Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten.Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.
Sommige consumenten wassen of spoelen hun rauwe vlees of gevogelte omdat het een gewoonte is of omdat een familielid dat ze vertrouwen hun vlees altijd heeft gewassen . USDA-onderzoek heeft aangetoond dat het wassen of spoelen van vlees of gevogelte het risico op kruisbesmetting in de keuken vergroot, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:
Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
Antwoorden (66) Vlees gewoon verhitten, dan gaan alle bacterien dood. Geen noodzaak meer om te wassen.
Suriname is een warm land en daar geeft vlees vaak geurtjes.Die geurtjes zetten mensen aan tot wassen.'' Volgens veel Surinamers blijft je kip onrein en niet fris als je het dan niet wast. ,,Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen.
Voedselveiligheidsautoriteiten en regelgevers over de hele wereld raden aan om rauw gevogelte niet te wassen voor het koken . Dat komt omdat het wassen van kip gevaarlijke bacteriën in de keuken kan laten spatten. Het is het beste om de kip gewoon grondig te koken zonder hem te wassen, zodat hij veilig is om te eten.
Dit wordt gedaan om hoge niveaus van bacteriën te behandelen , een symptoom van slechte hygiëne en lage dierenwelzijnsomstandigheden die niet zijn toegestaan in de Britse landbouw. Het wassen van kippen met chloor is verboden in het Verenigd Koninkrijk, maar het is een gangbare praktijk in de Amerikaanse pluimveesector. Ontdek hieronder alles wat u moet weten over gechloreerde kip.
Nee, vlees moet u voor het gebruik niet schoon wassen met water. Daarmee spoelt u een deel van de vleessappen weg. Dep het vlees vlak voor bereiding wel af. 'Vochtig' vlees schroeit niet snel dicht.
Spoel ook de gootsteen met heet water. Om te voorkomen dat je water én bacteriën spettert, kun je de kip ook in een bak koud water met azijn of limoensap leggen.
Op rauw voedsel, vooral vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten.Deze kunnen tijdens het klaarmaken ander voedsel besmetten. Door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen is kruisbesmetting te voorkomen.
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
Je kunt elk stuk afzonderlijk afspoelen onder stromend water of collectief in de kom tot het water redelijk helder is . Afhankelijk van het soort recept waar de kip voor gebruikt gaat worden, "shoden" we het soms. Dit houdt in dat je ongeveer een minuut kokend water aan het schoongemaakte vlees toevoegt en het dan weer laat uitlekken.
Wassen of douchen
Het is goed om je kind te vertellen welke lichaamsdelen het wel elke dag moet wassen: gezicht, handen, oksels, schaamstreek, billen en voeten.
"Je ziet in veel Chinese recepten dat je het vlees afspoelt of water in het vlees masseert voordat je het roerbakt. Dat beetje water verbetert de textuur echt.
Rauw pluimvee wassen blijkt gebruikelijk in Zuidoost-Azië . Volgens een onderzoek wast de meerderheid van de mensen in landen in Zuidoost-Azië rauw pluimveevlees thuis voor het koken. Mensen wordt geadviseerd rauw pluimvee niet te wassen voor het koken, omdat dit het risico op kruisbesmetting vergroot.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Wij concluderen dat consumenten een significante vermindering van het vetgehalte kunnen bereiken, zonder substantieel verlies van eiwitten, ijzer, zink of vitamine B-12 , als ze gekookte rundergehaktkruimels met water afspoelen. De smaak en textuur van de gekookte rundergehaktkruimels worden enigszins gewijzigd door het afspoelen.
Nederlands grootste supermarkt maakte vorige week bekend dat in hun schappen binnenkort producten met een opmerkelijke vleesvervanger te vinden zijn: bloedserum. Albert Heijn voegt rundereiwit uit bloedplasma toe aan hamburgers en gehakt zodat de producten duurzamer geproduceerd kunnen worden.
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”
De kip (Gallus gallus domesticus) stamt vermoedelijk af van het bankivahoen (Gallus gallus). Deze vogel, die erg op onze kippetjes lijkt, loopt nog altijd in Azië rond. Vermoedelijk is de kip uit die vogel gedomesticeerd. Er zijn aanwijzingen dat dit al 10.000 jaar geleden in China begon.
Wetenschappelijk gezien is er geen reden om kip te wassen
Als je je drukt maakt over de bacteriën kun in plaats van het wassen van je kip veel beter de kip goed verhitten. Gare kip moet een kerntemperatuur van 75°C bereiken, dat kun je meten door een kookthermometer in dikste stuk van de kip te steken.
Spoel rauwe kip niet af onder de kraan. Ook niet met azijn of citroen. Was wel het keukengerei direct af met heet water nadat het in contact is geweest met rauwe kip. Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauwe kip.
Er zijn verschillende redenen waarom kippen niet uit hun nachthok willen komen. Het komt vaak voor dat de kip zich niet veilig voelt in de ren en zich verschuilt voor gevaar. Wat zijn nog meer mogelijke redenen? Je kip voelt zich niet lekker en is ziek.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.