Wanneer je veel vitamines in je eten wilt houden is roerbakken en wokken heel geschikt. Omdat je het gerecht maar kort verhit en geen vocht toevoegt blijven er meer vitamines in je eten. Eén eetlepel (wok)olie is genoeg om mee te beginnen. Voeg eventueel tijdens het wokken nog een beetje olie toe.
Waarom is wokken gezond? Door je gerecht te wokken behouden de ingrediënten het grootste deel van de voedingsstoffen en verliezen ze minder vitamines dan bij veel andere methodes om je groenten klaar te maken. Dat komt omdat het voedsel niet zo lang verhit wordt als bij veel andere methodes.
Knoflook, gember, chilipepers en lenteuitjes geven de roerbakmaaltijd diepte en smaak. Er is maar een klein beetje van deze ingrediënten nodig om het hele gerecht een heerlijke smaak te geven. Hak de ingrediënten zo klein mogelijk zodat de smaak goed over alle groenten verdeeld kan worden.
Wokken is het bakken van ingrediënten op hoog vuur. De wokpan is hier speciaal voor gemaakt en wokken gaat dus het beste in deze pan. Mocht je geen wokpan aan kunnen of willen schaffen en toch eens willen wokken? Dan kun je ook een gewone koekenpan of hapjespan gebruiken.
Omscheppend bakken, ook wel roerbakken of wokken genoemd, is een oorspronkelijk uit Azie afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een holvormige pan, beter bekend als een wok of wadjang. In sterk verhitte olie en op een hoog vuur wordt het gerecht continu omgeroerd, of door het schudden van de wokpan.
Als best uit de wokpan test komt de BK Easy Induction Wadjan wokpan. De pan wordt zeer positief beoordeeld door gebruikers en is ook de beste wokpan volgens gebruikers. Deze 36 cm wokpan is speciaal ontworpen voor Inductie en kan voor alle warmtebronnen gebruikt worden.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Conimex Wokolie kan tot zeer hoge temperaturen worden verhit en is daarom speciaal geschikt voor wokken. Wokken is een Chinese kooktechniek die al meer dan tweeduizend jaar oud is. Door de vorm van de wok wordt de hitte gelijkmatig verdeeld waardoor de ingrediënten snel gaar zijn en smaak beter behouden blijft.
Regelmatig gaat de schaar erin en ook in wokgerechten kan je veel smaak geven met verse kruiden. Denk maar aan koriander, basilicum en oregano. Citroengras, gember en limoenblaadjes blijven in de koelkast ook een tijdje goed. Je hoeft ze dus niet in één keer op te gebruiken.
Ingrediënten. Ingrediënten :33% Witte kool, 25% prei, groene paprika, rode ui, 3% rode peper. Dit product kan sporen van SELDERIJ bevatten.
Breng in een wok of koekepan een plantaardige olie tot hoge temperatuur (hoog vuur). Voeg de knoflook en gember toe en blijf roeren voor ongeveer 30 seconden. Voeg de groente toe en bak deze mooi goudbruin in de hete pan. Voeg de roerbaksaus toe, deze kookt meteen in de hete pan.
Woksauzen kunnen heel erg ongezond zijn. Ze bevatten vaak veel suiker en zout. Om die reden is het niet verstandig ze kant-en-klaar uit de supermarkt te kopen. In het recept hieronder leer je hoe je een woksaus maakt die zowel koolhydraatarm als suikervrij is.
Niet zoals op gas waarbij je het vuur gelijk heel hoog zet, dan gaat het mis op inductie. Rustig opwarmen, even geduld hebben tot de pan goed op temperatuur is (heet tot de rand) en daarna kan de temperatuur verder omhoog en kun je perfect wokken.
Kies gerechten met veel groenten, kip of mager vlees. Met name wokgerechten zijn goede keuzes. Daarbij worden geen vette roomsauzen gebruikt en ze zitten vaak boordevol groenten. Bij de afhaalchinees schuilt het gevaar in gefrituurde voedingsmiddelen.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Eet je paprika los? Dan is het extra lekker om ze te grillen. Maak hier bijvoorbeeld een lekkere kruidenmarinade bij van knoflook, basilicum, tijm, rozemarijn en Italiaanse kruiden en smeer ze daar royaal mee in.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Een wokpan met platte bodem werkt bij de meeste warmtebronnen het prettigst, kies je een wok met een bolle bodem zorg dan voor een wokring of wokhouder om de pan op zijn plaats te houde. Een bolle bodem is niet aan te raden bij elektrisch, halogeen en keramisch koken. Bij Bol.com kan je alle soorten wokpannen kopen.
Op inductie wokken kan zeker, maar het vergt wel een paar aanpassingen. Ten eerste moet er voldoende vermogen in je inductieplaat aanwezig zijn om de wok goed heet te krijgen. Je hebt dus een inductiekookplaat nodig die dit aankan.