manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Stoffen met synthetische vezels zoals acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Deze kunt u na het wassen gewoon op een hanger drogen en hebben geen strijkbeurt nodig. Was de stoffen niet warmer dan 40 graden om krimpen te voorkomen. Polyester is kleurvast en kan met lichte-en donkere kleuren samen gewassen worden.
Deze stof is niet geschikt om zelf te wassen. Laat dit over aan de stomerij. Om kreukels te verwijderen kunt u de stof vochtig maken met een plantenspuit. Laat de gordijnen gesloten tot ze weer droog zijn.
Polyester- en polyamidestoffen zijn nagenoeg kreukvrij. Dat is heel fijn als je de jas aan hebt, Kreuken lijkt vaak lelijk en geeft gewoon niet het effect dat je wilt bereiken als je een mooie jas draagt. Met polyester zie je er de hele dag verzorgd uit. Na het wassen hoeft polyester ook zelden gestreken te worden.
Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
100% polyester wassen en strijken: voorzichtig zijn
Strijk dit materiaal alleen als het echt nodig is. De meeste kreukels verdwijnen al tijdens het drogen. Soms kun je ze er zelf uitwrijven.
Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is. Hierdoor komen er (bijna) geen kreukels in de stof.
Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf kiezen of je wel of geen wasverzachter toevoegt.
Polyester is gevoelig en kun je daardoor beter niet gebruiken zonder wasverzachter. De stof kan namelijk statisch worden wanneer lichte en kleine voorwerpen zich vastklampen aan grotere voorwerpen.
Spuit gewoon water op de gordijnen om de kreukels te verwijderen. Vul een schone verstuiver met alleen water en spuit de gordijnen in op de plekken waar je kreukels ziet, of spuit ze helemaal in totdat ze vochtig zijn. Laat de gordijnen dan hangen om ze aan de lucht te laten drogen.
Zamarra: U kunt de vitrage met de plantenspuit vochtig maken en dan voorzichtig strijken, eventueel met een theedoek ertussen.
Was je vitrages niet in een volle wasmachine. Gebruik ongeveer 30% van het volume van de wasmachine, op deze manier worden kreukels zo veel mogelijk voorkomen. Gebruik bij voorkeur een wasmiddel dat geschikt is voor fijne was, maar gebruik niet te veel! Zo blijven de vitrages het mooist.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Een laatste middel is het gordijn rustig te strijken. Doe dit, zeker bij een polyester stof of met een polyester voering, niet te heet. Strijk altijd aan de achterzijde i.v.m. bedrukkingen. Strijk nooit over bedrukkingen heen.
Polyester: synthetische kunstvezel
Wassen: Wassen op maximaal 60 graden.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Synthetische materialen zijn kunstmatig gemaakt. Polyester komt niet oorspronkelijk in de natuur voor en is dus een synthetisch materiaal.
Doe polyester liever niet in de droger, dan kan het krimpen. Daarna is het niet nodig om het polyester textiel te strijken. Strijken is namelijk dit is niet erg goed voor polyester. Wanneer je polyester wel wilt strijken, doe dit dan op een lage temperatuur.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
De stof polyester is een lichte en gladde stof die zacht aanvoelt. Het is duurzaam en vormvast. Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen.
Een kledingstomer is een ideale manier om kreukels uit kledingstukken van synthetische materialen, zoals polyester, te halen! Als je synthetische stoffen strijkt, moet je goed opletten dat de stof niet smelt. Bij stomen heb je dit probleem niet.
2.Polyester heeft een hoog draagcomfort
Polyester is tegenwoordig de meest voorkomende stof in sportkleding. Polyester wordt in dit geval vaak gecombineerd met elastan om de stof te voorzien van extra stretch en een uiterst comfortabele, aansluitende pasvorm te garanderen.