Er zijn geen manieren bekend om BPPD te voorkomen, met name niet als het wordt veroorzaakt door zaken als hoofdletsel of ouderdom.
BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 'oorkristallen' in een deel van het binnenoor (evenwichtsorgaan) waar zij zich niet horen te bevinden. Wat hiervan de oorzaak is, is meestal niet duidelijk, maar het kan mogelijk ontstaan door infectie, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust.
BPPD gaat meestal vanzelf weer over. Het helpt om af en toe de hoofdbeweging te maken waar u duizelig van wordt. Na enkele weken is de duizeligheid verdwenen. Als BPPD langer duurt, verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis.
Voorkom slapen op uw 'aangedane' zijde. Stap 's ochtends rustig uit bed en blijf voor het opstaan een minuut op de rand van het bed zitten. Voorkom voorover buigen om iets op te pakken. Voorkom ook dat u uw hoofd te ver naar achteren buigt.
Wat is positieduizeligheid (BPPD)?
Een aanval van duizeligheid duurt hooguit 1 minuut. Positieduizeligheid is vervelend, maar een periode met aanvallen van draaiduizeligheid gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over.
Het komt vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder, maar ook bij jongeren, meestal na een hoofdletsel. In 85 à 95% van de gevallen is het achterste halfcirkelvormige kanaal, een onderdeel van het evenwichtsorgaan, de boosdoener.
Het is niet verstandig en zelfs verboden om te gaan autorijden met een evenwichtsstoornis. In de Regeling Eisen Rijgeschiktheid staat: “Aanvallen van duizeligheid bij het syndroom van Ménière maken personen ongeschikt voor het besturen van motorrijtuigen.
De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie in het oor, een ongeval waarbij u uw hoofd stoot of door het ouder worden. Het probleem kan in één of in beide oren ontstaan. De oorsteentjes komen dan in het halfcirkelvormig kanaal terecht (zie afbeelding 3).
Draai-duizeligheid komt meestal door een probleem met een evenwichtsorgaan. U heeft er 2: ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin. Als zo'n buisje niet goed werkt, krijgen uw hersenen verkeerde informatie.
Mensen kunnen er misselijk van worden, maar meestal valt dat mee”, legt Kelders uit. Naast de klassieke vorm van BPPD is er ook een meer chronische vorm waarbij je je langdurig wat zweverig in het hoofd voelt en sneller uit balans bent. “Die komt vaker voor als je ouder wordt.”
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.
Lage bloedsuikerspiegel
Je lichaam heeft suiker, meer bepaald glucose, nodig voor energie. Als je bloedsuikerspiegel te laag is, kan je duizelig worden, beven en vermoeid zijn.
De Epley manoeuvre is effectief bij 80% van de patiënten met BPPD. Positie 1 Ga op de rand van uw bed zitten. Blijf voordat u begint gedurende 30 seconden rustig zitten. Positie 2 Draai uw hoofd 45 graden naar links en verander van zitten naar liggen op uw rechterzijde.
Zodra iemand BPPD ervaart kunnen de symptomen terugkomen als nieuwe kristallen afbreken en in het halfcirkelvormige kanaal terecht komen of als losse kristallen zich verplaatsen als u uw hoofd in een bepaalde houding houdt.
Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als u gaat liggen en/of bij omdraaien in bed. De draaiduizeligheid is zeer heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan een minuut.
Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen. Duizeligheid als gevolg van stress, kan weer leiden tot angst, paniek en hyperventilatie.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
De huisarts kan met u afspreken dat u de Epley-beweging thuis nog een of twee keer probeert, op verschillende momenten. Of pas later als de aanvallen van draaiduizeligheid later terugkomen. Als de aanvallen van draaiduizeligheid na 1 week nog niet weg zijn gaat u weer naar uw huisarts.
Oefeningen liggend op je rug op bed
Houd je vinger op 30 tot 100 cm voor je ogen. Kijk naar je vinger, terwijlje deze van boven naar beneden en van links naar rechts beweegt. Je hoofd afwisselend voorover en achterover buigen en naar links en rechts draaien, met de ogen open en dicht.
Leg een kussen achter u, zodat dit onder uw schouders komt als u gaat liggen. Ga snel liggen met uw hoofd iets gedraaid en houd uw hoofd laag. Blijf 30-60 seconden zo liggen, afhankelijk van de duizeligheid. De neuroloog meet de duizeligheid door uw ogen te observeren.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.
Wanneer er kristallen losraken kunnen ze de werking van het evenwichtsorgaan verstoren waardoor er duizeligheid optreed. Deze vorm is goed te behandelen door de oefentherapeut door middel van specifieke handgrepen en bewegingen waarbij de kristallen verplaatst worden waardoor er geen duizeligheid meer plaats vind.
Het is nog niet mogelijk om een evenwichtsorgaan te herstellen. Er zal dus altijd een asymmetrie tussen beide zijden blijven bestaan. Herstel van klachten is wel voor een groot deel mogelijk vanwege de zogenaamde vestibulaire compensatie.
Zorg bij duizeligheid bij vermoeidheid dat je genoeg vocht binnen krijgt. Onze hersenen hebben vocht nodig. Als je te weinig drinkt dan kan dit lijden tot duizeligheid.
Duizeligheid vanuit de nek, kan komen doordat er te veel spierspanning is opgebouwd in de nekregio. Ook kan het niet goed bewegen van de nekgewrichten een oorzaak zijn. Vaak zien we bij deze duizeligheid dan ook een combinatie met nekklachten en/of hoofdpijnklachten.