Tijd om te stoppen met het gemis! Wat goed kan werken is om je ex een kaart of brief te schrijven. Hierin geef je aan dat je dankbaar bent voor de tijd die jullie samen hebben gehad, maar je nu verder gaat. “Ik laat je gaan in liefde.” Je hoeft de kaart niet per se echt op de bus te doen.
Je kunt iemand zo erg missen dat je er haast ziek van bent, de pijnlijkste gevoelens van leegte en gemis ervaren zodanig dat de voorbije relatie een grote stempel drukt op je dagelijks leven. Je kunt je ex partner ook missen als jij degene bent die een einde aan de relatie heeft gemaakt.
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.
Loslaten betekent afscheid nemen van wat niet goed voor jou is. Het is stoppen met strijden tegen jezelf of anderen. Je maakt je niet meer druk om dingen die je niet kunt veranderen, maar erkent wel jouw gevoelens en gedachten hierover. Loslaten is ook duidelijk voor jezelf maken wat je vast probeert te houden.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
Hoewel dit een veel voorkomende reden voor een breuk is, kan je er wel weer bovenop komen – vaak zelfs sterker. Mensen zijn heel verschillende in welke mate ze iemand kunnen vergeven, dus dat hangt volledig af van wat jij als dealbreaker ziet.
Er zijn een aantal favoriete zaken waar velen vaak moeite mee hebben om los te laten, namelijk: zaken waar je geen controle over hebt en buiten jouw invloed liggen, wat anderen van je denken of van je verwachten, en dat je dingen niet goed doet of je niet goed genoeg bent.
Deze dopamine pieken nemen naarmate je langer samen bent steeds meer af omdat het - vanzelfsprekend - steeds 'normaler' is dat je samen bent. Wanneer het steeds weer uitgaat en je vervolgens toch weer terug naar je ex gaat, blijf je die dopamine pieken houden, elke keer weer als je elkaar ziet.
Focus op zelfverbetering. Dit is het moment om je op jezelf te concentreren en de beste versie van jezelf te worden. Nieuwe hobby's oppakken, boeken lezen, sporten en nieuwe dingen uitproberen. Hierdoor voel je je niet alleen beter over jezelf, maar je ex zal er ook spijt van krijgen dat hij je kwijt is.
Zeg in gedachten tegen je ex: “ik laat je nu los, je bent vrij. En ik ga mijn eigen weg.” En voel het in elke vezel van je lijf als je dit zegt. Waar nodig herhaal je de zinnen net zo lang, totdat je het voelt. Voel je vrij en geniet!
Liefdesverdriet is de pijn die je voelt nadat een relatie verbroken is of over een onbereikbare liefde. Je voelt je verdrietig en je vraagt je af hoe je leven verder moet zonder de ander. Ook loop je vaak rond met vragen.
Praat met een familielid, goede vriend(in) of maak een afspraak bij de huisarts. Hij kan je eventueel verwijzen naar professionele begeleiding. Praat je liever anoniem met iemand, kun je 113 Zelfmoordpreventie benaderen. Bij ons zitten 24/7 hulpverleners voor je klaar achter de telefoon (0800-0113) en chat.
Volgens psycholoog Rumani Durvasula voelen de meeste van haar patiënten zich beter na zes weken. "Na zes weken beginnen de meeste mensen zich aan te passen aan het leven zonder hun ex. Het kan veel sneller, maar meestal duurt het niet veel langer," zegt ze aan Glamour.
Kijk wat het van binnen met je doet. Probeer je gevoelens niet te verdoven met eten, drugs, alcohol of seks. Behalve dat het je alleen maar verder van jezelf verwijdert, is het ook risicovol gedrag. Je zult je er alleen maar slechter doorvoelen.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Emotioneel loslaten houdt in dat je niet meer de ander probeert te veranderen. Emotioneel loslaten houdt daarentegen in dat je alleen met je eigen aandeel aan de slag gaat.