Glasvezelkabels zijn amper gevoelig voor een temperatuurverandering en kunnen daarom op elke gewenste diepte liggen. De performance blijft hetzelfde. Koperen kabels zijn wel gevoelig voor wisselingen in temperatuur en liggen daarom dieper. NEN-norm 7171-1 hanteert een graafdiepte van 60 cm.
Doorgaans worden de kabels volgens de NEN-norm NEN 7171-1.1 op een diepte van 60 centimeter in de grond gelegd, maar in sommige gevallen gaat de voorkeur uit naar 40 centimeter, bijvoorbeeld omdat dat goedkoper kan zijn voor de totale prijs van de aanleg.
De onbeschermde kabel lag op 50 cm diepte.
De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. De straat hoeft niet te worden afgesloten, maar de auto moet wel aan de kant. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gebracht.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
KPN-klanten zijn beter af met een abonnement via glasvezel. Een glasvezelverbinding is sneller en stabieler, met minder vertraging (lage ping). Vooral de uploadsnelheid blijft ver achter bij Ziggo vergeleken met KPN. Vergelijk alle verschillen tussen glasvezel- en kabelinternet voor een handig overzicht.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Wil je meerdere tv's aansluiten op glasvezel, dan heb je een switch nodig. Met een switch kun je meerdere apparaten op één netwerk aansluiten. Een switch is een kastje dat zorgt voor meerdere aansluitmogelijkheden. Met een switch sluit je ook eenvoudig meerdere tv's aan op een (glasvezel)modem.
Sommige kabels kunnen met behulp van twee lassen gerepareerd worden, maar vaak worden kapotte glasvezels volledig verwijderd uit de waterdichte buis die om de glasvezels heen zit. Daarna wordt de buis gerepareerd en wordt er vanaf de PoP kast of vanuit een distributiepunt een nieuwe glasvezel verbinding geblazen.
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Een glasvezel is een flinterdunne vezel van slechts 125 micrometer dik (dat is 0,125 millimeter, en ongeveer net zo dun als een mensenhaar). In tegenstelling tot de traditionele datakabels van koper, bestaat de glasvezel uit twee soorten glas: een zeer dunne kern en een iets dikkere mantel.
Het aanleggen van glasvezel is een lang traject, dit kan tussen de 3 en 6 maanden duren. Dit komt namelijk omdat de glasvezelkabel eerst in de straat aangelegd wordt en tot aan het huis gebracht wordt. Daarna wordt de kabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Hier moet een speciaal modem geplaatst worden.
Het grootste nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal in Nederland verkrijgbaar is. ADSL werkt op de bestaande telefoonkabel en kabel maakt gebruik van de televisiekabel. Deze kabels liggen al bijna overal in Nederland. Glasvezelkabels moeten nieuw worden gelegd.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Wie aan actieve glasvezelnetwerken werkt, loopt veel risico. Dan bestaat de kans op persoonlijk letsel, zoals oogschade of huidschade, maar ook schade aan de omgeving, bijvoorbeeld door brand. De afvalproducten – moeilijk zichtbare stukjes glasfiber van enkel micrometers dik – kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Glasvezel of kabel: wat is beter? Coax is beter beschikbaar in Nederland, maar glasvezel biedt veel hogere snelheden. De beste keuze hangt uiteindelijk af van je persoonlijk behoeften, en budget.
Hosted VoIP (bellen via internet) heeft de toekomst. We gaan daarnaast steeds meer en vaker in de cloud werken. Hiervoor is een stabiele internetverbinding noodzakelijk. Glasvezel is daarom niet de internetoplossing van de toekomst maar juist van dit moment.
Meestal zit het glasvezel aansluitpunt in de meterkast. Vaak heeft het kastje een oranje kleur. Omdat de meterkast de plaats is waar vrijwel altijd de aansluiting zit, is dat ook de locatie waar het glasvezel modem wordt geplaatst.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Waarom verhoogt Ziggo de prijzen? Ziggo krijgt dit jaar te maken met veel hogere kosten, zoals het duurder worden van netwerkapparatuur en een enorme prijsstijging op het energieverbruik van ons netwerk. Daarom wijzigen de tarieven van onze Ziggo-pakketten ook.
Nee, je bent niet verplicht om een glasvezel abonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning kosteloos en vrijblijvend aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier dus niets voor.