Hoe kan je iemand gedwongen opnemen?

Er zijn twee procedures mogelijk om tot een gedwongen opname te komen. De spoedprocedure via de Procureur des Konings komt het meest voor, de gewone procedure via de vrederechter komt minder voor. Het is in beide gevallen wel de vrederechter die over de beschermingsmaatregel moet oordelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op druglijn.be

Hoe kun je iemand verplicht laten opnemen?

Gedwongen opname of verplichte zorg

Iemand die een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormt door een geestelijke stoornis kan tegen zijn of haar zin in worden behandeld. De verplichte behandeling kan een gedwongen opname zijn, maar dat hoeft niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat te doen als iemand niet opgenomen wil worden?

Als uw familielid of zijn vertegenwoordiger duidelijk geen opname wil, is er verzet. Het CIZ kan dan geen besluit tot opname en verblijf geven. Wij vragen in dat geval aan de rechter om een beslissing te nemen. We hebben dan een medische verklaring nodig van een onafhankelijke arts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ciz.nl

Hoe kan je iemand Colloceren?

In volgende gevallen is het mogelijk om over te gaan tot een gedwongen opname of 'collocatie': iemand gedraagt zich zo agressief dat er ernstig gevaar is voor anderen in de omgeving. iemand brengt zijn eigen gezondheid en veiligheid zeer ernstig in gevaar. er is sprake van een 'geestesziekte'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Kan je iemand onvrijwillig laten opnemen?

In 2020 is er een nieuwe wet gekomen die bepaalt dat iemand verplicht kan worden opgenomen als op z'n minst één van deze situaties het geval is: De persoon zichzelf of anderen in levensgevaar brengt, psychische schade doet, zichzelf ernstig verwaarloost, eigen ontwikkeling of die van een ander ernstig verstoort.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op drugsinfo.nl

LEERLING TREKT BROEK VAN MEISJE NAAR BENEDEN IN DE KLAS

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat kost een psychiatrische opname?

Eenpersoonskamer groot (Elim): 1.151,58 euro. Eenpersoonskamer klein: 1.049,58 euro. Tweepersoonskamer: 210,90 euro. Het gaat hier over het bedrag (remgeld, honoraria en kamersupplement) dat je zelf dient te betalen na tussenkomst van het ziekenfonds.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bethanie-emmaus.be

Kan je iemand met een psychose laten opnemen?

Mensen die veel psychische klachten ervaren kunnen ernstig ontregeld raken. Wanneer het in de thuissituatie echt niet meer gaat en er sprake is van een crisissituatie, kan worden besloten om iemand vrijwillig of gedwongen te laten opnemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psychosenet.be

Hoe werkt een crisisopname?

Crisisopname. Bij een crisisopname wordt iemand opgenomen vanwege ernstige psychische klachten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand ernstige psychotische klachten heeft, als iemand zichzelf wil beschadigen, of net een poging tot zelfbeschadiging of zelfdoding heeft gedaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psychosenet.nl

Wie beslist onvrijwillige opname?

De Wet zorg en dwang regelt ook de opname van mensen met dementie of een verstandelijke beperking in een zorginstelling als zij daar niet mee instemmen. Als de cliënt zich verzet tegen een gedwongen opname, beslist de rechter over de opname.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dwangindezorg.nl

Wie betaalt de kosten bij collocatie?

De patiënt betaalt de factuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op senate.be

Welke voorwaarden worden er gesteld aan een gedwongen opname?

Voor een rm op eigen verzoek moet er sprake zijn van een psychiatrische stoornis en van gevaar. Ook moet de opname de enige mogelijkheid zijn om het gevaar af te wenden. Voorbeeld: U bent verslaafd en wilt opgenomen worden om af te kicken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfolders.erasmusmc.nl

Wie mag de crisisdienst bellen?

Wanneer kan je de crisisdienst bellen? Je kan de ggz crisisdienst bellen als iemand acuut gevaarlijk is voor zichzelf en/of de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan agressie of verwardheid. Je kan zelf de crisisdienst bellen, maar ook je naasten of je huisarts kunnen aan de bel trekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trubendorffer.nl

Hoe lang duurt een psychiatrische opname?

