Forensische zorg wordt gegeven bij een psychische stoornis, een verstandelijke beperking of een verslaving en is voor: verdachten of daders als voorwaarde bij hun straf; daders die in de gevangenis zitten; verdachten die nog wachten op de uitspraak van de rechter (preventief gehechten);
Er zijn 28 forensische zorgtitels: 24 strafrechtelijke titels, twee vormen van forensisch psychiatrisch toezicht (fpt), verdiepingsdiagnostiek en de voorgenomen indicatiestelling van de reclassering.
Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg die onderdeel zijn van een straf of maatregel. Tbs met dwangverpleging is de zwaarste vorm van forensische zorg. Alle andere vormen heten overige forensische zorg.
Het doel van forensische zorg is het voorkomen van recidive. Dat wil zeggen dat men de kans dat iemand na forensische zorg opnieuw een strafbare handeling pleegt wil verkleinen. Dit wordt gedaan door patiënten te behandelen en begeleiden zodat zij weer kunnen functioneren in de maatschappij.
FPA's zijn er voor behandeling na detentie, of voor observatie eraan vooraf. Een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) biedt gespecialiseerde forensisch- psychiatrische zorg binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) .
Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen die in hun gedrag over de grens zijn gegaan of dit dreigen te doen. Dit gedrag komt mede door psychische problemen, vaak samengaand met verslavingsproblemen en/of licht verstandelijke beperking.
Het Informatiesysteem Forensische Zorg (Ifzo) ondersteunt het totale proces van forensische zorg; van het invoeren van een indicatiestelling tot en met plaatsing bij een gecontracteerde zorginstelling die beschikt over een passend zorgaanbod.
Wat is forensisch? Het woord forensisch betekent 'gerechtelijk'. Als iemand een misdaad heeft begaan, kijkt de rechter hoeveel straf iemand verdiend heeft. Maar voordat de dader voor de rechter kan komen, moet hij eerst gevonden worden.
De forensisch verpleegkundige organiseert en coördineert de zorg voor groepen die vallen onder de verantwoordelijkheid van politie en justitie. Je geeft eerstelijns verpleegkundige zorg aan arrestanten.
Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is primair een beveiligingsmaatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een 'gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens' en er vrees is voor herhaling.
Terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging is de zwaarste maatregel als onderdeel van een straf. De behandeling richt zich op een veilige terugkeer van daders in de samenleving. Een rechter bepaalt of een dader tbs krijgt bij een ernstig misdrijf, een psychische stoornis en een gevaar voor herhaling.
Tbs (terbeschikkingstelling) is een maatregel om de samenleving te beschermen tegen mensen die misdrijven plegen terwijl ze lijden aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling.
Onze Forensische begeleiding is gericht op het ondersteunen van cliënten die in zorg zijn als er een strafmaatregel is opgelegd door de rechter. De forensische ambulante begeleiding richt zich op het ondersteunen en begeleiden op alle levensgebieden.
Als je een behandeling krijgt op grond van een strafrechtelijke maatregel (forensische zorg) betaalt het ministerie van Justitie en Veiligheid de kosten van de behandeling. Andere zorg – zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis – wordt betaald door VGZ Justitie of door je eigen zorgverzekeraar.
De minor Forensische Criminologie biedt een unieke kijk op de strafrechtelijke keten vanuit het criminologische perspectief. Criminologie is een objectwetenschap: een criminoloog bestudeert het object criminaliteit vanuit verschillende disciplines.
Een forensisch team zoekt en onderzoekt sporen in het kader van een politieonderzoek. Het team doet dat onderzoek zo mogelijk op de "plaats delict", de plek waar een vermoedelijk misdrijf lijkt te hebben plaatsgevonden. De teams werken ook in laboratoria.
Een onderzoek op een plaats delict of plaats incident kan soms tot wel dagen duren. Het onderzoek aan al de verzamelde sporen duurt daarna nog veel langer. Van alle sporen die worden aangetroffen op een locatie, is vaak 90% niet gerelateerd aan het misdrijf dat wordt onderzocht.
De forensische recherche zoekt naar sporen op de plek van een misdrijf, een brand, of een verkeersongeval. Denk aan vingerafdrukken, haren, bloedsporen, schoenafdrukken in de modder, bandensporen. Die sporen stellen we snel en zorgvuldig veilig, om ze in het laboratorium verder te onderzoeken.
Zorgvraagtypering FZ: Een methode om, in geval het Forensische zorg betreft, de zorgvraag voor een patiënt te categoriseren. Het FZ-model gebruikt hiervoor een risicotaxatie-instrument, de bepaling van de ernst van het gepleegde delict en een klinische inschatting van de responsiviteit als input.
Wat is forensisch beschermd wonen (FBW)?
Het is een kleinschalige woonvorm waar patiënten onder begeleiding zelfstandig wonen. De patiënten hebben een psychiatrische stoornis in combinatie met grensoverschrijdend gedrag. Dat kan ook in combinatie met een verstandelijke beperking zijn.
Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg die verleend wordt in een strafrechtelijk kader, met inbegrip van verslavingszorg en zorg aan verstandelijk gehandicapten.
De psychische of psychiatrische aandoeningen die mensen hebben zijn ook verschillend. Veel voorkomende problemen hebben te maken met verslaving aan alcohol of drugs, persoonlijkheidsproblematiek of psychotische klachten.
De patiënten op een FPA hebben last van verschillende psychiatrische stoornissen. Veel voorkomende stoornissen zijn schizofrenie, autismespectrum-stoornissen, ADHD, persoonlijkheidsstoornissen en verslavingsziektes. Veel patiënten hebben ook een combinatie van problemen.
De tbs'er krijgt op een longstay-afdeling geen intensieve behandeling voor de stoornis. Centraal staan psychische en medische zorg en de benodigde beveiliging. Het verblijf is niet gericht op terugkeer in de maatschappij. Daarom krijgt de tbs'er geen verlof om hem voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij.