Weldoorvoede huiskatten zullen niet snel een wilde vogel opeten, meldden onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Maar dieren met honger, zoals zwerfkatten, pakken wat ze pakken kunnen, besmet of niet. Voorzover bekend hebben katten geen ingebouwde reflex om een zieke prooi te mijden.
Als een kat honger heeft, zal ze haar prooi vrijwel helemaal opeten. Vrijwel niets blijft over. Na het verorberen van een vogel resten slechts veren, de snavel en de pootjes. Eerst rukt de kat de grotere, onverteerbare, veertjes los.
Kan mijn hond of kat vogelgriep krijgen? Honden of katten kunnen gevoelig zijn voor het vogelgriepvirus wanneer ze in aanraking komen met een besmette dode vogel, bijvoorbeeld door deze op te eten. Het is daarom belangrijk om je hond aan te lijnen in een waterrijk gebied waar mogelijk dode vogels liggen.
De cijfers over aantallen slachtoffers lopen uiteen, maar uitgaand van de laagste schattingen, zou het gaan om zo'n 18 miljoen vogels per jaar, die door huiskatten en verwilderde katten worden gedood.
Siervogels als grasparkieten, kanaries, valkparkieten en kleine papegaaitjes passen daarom perfect in het prooischema van de kat… Maar het houden van zowel een kat als vogels is niet per se onmogelijk, zolang je er goed voor zorgt dat de dieren veilig zijn.
Als katten een vogel of muis aan je voeten leggen is dat volgens sommige katteneigenaren een cadeau in de vorm van het BESTE cadeau dat je kunt krijgen. Het maakt deel uit van het natuurlijk jachtinstinct van katten. Op die manier wil hij of zij de prooi laten zien aan degenen die ze als hun dichte familie beschouwen.
Kwetteren is het geluid dat je kat maakt wanneer hij een vogel ziet. Ze doen dit niet alleen bij vogels, maar ook bij het zien van een vlinder of ander vliegend insect. Katten trekken hun lippen op, 'kwispelen' met hun staart en maken hierbij een nogal komisch geluid.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom.
Is de vogel gewond, bijvoorbeeld gepakt door een kat of aangereden, pak de vogel dan op. Gebruik handschoenen of een handdoek. Doe het dier in een doos met een doek erover, dan is het dier minder angstig en breng het dier zo snel mogelijk naar de juiste opvang.
Natuurlijke vijanden heeft de wilde kat enkel als ze nog erg jong is. Kittens vallen wel eens ten prooi aan vossen, marterachtigen en grote roofvogels.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel katten als honden dankzij hun sterk ontwikkelde reukzin kanker kunnen detecteren bij soortgenoten, maar ook bij mensen (zie kaderstuk).
Katten dragen een bacterie bij zich die de kattenkrabziekte veroorzaakt. Via een krab of beet van de kat kan deze bacterie, Bartonella henselae, overgedragen worden. Vogels kunnen de bacterie Chlamydophila verspreiden, deze bacterie veroorzaakt papegaaienziekte, vogels hoeven hier zelf niet ziek voor te zijn.
De kat slaat zijn prooi niet, maar grijpt het met een snelle beweging van zijn met klauwen bewapende poten. Kleine prooidieren worden direct met de tanden vastgepakt – meestal zet de kat het dier nog met een extra poot vast. Het komt ook voor dat katten hun buit weer laten gaan om er nog eens op te kunnen jagen.
Houd vogels veilig. Strooi geen vogelvoer op de grond, maar hang voerbollen op een hoogte van minstens twee meter, zo kan je kat er niet bij. Heb je een nest in je tuin? Plaats een hoge kraag van gaas om de nestplaats heen, dit voorkomt dat de kat bij een nest kan komen.
Onze huiskatten doden jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland. Ongeveer een kwart hiervan is vogel. Naast de huiskatten lopen ook tussen de 150.000 en 1,2 miljoen verwilderde katten rond in de natuur. Jaarlijks is de kat in Nederland verantwoordelijk voor honderden miljoenen dode dieren.
Ze moet er namelijk voor zorgen dat hun kroost voldoende te eten krijgt en muizen of vogels horen daarbij als voeding. Wanneer ze een prooi gevangen heeft, neemt ze deze mee naar haar kittens om vervolgens ook hen te leren jagen achter hun eigen voedsel.
"Er zitten veel interessante geuren aan. Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit. Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek."
Katten en muizen zullen nooit een goede combinatie zijn, maar je kunt de situatie eenvoudiger maken door je kat binnen te houden, ze van speeltjes te voorzien en met ze te spelen. En als je kat ooit een muis vangt en last heeft van klachten is een bezoek aan de dierenarts altijd aan te raden.
Sommige katten brachten meer dan tien prooien per maand thuis. Daarbij was nog niet eens meegerekend dat ze meestal maar een op de drie onfortuinlijke vogels of muizen aan het baasje lieten zien. De rest eten ze op of laten ze elders achter.
In de heel uitzonderlijke gevallen dat een kat of hond toch ten prooi valt aan een vos, gaat het om jonge, gekwetste of zieke dieren. Daarom is het aan te raden om dergelijke huisdieren zo veel mogelijk af te schermen. Kleine huisdieren zoals hamsters, cavia's en konijnen lust de vos wel.
Dat een roofvogel een volwassen kat aanvalt is uiterst zeldzaam. Maar het is helaas voorgekomen in Limburg. Door zijn wendbaarheid zal een kat makkelijk uit de klauwen van een roofvogel loskomen en hem flink te pakken nemen. Vergeet niet dat bijvoorbeeld een Buizerd maar 1 kilo weegt.
Bij 2 wezels is het onduidelijk of ze door de kat zijn gedood of reeds dood waren. Bij 2 wezels en de hermelijn is sterke aanwijzing dat de kat het dier heeft gedood (perforatie in de huid met daaromheen bloedingen en informatie van de inzender).
Wat is kekkeren? Een kat begint te kekkeren als ze een nog onbereikbare prooi ziet. Zoals een vogel hoog in een boom of op straat, terwijl zij achter het raam zit. Als je kat kekkert, trekken haar mondhoeken iets naar achteren en maakt ze een onregelmatig klapperend geluid met de tanden en keel.
Katten zijn geheimzinnige wezens die hun pijn vaak goed weten te verbergen. Plotseling overmatig miauwen kan betekenen dat je kat om hulp vraagt. Hij probeert je te vertellen dat hij pijn heeft of verward is, denk aan hersenveroudering, oogproblemen of problemen met diabetes en schildklier.
Hieruit kan de kat dus opmaken wanneer hij miauwt krijgt hij eten. Daardoor zal zijn gedrag worden aangepast op deze aangeleerde gewoonte en dat kan weer gevolgen hebben voor zijn gezondheid (obesitas)- Er is ook nog een miauw, deze gaat gepaard met prrr geluiden. Hierbij gaat het weer om groeten.