Voor een ringdrainage word een 100 mm drainagebuis gebruikt. Indien men zich op een ijzerrijke bodem of zware kleibodem in Nederland bevind is het aan te bevelen om een drainagebuis met PP-450 omhulsel te kiezen. Op zandgrond en/of veenbodem voldoet een drainagebuis met kokos ook.
Drainage in een tuin met kleigrond
Buizen zonder omhulling worden vooral gebruikt rondom bomen en planten, niet om hele oppervlaktes in uw tuin te draineren. Er is echter wel een uitzondering, voor zware kleigrond zijn kale buizen (zonder omhulling) de beste keuze.
In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
Bij Drainagebuizen.nl geven we u uitgebreid advies. Zoals eerder genoemd ligt een drainagebuis 60 tot 90 cm diep in de grond. Hiervoor dient u een sleuf te graven, eventueel met een speciale sleuvengraver. De sleuf wordt ongeveer 20 cm breed.
Welke drainagebuis heb je nodig voor je tuin? Bij een beperkte mate van wateroverlast kun je met 60 mm drainage de tuin goed droog houden. Wanneer je regelmatig grote plassen in de tuin hebt, dan volstaat de 60 mm niet altijd, dan raden we 80 mm drainage aan.
Vul de sleuf aan met 5 cm grind rondom de buis en sluit de infiltratiedoek. Vul de sleuf af met 20 cm drainagezand en vervolgens tuinaarde of zand voor de tegels.
De drainagebuizen kunnen het best in een slingerend patroon door de tuin worden gelegd. Leg de drainagebuis maximaal 6 meter uit elkaar, zodat ieder punt in de tuin maximaal 3 meter van de drainagebuis af ligt.Neem een paar paaltjes en sla deze in de grond.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
Peilgestuurde drainage helpt om water op de landbouwgronden langer vast te houden. Hier hebben zowel agrariërs als de flora en fauna in de omgeving veel profijt van.
Drainzand is het ideale materiaal om in en rond drainagesystemen toe te passen.
Soorten drainage
Ascitesdrainage: afvoeren van overtollig vocht in de buikholte; Galwegdrainage (PTCD): opheffen van een belemmering van de afvloed van gal naar de dunne darm; Nierdrainage (nefrostomie): ontlasting van een gestuwde, ontstoken nier.
Kleigrond staat bekend om de slechte waterdoorlatendheid. Dit komt doordat de grondsoort een hardere vorm heeft dan bijvoorbeeld zandgrond. Kleigrond is moeilijk te bewerken, maar de bodem kan wel verbeterd worden met lavameel. Lavameel verlucht de bodem en zorgt voor een betere drainage.
In tegenstelling tot hetgeen velen denken stelt het Bouwbesluit in het geheel geen eisen aan het afschot van daken.
Het gebruik van een drainagebuis met polypropeen omhulling heeft een lange levensduur van 40 tot 50 jaar.
Afschot riolering per meter
Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%). Met een afschot voor de riolering van 10 mm per meter buis zit u altijd aan de veilige kant.
U kunt de drainage aansluiten op verschillende afvoerpunten, zoals het riool, een sloot of een vijver. Hoe u dit doet en welke drainage hulpstukken erbij komen kijken, daarover leest u meer op deze pagina. U zit ook uitstekend bij PVCVoordeel als u drainagemateriaal wilt kopen.
Gaat u een grindkoffer aanleggen, dan is het belangrijk om goed drainerend grind te gebruiken. Het beste formaat wat u kunt nemen is 16 – 32mm. Kleiner dan 8 – 16mm moet u zeker niet gaan: het grind is dan te klein om goed waterdoorlatend te zijn.
Door uw systeem regelmatig te laten doorspuiten blijft het optimaal functioneren en kunnen verstoppingen worden voorkomen. Scaldis raadt aan om ongeveer 5 jaar na aanleg de drains door te laten spuiten.Als de bodem een hoog ijzergehalte bevat raden we aan om dit al na 3 jaar te laten doen.
De drainagebuizen bevatten kleine perforaties die het grondwater opnemen.Via een of meerdere eindbuizen wordt het verzamelde water omgeleid naar een sloot of afvoerput. Er zijn verschillende soorten drainagesystemen. Oppervlakte drainage wordt toegepast bij grotere en kleinere stukken grond.
Om een dichte laag te krijgen, is een laag van minimaal 5 centimeter nodig. Met 0,5 Big Bag Schelpen kun je ± 10 m2 oppervlakte bedekken.Met 1 Big Bag Schelpen kun je ± 20 m2 oppervlakte bedekken. Voor een mooi funderende onderlaag adviseren wij een laag van ± 35cm puingranulaat.
Hoe leg ik verticale drainage aan? Boor gaten tot 1 - 1,5 meter diepte op de plekken waar het regenwater slecht wegloopt. Verwijder en bewaar eventueel de grasplaggen die hier bovenop liggen.