Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Dimmen - Kan ik elke lamp dimmen ? Neen. Alleen dimbare lichtbronnen kan je dimmen met een fase-dimmer. Controleer steeds voor de aankoop of de lamp of armatuur dimbaar is.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
LED lampen worden vaak niet met een standaard dimmer gedimd. Als je een LED lamp op een reguliere dimmer aan gaat sluiten zal de LED verlichting gaan knipperen en misschien zelfs zoemen en/of trillen.
Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen, is het van belang om erop te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is; bijvoorbeeld 4 watt. Indien de LED lamp een lager wattage heeft dan deze minimale belasting van de dimmer, bijvoorbeeld 3W, dan zal het dimmen niet goed werken.
Als je graag jouw dimbare ledlampen wilt dimmen, dan heb je hiervoor een speciale leddimmer nodig. Een conventionele dimmer ('normale' dimmer) is helaas vaak niet te gebruiken in combinatie met ledlampen. Deze zijn vaak alleen geschikt voor de gewone traditionele halogeen- of gloeilamp.
Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten. Hoef je niet persé te dimmen? Dan kun je de led lampen op een normale aan/uitschakelaar aansluiten.
Normaliter heb je 2 draden om de led dimmer aan te sluiten: een stroomdraad en schakeldraad. Plaats het stroomdraad (bruin) in de “L”. Dit is het meest rechter vakje. Plaats het schakeldraad (zwart) in het vakje links ernaast (golfje + pijltje).
Welke lichtbronnen / lampen zijn dimbaar
Gloeilampen en halogeenlampen zijn vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar*. (* mits u een dimbare lichtbron en een passende dimmer gebruikt) De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar.
Samenvattend, een halogeendimmer werkt in 50% van de gevallen. Maar in de andere gevallen zullen de LED lampen minder goed gaan dimmen, gaan flikkeren of helemaal niet dimmen.
Kijk naar het symbool op de dimmer
Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen. Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
Analoog dimmen wordt gewoonlijk 1-10 V-dimmen genoemd. In dit geval wordt een gelijkspanning naar de driver gestuurd die de LED's dimt afhankelijk van de spanning. Bij digitaal dimmen ontvangt de driver een digitaal signaal dat hem vertelt hoe te reageren.
Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 LED lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.
Armatuur
Een armatuur zonder lichtbron is altijd dimbaar. De lichtbron bepaalt immers of je kunt dimmen of niet. Dus een armatuur waar je zelf een dimbare lichtbron in plaatst, is in principe dimbaar. Er zijn ook armaturen die inclusief lichtbron geleverd worden.
Met behulp van een stappenplan is dat vrij eenvoudig. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de lamp of lampen die je gaat dimmen geschikt moeten zijn voor de dimmer. Zorg er dus in ieder geval voor dat de lamp dimbaar is en de dimtechniek overeenkomt met de dimtechniek van de dimmer.
Dient bij een draai- of tastdimmer de nuldraad altijd aangesloten te worden? Afhankelijk van het type dimmer hoeft de nuldraad niet altijd aangesloten te worden. Wij raden het, zeker in combinatie met LED verlichting, voor een goede werking echter wel altijd aan.
Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.
Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen. Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen. De oplossing is vrij eenvoudig: sluit een dimbare led-lamp aan of probeer de lamp niet meer te dimmen.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
Voor het dimmen van LED kan je het best een 'driver' gebruiken: dat is een kleine transformator. Deze zorgt ervoor dat het LED licht gedimd wordt zonder dat de lamp gaat flikkeren. Een vloerdimmer zit tussen de lamp en de stekker in en is bedoeld voor vloerlampen.
Het grootste verschil tussen een LED dimmer en een ouderwetse dimmer is het minimale wattage dat de dimmers aankunnen. Veel gloeilampdimmers beginnen bijvoorbeeld bij 50 watt, terwijl een ledlamp vaak maar 6 watt verbruikt. Hierdoor kan jouw lamp gaan knipperen of stukgaan.
Een dimmer die zo goed als alle LED verlichting dimt voor slechts € 21,99.
Dimbare LED lampen zorgen voor een gezellige sfeer. Het dimmen van LED werkt echter net wat anders dan het dimmen van conventionele verlichting. Zo kan LED verlichting bij het gebruik van een verkeerde dimmer gaan flikkeren of een zoemend geluid maken.