De aarding is een metalen geleider die alle elektrische toestellen verbindt en lekstromen afleidt naar de aarde rond de woning. Het is een essentieel onderdeel van elke installatie. Want de aarding voorkomt elektrocuties. Bij een isolatiefout zal een differentieelschakelaar de stroom automatisch uitschakelen.
Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is. U laat dit doormeten door een erkend installateur. Als u huurt, neemt u eerst contact op met de verhuurder.
In badkamers en stortbadruimten is het verplicht de voornaamste metalen elementen zoals de metalen leidingen voor warm en koud water, de radiatoren en de eventuele metalen badkuip te verbinden met een plaatselijke aarding (bijvoorbeeld de aardingsklem van een stopcontact).
de stopcontacten. de lichtpunten van de elektrische installatie. de leidingen en metalen onderdelen van het huis (fornuis, douche enz.)
Dit zijn de fase en de nul. Geaarde stekkers worden gebruikt voor apparaten met een hoger risico op kortsluiting. Apparaten met een metalen behuizing of metalen omkasting bevatten als het goed is een geaarde stekker. De behuizing van deze elektrische machines is geaard.
Hoe een aardpen slaan? Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
Richtprijs. De richtprijs voor het aanschaffen van een aardpen met de montage en installatie in de groepenkast inclusief een aardlekbeveiliging is rond de 160,- euro. De totaalkosten inclusief het slaan van de aardpen in de grond en de kosten van een elektricien zullen tussen de 150,- en de 175,- euro liggen.
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad.
Naast de aardingslus of aardelektroden is er ook nog een aardgeleider nodig die alles verbindt met de hoofdaardingsrail. Deze heeft een doorsnede van minstens 16 mm². Voorzie ook een aardingsonderbreker om de weerstand te testen. De weerstand mag maximum 30 Ohm bedragen.
Een erkend installateur kan zien of een huis goed geaard is, hij/zij kan dit doormeten. U kunt wel zelf testen of de aardlekschakelaar goed functioneert door de testknop in te drukken, waarmee de electrische installatie moet worden uitgeschakeld.
Aarding van verlichting
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Een geaarde elektrische installatie voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie. Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Echter is er één heel belangrijk verschil tussen deze twee stopcontacten. Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
De groengele draad is de aarde. Deze bevestigt u altijd in het midden van het stopcontact. De bruine en blauwe draad kunt u zowel links als rechts aansluiten. Het is alleen wel van belang dat zowel de ingaande als uitgaande kabels van dezelfde kleur maar aan één kant zitten.
Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos. Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus.
Aardpen slaan hoe diep? In de meeste gevallen wordt een aardpen geplaatst op 2 meter, 3 meter of 4 meter diep. In enkele gevallen gaat de aardpen tot wel 12 meter diep de grond in. De diepte is afhankelijk van de grond waarin de aardpen geplaatst dient te worden.
Aarding via de meterkast
De aardleiding wordt verbonden aan de aardrail of aardblokje in de groepenkast. De aardleiding maakt via de aardelektrode contact met de aarde. Bij oudere huizen met elektrische installaties van voor 1975 komt het regelmatig voor dat de aarding via de waterleiding loopt.
Vanaf de aardpen loopt een aarddraad naar de aardrail. Deze aarddraad is met behulp van een aansluitklem bevestigd aan de aardpen, en is meestal 25 mm2 dik.
De leidingen
Water is een enorm goede elektrische geleider, daarom is het erg belangrijk om alles te aarden in de badkamer. In de badkamer zitten verschillende leidingen: waterleidingen, gasleidingen en CV leidingen. Het is van belang dat alle metalen leidingen geaard worden, dit om veiligheid te garanderen.
Hiermee wordt de onderlinge afstand tussen 2 aardpennen met een lengte van 2 meter, dus 3 meter. Bij aardpennen van 1 meter is de onderlinge afstand 1,5 meter. Op de aardpen plaatst u een aardklem.