Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Verwarm de melk in een pannetje totdat er stoom van de melk afkomt. Doe de garde in de melk en druk op de aanknop. Doordat de spiraal snel ronddraait, ontstaat er schuim op de melk.
Melk opschuimen met de hand
Verwarm de gewenste hoeveelheid melk in een steelpan tot net onder het kookpunt. Klop tijdens het opwarmen de melk krachtig met een garde totdat er luchtbellen ontstaan, het volume verdubbelt en je mooi melkschuim krijgt.
Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Heb je zin in een cappuccino of latte macchiato, maar geen melkopschuimer in huis? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière.
Het is eigenlijk heel makkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 2% of magere melk in een pot ongeveer 30 seconden in de magnetron te doen, het deksel te sluiten en de pot zo hard mogelijk te schudden tot de melk schuimig is en ongeveer in volume is verdubbeld . Je krijgt lepels vol schuim, plus warme melk om in je latte te gieten.
Om koude melk op te schuimen voor uw ijskoffie of espressodrankje, slaat u de bovenstaande verwarmingsstappen over en gebruikt u gewoon een garde of pot met deksel om de melk te beluchten . Het opschuimen van koude melk zonder opschuimer duurt wat langer en vereist meer moeite, dus geduld is de sleutel. Zodra er een dik schuim ontstaat, giet u het over uw drankje en geniet ervan.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Verwarm de melk en giet het in de pompschuimer. Zorg ervoor dat u hem niet te vol doet, want de melk zet uit als u hem opschuimt. Pomp de hendel ongeveer 10-15 seconden krachtig op en neer. U kunt een warmtekussen gebruiken, want u moet het deksel van de schuimer omlaag houden en de melk maakt hem behoorlijk heet.
Het is eigenlijk heel eenvoudig om het in de magnetron te maken. Het enige wat je doet is nonfat of 2% melk in een jampot schudden tot het schuimig is, het deksel eraf halen en het een paar seconden in de magnetron doen. Je krijgt lepels schuim, plus warme melk om je latte in te gieten.
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Je kan ook een staafmixer gebruiken om melkschuim te maken. Zorg ervoor dat de melk warm is voordat je begint. Giet de melk in een geschikte kom, plaats de staafmixer in de melk en druk op de startknop. Houd de staafmixer 1 tot 2 minuten voorzichtig omhoog om lucht in de melk te kloppen en schuimvorming te stimuleren.
Bij HEMA vind je zowel automatische melkopschuimers als handmatige. Een automatische werkt op elektriciteit en die schuimt de melk dus voor je op terwijl je staat te wachten.Met een handmatige klop je zelf de warme melk op tot een schuimige massa.
Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt. Melk opschuimen met magere melk geeft vooral veel schuim omdat het blijft doorgroeien en steeds luchtiger wordt.
De koffiepers produceert niet alleen rijke, volle koffie, maar kan ook worden gebruikt om luchtig melkschuim in grotere hoeveelheden te maken . Verwarm de melk tot 60°C (140°F). Let op dat het niet kookt. Roer af en toe.
Melk (of andere vloeistoffen)
Ook melk is door de koelkast vaak nog net iets te koud om direct aan je beslag toe te voegen. Zet daarom je afgemeten hoeveelheid melk (of andere vloeistof uit de koelkast) voorzichtig in een kom met een beetje warm water, zodat het snel op temperatuur komt.
Methode #3: Handmixer
Voor een nog beter schuim, en minder werk van uw kant, gebruikt u een handmixer met garde-opzetstukken om te kloppen tot het schuimig is . Verwarm uw melk. Klop. Giet uw melk in een mengkom en gebruik een elektrische handmixer om te kloppen tot het schuimig is.
Je kunt thuis namelijk heel eenvoudig zelf melkschuim maken. Dat kan met de hand, maar je kunt melk ook opschuimen met een melkopschuimer of een stoompijpje. Het is niet moeilijk en kost niet veel tijd.
Plaats de punt van de stoompijp net onder het oppervlak van de melk en zet de stoomarm op vol vermogen – geen sprookjesachtige stappen hier! Luister op dit punt naar de geluiden die worden gemaakt; als u een hoog, bijna tjilpend geluid hoort, dan hebt u de juiste plek bereikt.
Temperatuur is Cruciaal
De ideale temperatuur voor het opschuimen van melk ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius. Een te hoge temperatuur kan de melk laten stremmen en de smaak beïnvloeden, terwijl een te lage temperatuur het moeilijker maakt om dik schuim te krijgen.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.