Wie opgenomen wordt, verblijft dag en nacht op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis (PAAZ) of in een kliniek. Dat kan een universiteitskliniek zijn of een ggz-instelling. De duur van een opname kan verschillen, variërend van enkele weken tot een jaar, met veel variaties daar tussenin.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op depressievereniging.nl

Wat als je je zorgen maakt om iemand?

Bel 0800-1205 als je je zorgen maakt om iemand

Je kunt een deskundige bellen voor advies of om een melding te doen. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meldpuntzorgwekkendgedrag.nl

Wat is psychisch gestoord?

Een psychische aandoening (ook wel geestesziekte of psychiatrische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Psychische aandoeningen worden onder andere vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe ga je om met mensen met psychische problemen?

In het kort
  1. U kunt iemand met psychische klachten vaak al helpen door te luisteren.
  2. U kunt ook vertellen waar hij/zij hulp kan krijgen.
  3. Bel de huisarts (of huisartsenpost) van uw naaste of de crisisdienst van de GGZ. als u zich veel zorgen maakt. als er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat zijn dwang en drang middelen?

Dwang en drang zijn vormen van beïnvloeding waarmee beoogd wordt iemand iets te laten ondergaan of tot bepaald handelen of nalaten aan te zetten. Kenmerkend voor dergelijke vormen van beïnvloeding is dat de keuzevrijheid wordt ingeperkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorginzicht.nl

Wat valt onder zorg en dwang?

De Wet zorg en dwang (dwangindezorg.nl) regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking of met een psychogeriatrische aandoening (bijvoorbeeld dementie), die onvrijwillige zorg krijgen of onvrijwillig worden opgenomen in een zorginstelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wie vraagt zorg en dwang aan?

Voor wie geldt de Wet zorg en dwang? De Wet zorg en dwang (Wzd) is er voor mensen die zorg nodig hebben en een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) hebben. De Wzd kan onder voorwaarden ook gelden voor mensen met een zogenaamde 'gelijkgestelde aandoening'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ciz.nl

Wat is een gesloten opname?

Een opname op de gesloten afdeling (Unit I) kan nodig zijn wanneer begeleiding door bijvoorbeeld huisarts, psycholoog of psychiater niet genoeg is en er tijdelijk een veilige, gestructureerde omgeving nodig is. Op de gesloten unit ligt de nadruk van de opname op veiligheid, structuur en/of bescherming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op antoniusziekenhuis.nl

Hoe lang duurt een crisis opname?

Hoe lang duurt een crisisopname? Een crisisopname duurt maximaal 14 aaneengesloten dagen. Tijdens uw verblijf bekijken we samen met u of en welke vervolgzorg er nodig en mogelijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op argoszorggroep.nl

Kan ik mij op laten nemen?

Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname. Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname. Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eleos.nl

Hoe haal je iemand uit een waan?

Bied ruimte om te praten en te ventileren

Laat diegene in een psychose zijn of haar verhaal doen; stel niet te veel vragen maar luister vooral. Besef dat eventuele wanen en hallucinaties voor de persoon op dat moment waarheid zijn. Praat zijn of haar ideeën niet weg, ga niet mee in de psychose (bv.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tegek.be

Wie kan collocatie aanvragen?

In volgende gevallen is het mogelijk om over te gaan tot een gedwongen opname of 'collocatie': Iemand gedraagt zich zo agressief dat er ernstig gevaar is voor anderen in de omgeving. Iemand brengt zijn eigen gezondheid en veiligheid zeer ernstig in gevaar. Er is sprake van een 'geestesziekte'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tegek.be

Kan ik zelf de crisisdienst bellen?

Hulp is 24 uur per dag mogelijk. De huisarts belt zo nodig de crisisdienst die u komt helpen. U kunt ook een telefonische hulplijn bellen, bijvoorbeeld 113 of gratis 0800 0113 als u aan zelfdoding denkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Populaire vragen