Goud is niet magnetisch en dus volstaat een eenvoudige test met een magneet. Kies hierbij niet zomaar voor een magneet, maar juist voor een heel sterke. Een sterke magneet, bijvoorbeeld een neodymium magneet, is simpelweg betrouwbaarder.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Een keurmerk geeft aan of een sieraad echt goud is. In Nederland is elke juwelier verplicht om zijn sieraden te laten keuren bij het Nederlandse waarborg instituut. Elk karaat gehalte heeft zijn eigen keurmerk stempel.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
Van de buitenkant ziet doublé goud er namelijk exact hetzelfde uit als het goud zoals we dat allemaal kennen. Toch is er in de samenstelling van het product een groot verschil te ontdekken. Doublé goud is namelijk een met een gouden laagje bedekt voorwerp, dat in de basis is gemaakt van een ander metaal.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
De merkjes die in het goud van een sieraad gezet worden geven het goudgehalte aan. Als we bijvoorbeeld teruggaan naar het 14 karaat goud, dit is 58.5% puur goud en wordt dus gemerkt als 585. Zo is 18 karaat goud 75% puur goud en het merkje is dus '750′.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren!
Goud is erg zwaar, wat komt door de hoge dichtheid ervan. Om je een beeld te geven, wanneer je een pak melk vult met goud, dan weegt dit pak maar liefst ruim 19 kilo! Dit komt neer op een dichtheid van 19.320 kg/dm3. Bovendien heeft goud een aantal bijzondere eigenschappen.
In vergulde sieraden maakt goud slechts ongeveer 0,05% uit van het gewicht van de sieraden. Het heeft 100x minder goud dan met goud gevulde sieraden, waardoor het aanzienlijk zwakker, minder waardevol en minder mooi is.
Maar kan het nat worden van uw goudstukken ze beschadigen en moet dit worden vermeden? Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.
In een ring staat vaak een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in een ring verwerkt is. Eén karaat is 1/24ste deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat uit 99,99% goud. Terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58,5% goud bestaat.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Toch kan goud eenvoudig krassen. 18 Karaats goud is iets warmer geel van kleur, maar hierbij moet opgemerkt worden dat het ook zachter is en dus ook eerder zal slijten. Goud slijt ook waar het tegen ander goud aanzit, bijvoorbeeld als u 2 ringen tegen elkaar draagt of op punten waar schakels zitten.
Bepaal aan de hand van het keurmerk hoeveel goud je voorwerp bevat. De meeste munten en sieraden zijn niet van puur goud, maar bevatten tevens andere metalen. De keurmerken kunnen per land verschillen, maar in Nederland kan het keurmerk een getal van 1 tot 999 zijn, waarbij 999 staat voor zuiver goud.
8 karaat: 33,3% zuiver goud, aangeduid met 333. 9 karaat: 33,75% zuiver goud, aangeduid met 375. 14 karaat: 58,5% zuiver goud, aangeduid met 585. 18 karaat: 75,0% zuiver goud, aangeduid met 750.
Krassen en beschadigingen
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
– Maak je nepsieraden schoon met citroensap, hierdoor verwijder je de grijsgroene laag. – Gebruik een mengsel van witte azijn en water, laat je sieraad daar in weken en veeg hem daarna met een tissue droog. – Laat je sieraden een halfuurtje weken in een bakje met ontsmettingsalcohol.
Geelgoud verkleurt nauwelijks en hoeft bijna niet gepoetst te worden.