Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10˚C ligt. Dan kunt u uw nieuwe gazon inzaaien. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen en kan de ontkieming meer tijd vragen.
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'
Omdat voldoende water de belangrijkste hoeksteen is op weg naar een egale, prachtige, groene grasmat. Tijdens een warm voorjaar kan één dag zonder water volstaan om de eerste grasplantjes te laten afsterven.
Lichtjes inharken van het gras
Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken. Graszaden worden dan lichtjes de grond in gewerkt. Circa 1,5 tot 2 centimeter diep.
Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat.
Snelkiemend graszaad is een grasmengsel met zaden die snel kiemen. Een kale plek in het grasperk groeit op die manier snel weer dicht. Wanneer u voor deze kale plek een type zaad gebruikt dat niet zo snel kiemt, dan bestaat er een grote kans dat de kale plek vol onkruid in plaats van gras groeit.
Heb je net graszaad gezaaid? Dan is het belangrijk om het gras vochtig te houden tot twee weken na het kiemen. Een goede dosering is hierbij belangrijk! Je kunt beter vier keer per dag licht sproeien dan één keer per dag zwaar sproeien, anders kan het graszaad wegspoelen.
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Graszaad dient aangedrukt te worden omdat het belangrijk is dat het zaad contact maakt met de orde. Hierdoor zullen de zaden vlotter ontkiemen. Belangrijk is ook dat de zaden voldoende licht krijgen. Het graszaad wordt vaak aangedrukt met een speciale wals.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
Graszaad van de action heeft maar één soort en één inhoudsmaat. Je hoeft niet lang te kiezen. Voordelig geprijsd.
Wanneer het vriest heeft gras geen veerkracht. Hierdoor breekt het zomaar af wanneer je erover heen gaat lopen. Zelfs wanneer het gaat dooien is het beter om nog niet over het gazon te lopen. Dat komt omdat de ondergrond nog hard is en hierdoor kun je nog steeds het gras zomaar beschadigen.
Gras zaaien en bemesten kan tegelijk uitgevoerd worden. Er zijn namelijk graszaadmixen die zowel graszaad als meststofkorrels bevatten.
Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn. Heb je gras gezaaid bij koudere omstandigheden in het najaar dan kan het iets langer duren.
Sproei tot een uur of zes, zeven 's avonds, zodat alles nog de kans heeft om te drogen. Op die manier verklein je de kans op schimmelvorming. Vooral bij rozen en andere schimmelgevoelige planten is dat belangrijk. Ook het weer is hier een factor: bij windstil weer blijft het vocht langer tussen de planten.
Bewaar bij kamertemperatuur. Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Met snelkiemend graszaad weet je zeker dat je snel een mooi, vol gazon hebt. Het mengsel bestaat voor het grootste deel uit Engels raaigras, waardoor het zó sterk is dat het niet alleen bestand is tegen rondrennende kinderen, maar ook de winter overleeft en vaak jarenlang mee kan.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Daarnaast is het handig om te weten hoeveel graszaad u nodig heeft. Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².
Maai het gras niet als de vorst nog op het gras zit of als er s'nachts nog nachtvorst is. Het beste is om het gazon te maaien als de groei in het gras komt. Dat zal zijn als de temperatuur s'nachts boven de 5 graden is. Gazon zaaien is het beste bij een goede bodem temperatuur.
Het product tuinaarde (of bemeste tuinaarde) is een uitstekend product om te gebruiken als bodemverbetering voor je gras. Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen.