In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Nee, verplichten kan een werkgever niet.
Je werkgever is verplicht je een overloon of een overurentoeslag uit te betalen. Bij arbeidssystemen waarin overschrijdingen van de normale arbeidsduur zijn ingebouwd, zoals bijvoorbeeld ploegenarbeid, valt deze voorwaarde in principe weg.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Moet ik verplicht overwerken? In de Arbeidstijdenwet (ATW) is niets afgesproken over overwerken. Er staan alleen regels over de maximale arbeidstijd per dag in de ATW. In je cao, bedrijfsreglement, werktijdregeling of arbeidsovereenkomst kunnen wel afspraken staan over verplicht overwerk.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Overuren vallen onder de wettelijke maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk. U kunt hier zelf afspraken over maken in uw arbeidsvoorwaarden.
Het tijdelijk niet voldoende werk hebben, komt in beginsel voor rekening en risico van jou als werkgever. Als werkgever moet je dan ook gewoon het loon over de niet gewerkte uren doorbetalen. Wel kan het in dat geval zijn dat de werknemer min-uren opbouwt. De werknemer moet deze uren op een later moment inhalen.
Je werkgever kan jouw overuren omzetten in vrije tijd. Dat kan een-op-een (één uur overwerken is één uur vrij), maar ook met toeslag (één uur overwerken is anderhalf uur vrij). Meestal geeft je cao aan binnen welke periode je deze vrije uren moet opnemen.
Dus als een werknemer een contract voor 28 uur heeft in een organisatie waar 40 uur een fulltime baan is, werkt de werknemer dus niet over als hij één week 36 uur maakt. Die acht extra uren zijn dan meeruren. Pas als de werknemer meer dan 40 uur in een week werkt, zijn de uren die bovenop de 40 uur komen 'overuren'.
De grens voor het presteren van overuren ligt in principe op 50 uur per week en 11 uur per dag. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze regel – zoals in bepaalde gevallen van overmacht. Als een medewerker overuren presteert om het hoofd te bieden aan een ongeval is er bijvoorbeeld geen absoluut maximum van kracht.
In 2022 kunnen werknemers uit de privésector 120 bijkomende vrijwillige overuren presteren onder de noemer 'relance-uren'. Opgeteld bij het al bestaande basiscontingent van 100 vrijwillige overuren, bedraagt het plafond in 2022 dus 220 uur.
Of je overuren kunnen vervallen hangt af van je cao/contract. Bij de meeste bedrijven moet je ze opmaken voor het einde van het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. De reden? Omdat dat het makkelijkst is voor de administratie.
Overuren worden niet zwaarder belast
Het is een algemene veronderstelling dat je meer belasting betaalt over de overuren die je werkt. Dit is niet het geval, want de overuren vallen in dezelfde belastingschijf als het normale salaris.
Heb je de afgelopen maanden minuren opgebouwd, omdat je simpelweg niet kon werken? Dan worden deze waarschijnlijk kwijtgescholden. Maar alleen als je écht niet kon werken. Kom je - zonder geldige reden - niet opdagen op je werk, dan moet je de uren op een later moment inhalen.
Bijvoorbeeld: voor de eerste vijf overuren per maand geldt het gewone uurloon; voor uren die meer gewerkt worden, geldt een toeslag van 25 procent (in totaal dus 125 procent van je gewone uurloon).
180 uren in 2022
Vanaf 1 januari 2022 zal het belastingvoordeel gekoppeld worden aan de prestatie van maximaal 180 overuren, voor zover aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.
Bij de berekening van uw pensioen tellen we overuren niet mee. Werkt u in een jaar meer dan 37 weken tenminste één dag per week over? Of hebt u met overwerk meer dan € 520,35 (2022) verdiend? Dan tellen deze uren misschien wel mee voor uw pensioen.
Presteert de werknemer meer dan respectievelijk 130 of 180 overuren, dan kan op die (extra) overuren geen vermindering worden toegepast en is de gewone regel van toepassing.
Werkgever en werknemer moeten hierover in redelijkheid afspraken maken; Werkgever mag geen min-uren verrekenen met salaris indien het niet-werken voor rekening van de werkgever behoort te komen; Afspraken in arbeidsovereenkomst en cao over min-uren moeten door werknemer nagekomen worden.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Wanneer je minder gaat werken, heeft dit niet alleen financiële gevolgen voor je loon. Maar ook voor je pensioenopbouw en de hoogte van toeslagen. Daarom is het verstandig om niet alleen te kijken naar hoeveel je verdient, maar ook naar hoeveel je overhoudt. Dit zijn mogelijke gevolgen van minder werken.
Van overwerk is sprake wanneer je incidenteel meer uren werkt dan in je arbeidscontract is afgesproken. 'Incidenteel' geeft al aan dat het om een afwijking van de normale situatie moet gaan.
Overwerk is een incidentele betaling waardoor je loon wordt verhoogd. Tegenwoordig zijn de heffingskortingen degressief en dat betekent dat deze steeds lager worden bij steeds hoger loon. Hierdoor wordt extra belasting gerekend en om dit te compenseren wordt extra hoog inhouden.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever.