Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt. Het trucje werkt vooral in warme bereidingen met tomaat, denk bijvoorbeeld aan sauzen, stoofpotjes, ovenschotels of chutney.
Smaak neutraliseren
Probeer eerst eens het zure weg te krijgen met een scheutje water. Ook helpt het om wat suiker, honing of melk toe te voegen. Dit zijn vier goede manieren waarop je korte metten maakt met de zure smaak. Eet smakelijk!
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of vervang die door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Te zoet. Een sterke zoete smaak kun je in balans brengen door pit, zout of zuur toe te voegen. Afhankelijk van je gerecht, kun je kiezen voor witte wijn, azijn of citrussap. Chilivlokken, chilisaus of cayennepeper werken ook, net als sojasaus en zout.
Suiker versus baking soda
In de strijd om de minst zure tomatensaus zijn er twee winnaars. Tot voor kort gebruikten wij vooral een schepje suiker om onze tomatensaus minder zuur te maken, maar een tijdje geleden ontdekten we een ander trucje. Ook baking soda maakt je tomatensaus direct minder zuur.
Het 'tegenovergestelde' van zuur is niet zoet, zoals je misschien zou verwachten, maar basisch. Basische oplossingen kennen de meeste mensen minder goed omdat ze nauwelijks in ons voedsel voorkomen. Toch heb je er thuis wel veel mee te maken: veel schoonmaakmiddelen zijn basisch, bijvoorbeeld ammonia, soda en zeep.
Te zuur. Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda.
Een doseerinstallatie met een zuur en een base kan helpen om de zuurgraad binnen de bandbreedte te houden. Een zuur (zwavelzuur) wordt toegevoegd om de zuurgraad te verlagen. Bij een te lage zuurgraad wordt een base (bicarbonaat/natronloog) toegevoegd.
Kies daarom een zonnige locatie in je tuin waar de tomaten minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Zonlicht is essentieel voor de fotosynthese, waarbij suikers worden geproduceerd. Hoe meer suikers de plant maakt, hoe meer de tomatenplant in de vruchten kan stoppen. Dit draagt bij aan hun zoetheid.
Speeksel neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Als uw kind de hele dag door zure producten gebruikt, krijgt het speeksel onvoldoende tijd het zuur te neutraliseren.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Wat ik dus doe; In plaats van suiker toe te voegen, gebruik ik op 500 ml saus een kwart theelepeltje baking soda tijdens het koken. Zodra je de baking soda toevoegt en dit door de saus roert, vorm zich een dun schuimlaagje op je saus.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Nooit meer te zure tomatensaus
Is je tomatensaus zuur en wrang van smaak? Voeg er dan een mespuntje baking soda aan toe. Dit zorgt er voor dat je tomatensaus direct ontzuurt, zonder dat het de smaak van de andere ingrediënten aantast.
Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.
De zoute smaak kan je neutraliseren door andere smaakpupillen te activeren. Net zoals suiker, werken ook zure producten perfect om het gerecht te neutraliseren. Citroen- en limoen(sap), verschillende soorten azijn en tomaten(puree) geven je gerecht weer een boost.
Probleem 2: je gerecht smaakt te bitter
Is de smaak van je gerecht niet in balans? Probeer dan één van de volgende redmiddelen: Voeg een vetstof toe zoals boter, room of kaas om het bittere effect te verminderen. Gebruik een klein beetje zoetstof zoals honing, suiker of esdoornsiroop.
Om je bouillon nog meer smaak te geven voeg je er groenten (zoals knol- of bleekselderij, wortel, ui, prei en knoflook), verse kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels) aan toe.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Vind je het vlees nog te zuur voeg dan extra ontbijtkoek of perenstroop toe. Of een lepel bruine suiker dat kan ook. Serveer het Limburgs zuurvlees met aardappelpuree.
Bij tomatensaus maken, is er een belangrijk stapje dat je niet wilt overslaan: het bakken van tomatenpuree in olie.Door het fruiten van de tomatenpuree wordt de zure smaak minder en wordt de saus minder bitter. Daarbij krijgt de puree zo extra smaak en wordt hij wat zoeter.
Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Het gaat om de balans. Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het zuur/base evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit en vitaal door het leven gaan.
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap).
Om te testen of je goed op weg bent bij het maken van een currypasta moet je natuurlijk altijd even proeven. Is de smaak wat te zuur? Voeg een heel klein beetje suiker toe om iets van de zuurheid weg te nemen.