Je lichaam vertelt jou hoe het écht met je gaat door middel van emoties. Je gedachten, of ratio, walsen daar vaak overheen en brengen eigenlijk alles in de war. Als je teruggaat en even alleen bij die emotie blijft, de tijd neemt om de emotie te erkennen, dan blijf je heel dicht bij jezelf.
Ieder mens heeft een mannelijk en vrouwelijke energie. De mannelijke energie bevindt zich aan de rechterkant van het lichaam, de rationele kant. En de vrouwelijke energie bevindt zich aan de linkerkant, de gevoelskant.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Spiritualiteit heeft te maken met zingeving, spirituele pijn met het verlies ervan. = het is een pijn die mensen kunnen voelen wanneer ze iets wat zinvol is voor hen, iets wat zin geeft aan hun leven, verliezen of dreigen te verliezen.
Fysiek betekent alles wat met je lichaam heeft te maken. Fysieke gezondheid is een gezond lichaam. Heb je echter mentale problemen dan kunnen die zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, enz. Mentaal en fysiek zijn twee verschillende termen, maar kunnen niet los van elkaar worden gezien.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Verschillende tekenen die duiden op spiritueel ontwaken
Spiritueel ontwaken betekent dat je meer in contact wilt komen met je ware natuur, wie jij werkelijk bent. Daarom voel je vaak ook de behoefte om meer met de natuur te connecten. Dit brengt je ook gemakkelijk in contact met je eigen natuur.
Je lichaam vertelt jou hoe het écht met je gaat door middel van emoties. Je gedachten, of ratio, walsen daar vaak overheen en brengen eigenlijk alles in de war. Als je teruggaat en even alleen bij die emotie blijft, de tijd neemt om de emotie te erkennen, dan blijf je heel dicht bij jezelf.
Door alcohol te consumeren onttrekt het in feite de essentie van de ziel, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor entiteiten waarvan de meeste lagere frequenties hebben. Dat is de reden dat we bepaalde alcoholische dranken 'spirit' noemen.
Hevige emoties
En wat bleek: vernedering leidt inderdaad vaak tot heviger emoties dan boosheid of blijdschap. Sterker nog: het is een van de sterkste emoties die een mens kan voelen.
Bewegen, schudden, trillen en ademen
Bewegen en trillen helpen bij het ontladen van opgebouwde stress en verdriet. Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning.
Yoga, mindfulness en sensomotorische therapie (waarbij de zintuigen door allerlei spelletjes en beweging worden geactiveerd, DE) zijn andere manieren om in een veilige omgeving te voelen wat er gebeurt in hun lijf. Ook tekenen helpt kinderen om het verlammende effect van traumatische ervaringen tegen te gaan.
Diverse studies tonen een relatie aan tussen emoties (angst, stress, somberheid, en boosheid) en chronische lage rugpijn. De auteurs opperen de mogelijkheid dat de kans op het ontwikkelen van chronische lage rugpijn, verhoogt wordt door een verstoorde emotionele verwerking.
Deze bezigheden zijn ook heel goed om je vrouwelijke energie weer te laten doorstromen: buiten in de natuur zijn, creatieve dingen doen zoals tekenen of werken met textiel, yoga (vooral Yin en Hatha), mediteren, zwemmen, huisdieren verzorgen en met ze spelen, in bad gaan, je nagels doen, een boek lezen.
Het onderdrukken van je gevoelens en emoties leidt tot ziekte. Omdat alles in je lichaam met elkaar verbonden is, betekent dit dat het één hoe dan ook effect heeft op het ander. Onderdruk je je emotioneel systeem, dan onderdruk je ook je immuunsysteem.
Pijn en emoties hebben zich opgeslagen als spanning in het bindweefsel. Door met zachte manuele technieken deze spanning op te zoeken en te behandelen, gaat het lichaam aan het werk om de spanning op te ruimen. Dit noemen we het zelfherstellende vermogen.
Met spirituele anatomie (ook wel spirituele betekenis van het lichaam) raken we bewust van ons lichaam. Elk orgaan, gewricht of klier heeft zijn eigen diepere spirituele betekenis en functie. Het lichaam is veel meer dan enkel een omhulsel. Het is zelfs onze sterkste spirituele voelspriet.
Een emotie en het daarbij behorende gevoel bereikt een piek en neemt dan weer af. Een enkele emotie duurt maximaal 90 seconden.
Spirituele functie van het derde oog chakra
Ajna vertegenwoordigd een hoger niveau van bewustzijn. Het wordt soms ook wel het 'oog van intuïtie' genoemd. Het is hier waar we een visie voor ons leven vormen. Het is het zien zonder het gebruiken van zintuigelijke waarnemingen.
Paranormale gevoeligheid: je ziet, voelt, hoort en/of weet dingen uit verleden heden en toekomst. Die indrukken dienen zich vaak vanuit het niets aan en zijn vaak heel helder. Vandaar dat het helderziend-voelend-horend en wetend genoemd wordt. Je bent ook gevoelig voor sferen en energieën uit de 'geestenwereld'.
We kunnen spanning loslaten door diep vanuit onze buik adem te halen. Goede ademtechnieken helpen je om direct gecentreerd te zijn in het moment. Als we veel spanning ervaren, kunnen we in een vecht- of vluchtmodus komen. We schakelen over op de borstademhaling, waarmee we onze ledematen van extra zuurstof voorzien.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.