Hetgeen wat je kunt zien is dat je huid geïrriteerd, gezwollen en dof kan gaan lijken na een goede dosis suiker. Het kan ook dat je huid na een shot sugar wat rode vlekjes of een doffe kleur kan vertonen. Dit komt omdat het suiker in je lichaam slechte bacteriën kan voeden.
Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Dit noemen we 'Glycatie'. Glycatie is een proces waarbij suiker zich gaat binden aan eiwitten. Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE's, ook wel versuikerde eiwitten.
Op het moment dat je stopt met het eten van suiker wordt het collageen soepeler en verminderen rimpeltjes zelfs. Suiker zit overal in, je hebt natuurlijk koek, snoep, ijs, frisdranken en alcohol maar ook in kant-en-klare soepen, sausjes, pizza's, ontbijtgranen en zelfs in brood zitten verborgen suikers.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het advies van de Gezondheidsraad is om de inname van toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken.
Wanneer we teveel suiker hebben gegeten, kunnen we ons voelen alsof we een kater hebben. Moe, misselijk, opgezet en soms zelfs hoofdpijn en mood swings. Deze effecten komen vaak voor na het eten van te veel suiker. Het kan snel gebeuren of zelfs nog de dag erna.
Voor suiker is er geen bewijs dat een kleine hoeveelheid klachten kan geven. Ook ontbreekt het bewijs dat suiker gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je weinig toegevoegd suiker binnen.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Je hebt meer energie
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
De voordelen van een week zonder suiker
Je zult merken dat je meer energie hebt, je stemming verbetert en je zult wellicht ook gewicht verliezen. Bovendien gaan je smaakpapillen wennen aan minder zoete smaken, waardoor je meer kunt genieten van de natuurlijke zoetheid van voedingsmiddelen.
Suiker. Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme.
Kenmerkend voor een te lage bloedsuiker, zijn deze gevolgen: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig zijn, verward zijn of agressieve buien. Wanneer een lage bloedsuikerspiegel te laag wordt, dat wil zeggen: gevaarlijk laag, kunt u flauwvallen of bewusteloos raken.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Suiker heb je nodig
De meest primaire functie van eten is dat het je lichaam van energie voorziet. Suiker (glucose) is één van de basiselementen van die energiebehoefte. Je hebt het dus nodig om energie te creëren. En je hebt díe energie weer nodig om goed te kunnen functioneren.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Voedingscoaches die een ontbijt zonder suiker aanbevelen, geven vaak de volgende voorbeelden: 'Havermoutpap met (ongezoete plantaardige) melk, boekweitpannenkoekjes met banaan of een gezonde granola met yoghurt'.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Wat kun je doen? Regel één is dat je goed luistert naar je lichaam. Heb je erg veel last van ontwenningsverschijnselen, ga dan bijvoorbeeld niet sporten, maar maak een wandeling en ga een keer op tijd naar bed. Verder is het heel belangrijk om echt voldoende water te drinken.
Waarom is suiker zo verslavend en hoe komt dat eigenlijk? Suiker is verslavend omdat het een stofje is dat je lichaam snel opneemt. Het geeft je dan een korte energieboost, maar daarna voel je je weer moe en lusteloos. Je lichaam gaat er dan weer naar verlangen en dus gaan we er steeds weer naar op zoek.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om te matigen met de hoeveelheid fructose.
Suiker levert in eerste instantie energie aan de spieren, maar het overschot slaat je lichaam op als vet. Je lichaam moet flink aan de slag om veel suiker te verwerken, dit zorgt voor extreme vermoeidheid, vaak gepaard met hoofdpijn.
De insuline zorgt ervoor dat de suiker wordt opgenomen door de lichaamscellen. De suikerspiegel daalt nu weer snel door de insuline. Dit zorgt voor de dip en vermoeidheid.