De Knoepert lijkt op een magnum, het is een snack met veel vlees op een stokje. De Haagse lekkernij bestaat uit gemarineerde speklappen van de groothandel, die drie minuutjes in de frituur zijn geweest met een broodje eronder, garnering ernaast en saus erover heen.
Melissa van Hintum, eigenares van de beroemde New Kids-snackbar 't Pleintje in Den Dungen, duwde met een grijper het dak van haar eigen snackbar stuk. Bam, jonguh! Het is niet zomaar de eerste de beste snackbar die werd gesloopt. Het gebouw werd bekend door de Nederlandse tv-serie New Kids.
Inmiddels is het een bekende uitspraak: “wie is hier nou de snackbar, gij of ik?”. Deze in sommige kringen misschien wel legendarische uitspraak prijkt inmiddels op mokken, autostickers en t-shirts en is afkomstig uit de cultserie “New Kids on the Block”.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Maaskantje is bekend geworden door de comedyserie New Kids, een sketchprogramma op de Nederlandse televisiezender van Comedy Central met korte sketches, die grotendeels zijn opgenomen in het nabije Den Dungen, maar volgens het verhaal gepositioneerd zijn in Maaskantje.
Voor wie het niet weet: een jos brinkie is een frikandel met satésaus. Een gezin uit Eindhoven is woensdagavond naar Maaskantje afgereisd om nog één keer een frietje te eten in de bekende snackbar.
De borden zijn gewild sinds de tv-serie en films over de asociale jongeren uit het dorp bij Sint-Michielsgestel. Het dorp is nog steeds een bedevaartplaats voor fans uit Nederland, België en Duitsland.
Uiteindelijk blijkt dat de New Kids zijn uitgeweken naar Den Dungen, sterker nog naar Maaskantje. In die straat stond zondagmiddag de filmkaravaan.
- Maaskantje is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Sint-Michielsgestel. - Het dorp Maaskantje heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sint-Michielsgestel.
Een patatje kapsalon
De viandel, een variatie op een frikandel, afkomstig uit Vianen en een patatje oorlog kennen we allemaal wel. Maar heb je wel eens gehoord van een patatje Paay (zonder curry), een rupsband met modder (Mexicano met pindasaus) of een 'open ruggetje' (broodje frikandel)?
Patat flip is friet met pindasaus en mayonaise, met uitjes wordt het in de meeste regio's een patatje oorlog genoemd. Patatje oorlog verschilt per regio, kan zijn: a) friet met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe (gesnipperde) uitjes.
In een Zuid-Hollandse snackbar bestel je een patatje flip als je patat met mayonaise en pindasaus zónder uitjes wilt.
Patat/friet met mayonaise, curry en gesnipperde uien (dit is eigenlijk een speciaal maar noemt men op sommige plekken toch oorlog, vandaar ook veel verwarring) Patat/friet met pindasaus, mayonaise, curry EN ketchup en gesnipperde uien (curry en ketchup is een vreemde combinatie en is dus niet erg gebruikelijk.
Het gaat hierbij om een gebakken ei tussen twee boterhammen, waarbij het brood eventueel dik beboterd is met roomboter of margarine (als dat in de oorlog beschikbaar was). Het grote publiek zal zoiets dan ook gewoon broodje gebakken ei noemen.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
Op de kaart staan ook enkele speciale gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'patat verschrikkelijk', met mayonaise, curry én pindasaus en daarbij nog eens kruiden, ui, champignons en spekjes. Dat klinkt inderdaad verschrikkelijk (lekker).
Snack Trio – Veggie balls Deze smaakbommetjes zitten boordevol groenten. Wat dacht je van een spinazieballetje met rooktofu, een pompoenballetje met olijven of een rode bietenbal? Mooie variaties in kleur, spannende combinaties in smaak.
De berenlul, ook wel open ruggetje, open been, doelpaal of leuning genoemd, is een vet vette lekkernij, verkrijgbaar in de betere snackbar. Zo'n snackbar als bij ons vroeger om de hoek; Snackbar 't Hoekje, inderdaad.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux.
Een Mexicano kun je in een broodje eten met mayonaise of een andere saus naar eigen voorkeur. Deze vlezige hartige snack gaat ook goed samen met friet. Voor de vleesliefhebber is de Mexicano waarschijnlijk een van de beste snacks, de pittige kruiden maken dit rijke tussendoortje extra smaakvol.
Veel snackbars gebruiken gewoon curry ketchup, wat sla onder de carrero ( de diepvries snack die hiervoor gebruikt wordt) en sommigen doen er rauwe ringetjes ui, plakjes tomaat en/ of komkommer / augurk.
Serveer de smoky Mexicano met frietjes en sambal ketchup of tussen een heerlijk broodje.