminderen. Vitamine B2 (Riboflavine) is een vaak gebruikte vitamine bij migraine. Volgens onderzoek kan vitamine B-2 helpen om het aantal aanvallen bij migraine te verminderen.
Voor alle vormen van hoofdpijn kan extra magnesium positief werken op vermindering van aanvallen en meer ontspanning tijdens de aanvallen.
Glycine is ook werkzaam als neurotransmitter (signaalstof in de hersenen) waardoor je deze vorm van magnesium het best voor het slapengaan kunt innemen. Magnesium bisglycinaat draagt bij aan een goede geestelijke balans en ondersteunt de geestelijke veerkracht.
Magnesium citraat wordt sneller opgenomen, maar kan bij sommige mensen sneller spijsverteringsongemakken veroorzaken, vooral in hogere doses. Aan de andere kant heeft magnesium bisglycinaat een betere tolerantie en wordt het goed verdragen, zelfs bij hogere doseringen.
Idealiter kies je voor een organische magnesiumverbinding, in plaats van een anorganische. Anorganische magnesiumsupplementen zijn supplementen waarbij een niet-natuurlijke verbinding is gemaakt. Bij inname ontstaat een mineralencompetitie in het lichaam. Hierdoor wordt de opname van magnesium belemmerd.
Migraine is niet een gewone hoofdpijn, het is een hersenaandoening. De gevoeligheid voor migraine is voor een gedeelte erfelijk, aldus de Hersenstichting.nl. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt ook dat een vitamine D tekort verband houdt met het hebben van (chronische) migraine.
Beweging of (normale) inspanning verergert de hoofdpijn vaak. Een deel van de patiënten voelt een aanval aankomen. Zij zijn moe, snel geïrriteerd, hebben een hongergevoel, een stijf gevoel in de nek of overgevoeligheid voor geuren. Ongeveer 15% van de patiënten met migraine heeft een aura.
Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine. Deze combinatie zorgt voor meer rust in het hoofd, wat op zijn beurt weer zorgt voor minder slaapproblemen5,14.
Als je eenmaal een migraineaanval hebt, kun je het beste een donkere kamer opzoeken en proberen uit te rusten of te slapen. Inspanning kan de klachten namelijk verergeren. Ook kan een massage helpen om je nek- en schouderspieren te ontspannen om de hoofdpijn te verminderen.
Allerlei dingen kunnen een migraineaanval uitlokken: Sterke emoties, zoals angst, ergernis, depressie, frustratie, opwinding, vermoeidheid, woede en stress. Migraine komt ook vaak voor als mensen opeens geen stress meer hebben, bijvoorbeeld tijdens vakanties.
Eet regelmatig en gevarieerd, en sla nooit een maaltijd over. Drink ruim voldoende water, minstens 2 liter per dag. Pas op met koffie. Probeer 7 tot 8 uur slaap te halen; mensen die minder dan 6 of meer dan 9 uur slapen hebben een grotere kans op migraine.
Magnesiumsupplementen met organische binding zijn het beste. Dat zijn onder andere magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumaspartaat. De hoeveelheid magnesium is net zo belangrijk als de opname ervan. De beste magnesium tabletten bevatten hulpvitamines (zoals vitamine B6) voor een goede opname.
De magnesium in alle verbindingen is hetzelfde, alleen de stof waaraan magnesium is gebonden, verschilt. Magnesiumcitraat is een organisch gebonden vorm en hierdoor goed opneembaar door het lichaam. De citraatvorm is vooral goed voor het behoud van soepele spieren.
Drink voldoende water.
Ook te veel (of bij afhankelijkheid soms juist te weinig) cafeïne heeft invloed op het uitlokken van hoofdpijn. Kies eventueel voor gezonde koffievervangers. Een warm of koud kompres kan direct je hoofdpijn verlichten. Ook een warme douche kan helpen.
Mensen die geregeld door migraine worden geveld, hebben een verhoogde kans op een beroerte. En vrouwen lopen ook nog eens een hoger risico op een hartaanval en hersenbloeding. Migraine is niet zomaar een vervelende hoofdpijn. Het is een neurovasculaire aandoening, waarbij patiënten lijden aan hevige aanvallen.
Een migraine-aanval is meestal in 1 dag over.Soms pas na 3 dagen. Hoe vaak de migraine-aanvallen terugkomen is ook verschillend. Sommige mensen hebben 2 keer per jaar een aanval, andere 2 keer in de maand.
Gaertn.] voor de preventie van migraine-aanvallen. Deze studie toonde aan dat 150 mg extract van groot hoefblad gedurende een periode van 4 maanden het aantal migraineaanvallen met 45% kan reduceren bij patiënten met minstens 2 tot 6 aanvallen van migraine per maand (1,2).
Ook bepaalde etenswaren zoals chocolade, kaas, varkensvlees, caffeïne, suiker, zoete melkproducten, rode wijn, pinda's en zout kunnen migraine veroorzaken.
De juiste dosering magnesium
Wat is dan de juiste dosering voor magnesium? De Gezondheidsraad geeft geen ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) af voor magnesium, maar een zogeheten 'Adequate Inname' (AI). Voor volwassen vrouwen geldt een AI van 300 mg per dag, voor volwassen mannen een AI van 350 mg per dag.
Op korte termijn is het slikken van teveel magnesium in principe niet gevaarlijk, mits je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het daarentegen wel schadelijke gevolgen hebben. Dit komt vooral voorkomt bij mensen met problemen met hun hart, nieren of schildklier.
Magnesium speelt een rol bij de botaanmaak en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en een sterk gebit. Magnesium is goed voor de spieren en ondersteunt een normale spierwerking, het is van belang voor het zenuwstelsel en speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen.
Magnesium speelt in de eerste plaats een belangrijke rol bij de vorming van de botten. Samen met calcium zorgt het voor sterke botten en sterke tanden. Daarnaast is magnesium heel belangrijk voor onze spieren.