Sanseveria, ook wel vrouwentong genoemd, maakt 's nachts nog meer zuurstof aan dan overdag. De plant is dus heel efficiënt om de luchtkwaliteit en je ademhaling te verbeteren. Dat ze haast niet dood te krijgen zijn, maken ze de perfecte partner voor wie geen groene vingers heeft.
Sansevieria (sanseveria)
Een makkelijke, zuurstof producerende én luchtzuiverende plant! De plant filtert de lucht van benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en xyleen. De plant produceert, net als Aloe vera, vooral 's nachts zuurstof. Ideaal voor op de slaapkamer dus!
1. Spathiphyllum. Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
De Sansevieria is wel licht giftig. Let er dus op dat kinderen of huisdieren niet van de bladeren snoepen, dat kan leiden tot buikpijn. Zoals gezegd is het onderhoud van deze plant heel makkelijk. Net als cactussen heeft de Sansevieria extreem weinig water nodig.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Een Sanseveria kan niet gesnoeid worden. De groei zal dan stoppen. Over het algemeen worden Sansevieria's niet groter dan 150cm, daarna vallen ze van nature gewoon om. Mocht de kamerplant toch te groot worden, dan kan je het beste de grootste bladeren verwijderen door deze op de bodem af te snijden.
"Ik zou denken aan rond de tien planten in je huis. Een goede luchtzuiverende in je slaapkamer en in de woonkamer twee grote planten met wat stekjes hier en daar. Het maakt je interieur af en het mooi om te zien hoe de natuur werkt."
Als je een plant wilt die weken bloeit om de urban jungle af te maken, die je dol graag wilt, maar opziet tegen de verzorging van al die planten dan is de anthurium jouw nieuwe beste vriend.
Planten nemen niet alleen stofdeeltjes af, maar ook schadelijke stoffen breken ze af. Ze verminderen onder andere kooldioxide en zetten dit om in zuurstof. Ook een goede luchtvochtigheid verbetert de kwaliteit van de lucht in je huis.
Lelies, aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria zijn bloemen en planten waar alle kattenbaasjes eigenlijk met een boog omheen zouden moeten lopen. "Deze zijn bij uitstek het giftigst voor een kat.
Symptomen van zuurstoftekort
Versnelde ademhaling (niet te verwarren met hyperventilatie) Versnelde hartslag. Bleekheid of grauw gelaat. Blauwe verkleuring van de slijmvliezen (cyanose): gelaat, lippen, tong, vingers, nagels.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Ze kunnen volle bak zon aan, maar ze kunnen ook donkere plekken aan met slechts een beetje daglicht. Veel zon zorgt er echter wel voor dat je Sansevieria laurentii wat lichter van kleur wordt. Als je dat niet mooi vindt, zet 'm dan wat verder van het raam. Op een donkere plek wordt de plant ook donkerder van kleur.
Water geven aan een Sansevieria
Een Sansevieria gebruikt heel weinig water. 's Winters kan deze kamerplant makkelijk 6 weken zonder water. 's Zomers is het veelal al voldoende om de Vrouwentong eens per 2 weken water te geven. Zorg er wel voor dat alle grond opgedroogd is voordat jouw Sansevieria opnieuw water krijgt.
Beste standplaats voor de Sansevieria
De Vrouwentong doet namelijk niet zo moeilijk over een standplaats. In de zon, in de schaduw, het kan allebei. Let er wel op dat je Sansevieria minder water nodig heeft wanneer je de tropische kamerplant in de schaduw zet en meer water wanneer je hem in de zon zet.