Meestal zit er een maatbekertje bij met streepjes die aangeven bij welke hoeveelheid water de eieren op jouw favoriete manier gekookt worden. Ook een ei-prikker is vaak geïntegreerd. Hoe meer eieren je in de eierkoker doet, hoe meer water je volgens het maatbekertje nodig hebt.
Het water waarmee je de eierkoker vult verdampt, maar de damp condenseert tegen de eitjes aan omdat deze eerst koeler zijn. Daarna wordt het water dat op de eieren zit weer vloeibaar en tot kooktemperatuur gebracht en op die manier zullen de eieren gaan koken.
Een eierkoker wordt gevuld met een hoeveelheid water, afhankelijk van de gewenste hardheid en het aantal eieren, dat vervolgens aan de kook wordt gebracht met een warme plaat. Als al het water is verdampt, slaat de eierkoker uit of geeft een hij een signaal af.
Deze eierkoker van Blokker heeft een eierrekje die is voorzien van een eierprikker in de bodem. Daarnaast zit er een maatbeker bij om zelf te bepalen hoe jij je ei gekookt wil hebben: hard, gemiddeld of zacht. De eierkoker is uitgerust met een zoemtoon en een aan-/uitschakelaar.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 3-4 minuten. Halfzacht ei 5-6 minuten. Hard ei 8 minuten.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Cloer 6020 de beste eierkoker is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Cloer 6020 is de Severin EK3161.
Plaats 1 tot maximaal 7 eieren in het eierrekje en meet met de bijgeleverde maatbeker de correcte hoeveelheid water af. De eierkoker slaat automatisch af en laat een zoemtoon horen als je eieren klaar zijn. Heel handig. De Tristar Eierkoker is zeer handig in gebruik.
Wat ons het meeste bevalt is dat je de hoeveelheid water niet zo nauwkeurig hoeft af te passen. Gewoon het bekertje (onderkant heeft een prikker) vullen met water en in de eierkoker gieten. Beetje meer of minder maakt niets uit.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Het handigst is om een eierprikker te gebruiken. Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan.
Verse versus oudere eieren
Zo is een vers ei (van ongeveer drie dagen oud) moeilijker te pellen, omdat het eiwit dan nog dicht tegen het vlies zit én het vliesje ook nog dicht tegen de schaal zit. Een ouder ei (vijf dagen of ouder) is daarentegen een stuk makkelijker te pellen.
Breng water aan de kook
Tip: Wilt u meerdere eieren tegelijkertijd koken, kies dan een pan waarin de eieren naast elkaar passen. Ze moeten namelijk wel allemaal onder water staan om gelijkmatig gaar te kunnen worden.
Omdat het volume in het bakje toeneemt waardoor er volume uitmoet. Ei gaat erin, overtollig water eruit. Maar het gaat sowieso maar om heel weinig water, de eieren raken het water niet eens.
Hoe werkt een eierkoker voor de magnetron? De eierkoker voor de magnetron is een ei-vormig kunststof potje met deksel. U plaatst het ei in zijn geheel in de eierkoker. U voegt een beetje water toe en daarna zet u de eierkoker in zijn geheel in de magnetron.