De eerste fase van de wondgenezing is de zogeheten hemostase, dit betekent letterlijk bloedstolling. Deze fase begint onmiddellijk na het ontstaan van de wond. Waarbij de bloedvaatjes zich vernauwen waardoor veel bloedverlies kan worden voorkomen.
De wondgenezingsfasen van een litteken
Direct na een verwonding begint de bloedstolling. Het lichaam probeert de ontstane bloeding te stollen en tegelijkertijd kiemen en bacteriën uit de wond te verwijderen of te voorkomen dat ze kunnen binnendringen. Deze fase kan tot drie dagen duren.
Een litteken dat goed geneest is in het begin wat roder en onderhuids wat verdikt. Na een paar weken of maanden wordt het litteken steeds zachter. Uiteindelijk, na één jaar, wordt het een wit en zacht litteken. Bij mensen met een gepigmenteerde (gekleurde) huid is de kleur van het litteken vaak wat donkerder.
Ontstekingsfase: collageenvezels en littekenweefsel worden aangemaakt om de wond af te sluiten. Alvorens de wond dicht is, wordt de wond gereinigd door het lichaam. De ontstekingsfase duurt gemiddeld 1 tot 4 dagen. Kenmerkend is de roodheid van en rondom de verwonding.
De wond sluit zich meestal binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter ongeveer zes weken. U hoeft de wond thuis geen speciale verzorging meer te geven.
De arts spreekt met u af wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de assistente. Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
ALHYDRAN is een medische littekencrème. Volgens veel gebruikers de beste die er is. De crème zorgt voor een afname van de littekenklachten. Maar ook een toename van de huidelasticiteit.
Een littekenbehandeling duurt zo lang als nodig is om littekens te voorkomen óf verwijderen. Het uitrijpen van een litteken kan enkele weken, maar ook tot 24 maanden duren. Stop dus niet te snel! Onze littekencrème mag je onbeperkt blijven gebruiken.
Hoe meer bindweefsel er komt in de wond hoe meer littekenweefsel er uiteindelijk gevormd wordt. Er zijn gewone platte littekens zonder pigment die'' normale'' littekens''. Soms kunnen de littekens ook onrijp zijn en een paarsige kleur hebben wat pijnlijk zijn en jeuken.
Patiënten met littekenpijn hebben de typische klachten van een neuropathische pijn, waarbij een voortdurende pijn aanwezig is afgewisseld met spontane aanvallen van een stekende pijn in het gebied van het litteken. De klachten kunnen met een klachtenvrije periode van maanden na een operatie ontstaan.
Kies een kwalitatieve littekencrème zoals de Cicaplast Baume B5 van La Roche-Posay, verkrijgbaar bij je lokale apotheek of online. Deze crème zal helpen bij het verzachten en herstellen van het litteken. Handig: deze littekenzalf is zowel op een open als gesloten litteken te gebruiken.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Een andere klacht is voortdurende pijn bij het litteken. Af en toe kan er ook een flink stekende pijn (pijnscheut) voorkomen. De pijn kan nog maanden na de operatie ontstaan. Hoelang deze blijft bestaan, is per individu en indicatie verschillend.
Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Bepaalde plekken op het lichaam zijn gevoeliger voor de vorming van een hypertrofisch litteken. Enkele voorbeelden zijn de oren, het borstbeen en de schouders.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Bodylotion, dagcrème en make-up
Op de dag van de operatie mag u geen bodylotion, dagcrème en/of make-up gebruiken. Deze geven tijdens de operatie problemen met de plakkers die nodig zijn voor de geleiding van de apparatuur.
Wetenschappelijke studies. Er is geen bewijs dat littekens vervagen of verdwijnen door de behandeling met een crème of olie. Veel wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat een crème met het befaamde ingrediënt vitamine E helemaal niets uithalen.
Goed voor droge huid, littekens.
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden. Indien het verband erg bebloed of bevuild is, kan u dit beter vervangen.
Mogelijke complicaties
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.