Hyundai. Hie-oen-dai of Hoen-dai? Over het algemeen spreken Belgen het automerk uit als Hie-oen-dai, en dat is correct. De andere uitspraak wordt voornamelijk gebruikt door Amerikanen.
Hyundai Tucson
Deze crossover (en het gelijknamige stadje in Arizona) wil graag worden aangesproken als 'Toe-san', niet als 'Tukson'.
Hyundai Zuid-Koreaanse Gigant. Hyundai is een Zuid-Koreaans automerk. Met een productie van ruim 4,5 miljoen auto's was het in 2013 de grootste autofabrikant van Zuid-Korea. Zo'n 6% van het wereldmarktaandeel bestaat uit auto's van Hyundai.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).
Charkov of Charkiv (Oekraïens: Харків, [ˈxɑrkiu̯], Charkiv; Russisch: Харьков, [ˈxarʲkəf]) is de op een na grootste stad van Oekraïne.
Voor de uitspraak maakt het overigens niet veel uit, in ieder geval niet voor Engelstaligen. Voor Nederlanders is er wel verschil tussen kie-jef of kie-jif. Die uitspraakkwestie geldt voor meer Oekraïense steden. Nederland zegt: Charkov, Oekraïeners zeggen Charkiv.
De spelling van de hoofdstad van Oekraïne is daarom voortaan Kyiv, in plaats van Kiev. De krant volgt daarmee internationale media, zoals The New York Times, AP News, BBC en The Guardian. Kiev is namelijk de Russische spelling, Kyiv de Oekraïense.
Hymer (uitgesproken als Huum-er), voluit Hymer Group, is een Duits bedrijf dat onder verschillende merken caravans en campers produceert.
Freixenet (spreek uit: frisjenit) is een grote groep, die behalve de cava van die naam een breed gamma van in totaal 23 wijnen uit vier continenten op de markt brengt.
Hyundai komt van oorsprong uit Zuid-Korea en de hoofdvestiging is te vinden in Seoel. Het bedrijf is opgericht in 1967 door Chung Ju-yung. Hyundai is Koreaans voor moderniteit. Wat erg toepasselijk is voor de huidige missie van het automerk: in 2020 marktleider zijn op het gebied van auto's die rijden op waterstof.
De Hyundai Santa Fe – in Europa de grootste SUV van Hyundai – verbleekt zo'n beetje naast de nieuwe Palisade. Het is het grootste model van Hyundai. Hij wordt in Ulsan (Zuid-Korea) gebouwd en komt in de zomer van 2019 op de Amerikaanse markt.
De Hyundai i10 is een handige stadsauto, waarmee je makkelijk door het drukke stadsverkeer manoeuvreert en de kleinste parkeerplaatsen benut. Je staat versteld van zijn wendbaarheid. Met zijn lengte van 3,67 meter en breedte van 1,68 meter combineert de Hyundai i10 compacte buitenmaten met veel interieurruimte.
Porsche. Misschien ben je geneigd porsj te zeggen. Maar het is porsje. Dat is de uitspraak van de achternaam van Ferdinand Porsche, die het automerk in 1931 in Duitsland oprichtte.
A-did-as. Adidas is geen acroniem voor all day I dream about soccer zoals wordt beweerd, maar het merk is vernoemd naar de Duitse oprichter Adolf 'Adi' Dassler.
Dat moet dus anders: Daar heb je het: 'ie-KIE-ja', is hoe ze de naam oorspronkelijk bedoelden. Gewoon, dat je het weet.
Wat wellicht ook nog meespeelt, is dat Aix maar één lettergreep telt: de uitgesproken x maakt het woord distinctiever, wat meteen verklaart waarom je de x ook hoort in het verkorte Aix (zonder meer) en in Aix-la-Chapelle (de Franse naam voor Aken).
De merknaam wordt uitgesproken als "booz". Bakfanaten en mensen met groene vingers lopen wellicht af en toe langs in de Aveve, maar is het "aa. vee. vee", "aa.vee.ve", "aa.ve.ve" of nog iets anders?
Het in Nederland gevestigde merk heeft een compleet assortiment van hoogwaardige items gecreëerd die inspireren om het leven van een BALR [spreek uit als “baller”] te leven. Ze hebben meerdere prachtige winkels in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Dubai.
Napapijri. Wij vragen ons af of er überhaupt iemand is die weet hoe je dit uitspreekt maar blijkbaar spreek je de 'ij' uit als 'ie'. Na-pa-pie-rie, dus.
Het Parijse schoenenmerk VEJA (uitgesproken als 'déjà' als in 'déjà vu') staat met beide voeten op de grond.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
Ondanks dat bestaat het Oekraïense woordenboek voor ongeveer twee-derde uit Russische woorden, waardoor ook Russen Oekraïens goed kunnen begrijpen. Omgekeerd spreken en verstaan bijna 95% van de Oekraïners Russisch, wat vooral te maken heeft met het Sovjetverleden van Oekraïne.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.